שתף קטע נבחר

 

ביפן מפיקים סרט מצויר על "שינדלר היפני"

חברת הסרטים הגדולה ביפן מפיקה את הסרט על הדיפלומט סמפו סוגיהרה, חסיד אומות העולם שהציל כ-6,000 יהודים

 חברת הסרטים הגדולה ביותר ביפן, ניפון אנימישיין, מפיקה סרט מצויר (מנגה-קומיקס) על סמפו סוגיהרה, הדיפלומט היפני שהציל אלפי יהודים באירופה בתקופת השואה ונודע כ"שינדלר היפני". הסרט המצויר מיועד לערוצי טלוויזיה ביפן ובעולם כולו. הכוונה היא להשיקו ב-2008, אז ימלאו 60 שנה לכינון היחסים הדיפלומטיים בין ישראל ליפן. 

 

שגריר ישראל ביפן, אלי כהן, התבקש על-ידי החברה היפנית לסייע בהכנת הסרט. "בהתחלה זה היה קצת בעייתי", סיפר כהן ל-ynet, "כי בתסריט מופנית אצבע מאשימה לכיוון משרד החוץ היפני. אבל על-מנת למנוע אפשרות של משבר דיפלומטי, חברת ההפקה הבטיחה לתאם את הנושא עם הגאימושו (משרד החוץ היפני)".

 

דובר שגרירות ישראל ביפן, שמוליק בס, הסביר ל-ynet כי בזמן האחרון הופיעו כמה פרסומים בתקשורת היפנית על סוגיהרה - וזה נתן דחיפה לניפון אנימישיין להפיק את הסרט, בין היתר כיוון שהם ראו בסיפורו פוטנציאל כלכלי גם מחוץ ליפן.

 

מי היה סמפו סוגיהרה?

 

ב-1939, כשפרצה מלחמת העולם השנייה, היה הדיפלומט צ'יונה (סמפו) סוגיהרה קונסול יפן בליטא. במהלך המלחמה הציל סוגיהרה כ- 6,000 יהודים מפולין ומליטא באמצעות הנפקת אשרות מעבר דרך יפן לאי קורסאו שבים הקריבי.

 

שלטונות טוקיו סירבו לבקשותיו החוזרות ונשנות של סוגיהרה לאשר את הנפקת האשרות, וכשהוא חש כי המתנה נוספת עלולה להביא לאסון, הוא הימרה את פי הממונים עליו והחל להנפיקן על דעת עצמו, למרות הסיכון המקצועי והאישי שהיה כרוך בכך. סוגיהרה, הדיפלומט הזר האחרון שעזב את קובנה, המשיך לחתום על אשרות מן החלון הפתוח של הרכבת הנוסעת.

 

כשחזר סוגיהרה לטוקיו ב-1947 הוא פוטר משירות החוץ של יפן. ממשלת יפן מעולם לא הודתה שהוא פוטר עקב הסיוע שהושיט ליהודים ונימקה את המעשה ב"היעדר צורך בדיפלומטים רבים תחת שלטון הכיבוש האמריקני". רק ב-1992 טוהר שמו על-ידי ממשלת יפן. כיום הוא נחשב לגיבור לאומי ביפן, מוזיאון הוקם לזכרו וסיפורו נלמד בבתי-הספר.

 

מעשי הגבורה של סוגיהרה נותרו עלומים במשך שנים רבות עד שקבוצת ניצולים החלה לחפשו בסיוע ממשלת ישראל. רק ב-1968 אותר סוגיהרה והוזמן לבקר בישראל. ב-1985, כשנה לפני מותו, קיבל סוגיהרה תעודת חסיד אומות עולם ויער ארזים ניטע לכבודו, מבלי שהרשויות ידעו כי משמעות השם "סוגיהרה" היא "מישור של ארזים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איריס ז'ורלט
שגריר ישראל ביפן אלי כהן
צילום: איריס ז'ורלט
המוזיאון לזכר סמפו סוגיהרה
צילום: יוסי קריכלי
לאתר ההטבות
מומלצים