מזוז פסק: ליברמן לא יוכל להיות שר לביטחון פנים
היועץ המשפטי לממשלה החליט כי כל עוד מתנהלת חקירת משטרה נגד אביגדור ליברמן, הוא לא יוכל להחזיק בתיק לביטחון פנים, המופקד על המשטרה. ההחלטה תקשה על המשא ומתן הקואליציוני בין קדימה לישראל ביתנו, שביקשה לעצמה את התיק הבכיר. ליברמן: "אולמרט חייב להוכיח את מנהיגותו ולעשות את הדבר הנכון במינויי לשר לביטחון הפנים"
היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, קבע אמש (יום א') כי כל עוד מתנהלת חקירה משטרתית נגד אביגדור ליברמן, לא יוכל יו"ר ישראל ביתנו לשמש כשר לביטחון פנים, השר הממונה על זרועות אכיפת החוק ובראשן המשטרה. בקדימה מעריכים כי המועמד המוביל לתפקיד הוא ח"כ אבי דיכטר.
היועץ מזוז מסר את חוות הדעת לראש הממשלה בפועל אהוד אולמרט על רקע המגעים הקואליציוניים להרכבת ממשלה. ההחלטה תוחבת מקלות בגלגלי המשא ומתן הקואליציוני בין ישראל ביתנו לקדימה, במסגרתו חשקה מפלגתו של ליברמן את התיק הבכיר.
מאז הבחירות מקיים מזוז שיחות שוטפות עם אולמרט בכל מקום שבו נדרשת התערבותו בשאלות הנוגעות למשא ומתן הקואליציוני. בד בבד, הקפיד מזוז באחרונה להתעדכן, יחד עם פרקליט המדינה ערן שנדר, בכל שלבי החקירה נגד ליברמן.
מהמשטרה הובהר לשניים כי החקירה טרם הסתיימה. לפיכך, ובהתחשב בחשדות נגד ליברמן, קבע מזוז כי זה האחרון, לא יוכל לשמש כשר לביטחון פנים עד תום החקירה נגדו.
החקירה נגד ליברמן מתנהלת בפרשת עמותות "ישראל ביתנו" הנמשכת כבר כמה שנים. החקירה החלה בעקבות דו"ח מבקר המדינה בשנת 2000, ממנו עלה חשד לאי-סדרים כספיים במפלגה. בדו"ח המבקר נכתב כי המפלגה "קיבלה קו אשראי בבנק בארץ בערך של מיליון דולר. כביטחון לקו אשראי זה, שימשה ערבות בנקאית של בנק שמושבו בווינה. הבנק הווינאי קיבל כבטוחה נגדית להעמדת הערבות, ערבות אישית שהעמיד תושב חוץ". אותו תושב חוץ הוא כנראה אזרח אוסטרי.
ליברמן הגיב להחלטה ואמר: "לא קיבלתי שום הודעה רשמית בנושא, אך אם זה נכון כולם יודעים שזהו מהלך פוליטי וזה נמשך ככה מאז הצלחתנו בבחירות. אופי ההתנהלות בנושא מסקרן, מגוחך ונמשך כבר עשר שנים. אולמרט חייב להוכיח את מנהיגותו ולעשות את הדבר הנכון במינויי לשר לביטחון הפנים".
גורם בכיר בישראל ביתנו אמר כי "המפלגה לא קיבלה שום תשובה ברורה מקדימה בתחום המדיני, בנושא עליה וקליטה, ובתחום התיקים. יש מכלול של דברים שאנחנו לא יכולים להסכים איתם, כמו אי הורדת ישובים. לא נוכל לקבל את המצע המדיני ולא נסכים אם נושאי העליה והקליטה ידחקו לסוף הרשימה. לא נסכים לפגיעה בקצבאות הילדים לילד הראשון והשני. הימים הקריטיים זה שני ושלישי. ההערכה היא שבין שלישי לרביעי נוכל לדעת אם אנחנו מצטרפים או לא לממשלה".
ליברמן, השוהה בסינגפור, אמר בשיחות סגורות: "אין לי מושג איזו חקירה מונעת ממני להיות השר לביטחון הפנים. עורכי הדין שלי לא קיבלו שום פניה מפרלקיטות המדינה או מלשכת היועץ המשפטי לממשלה". ליברמן העריך כי עוד השבוע תתקיים פגישה בינו ובין אולמרט.
בעיות בקווי היסוד
ביום שבת נודע כי בעוד המשא ומתן עם העבודה מתקדם ונמצא על סף סגירה, מסתמן משבר במגעים עם ישראל ביתנו, שהודיעה כי היא מתנגדת לאמור בטיוטת קווי היסוד בנוגע לפינוי יישובים. סלע המחלוקת הוא סעיף 3 בטיוטת קווי היסוד, המדבר על כך ש"שטח ישראל, שגבולה יקבע על ידי הממשלה, יחייב צמצום שטחי ההתיישבות הישראלית ביהודה ובשומרון".
בהודעת שפרסמה ישראל ביתנו נאמר: "סיעתנו מתנגדת להתייחסות בקווי היסוד המדיניים הנוגעים לצמצום ההתיישבות הישראלית ביהודה ושומרון ודורשת שכל פעולה לעיצוב גבולות הקבע של ישראל תהיה בהתאם למציאות הדמוגרפית כדי להבטיח את מדינת ישראל כמדינה יהודית עם רוב יהודי. ישראל ביתנו לא תסכים לאמור בסעיף 3 לטיוטת קווי היסוד".
חבר הכנסת יורי שטרן, אמר ל-ynet: "הם העבירו לנו את הטיוטה שהם ניסחו. אנחנו לא רואים שום הגיון בהתחייבות מראש לפנות ישובים, אם זה לא תמורת הישגים אחרים. צעד כזה ישמיט עוד קלפים שיש לנו במשא ומתן".
לדברי שטרן, "יש גם דברים אחרים שמפריעים לנו. סעיף העליה הוא האחרון בטיוטה, ואין התייחסות לעולים ולבעיות שלהם. אין גם התייחסות לנישואים אזרחיים. קווי יסוד כאלה לא יכולים להיות קווי יסוד לממשלה רחבה. הם ויתרו כנראה לאגודה ולש"ס, על חשבון העולים וההתיישבות. על-פי קווי היסוד האלה, קשה לי לראות אותנו בממשלה הבאה. אם הם רוצים אותנו בממשלה, ואני חושב שיש הרבה סיבות כן לרצות, הם צריכים ללכת לקראתנו. זה לא יכול להיות בצורה כזו".