בשל מחסור אחיות בי"ס: כרבע מהתלמידים לא חוסנו
מספר האחיות בבתי הספר צומצם, ובשל כך - כחודשיים לפני תום שנת הלימודים, כרבע מתלמידי ישראל טרם חוסנו
בשל הצימצום במספר האחיות בבתי הספר מ-736 לכ-500 והעובדה שכמעט במחצית מבתי הספר בישראל אין אחיות מתקשים השנה בשירותי
עם זאת במשרד הבריאות מבהירים שהחיסונים ינתנו ושלמרות מצוקת כוח האדם ימצא מי שיחסן את התלמידים מקרב עובדי לשכות הבריאות המחוזיות.
מירז מפרטת את הנתונים המדאיגים: באזור ירושלים לא יספיקו לחסן עד לסוף שנת הלימודים בעוד כחודשיים 37% מהתלמידים. אחריה נמצאים מחוז באר שבע (25% מהתלמידים לא יחוסנו), אשקלון (24%), מחוז מרכז (20%), תל-אביב (17%) וחיפה (כ-15%). רק במחוז הצפון צפוי חיסון של כלל התלמידים.
בעקבות הנתונים שהעבירה מירז הורה מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' אבי ישראלי לרופאים המחוזיים להערך ולמצוא פתרונות במסגרת כוח האדם של המחוז. כך למשל, ייתכן שחלק מאחיות טיפות החלב ייצאו לבצע חיסונים בבתי הספר.
במהלך השנתיים האחרונות קוצץ מאד השירות שנותנות אחיות בתי הספר וישנם אזורים בארץ בהם אחות אחת ממונה על בריאותם של למעלה מחמשת אלפים תלמידים. בבתי ספר רבים ויתרו כבר מזמן על שירותים כמו מעקב גדילה, בדיקות ראייה ושמיעה, בדיקת רופא וחינוך לבריאות. כמו כן בכמחצית מבתי הספר לא מתבצעות בדיקות לאיתור שחפת חביונית ("בדיקת מנטו"). במשרד הבריאות הקפידו כל העת שלמרות הקיצוצים יינתן שירות החיסוני ובעקבות המכתב הורו במשרד לרכז כוחות ומשאבים כדי להצליח בכל זאת לעמוד בתוכנית החיסונים.
בהסתדרות האחיות הזהירו גם בעבר שבהיעדר חיסונים צפוייה "פגיעה אנושה ובלתי הפיכה בבריאות של מאות אלפי ילדי ישראל, בדרך של התפרצות מחלות מדבקות שלא זוהו במועד".
בעקבות הפרסום: קריאה להפשיר תקנים
בעקבות הנתונים החמורים שפורסמו בכתבה פנתה מוריה אשכנזי, יושבת ראש חטיבת אחיות בריאות הציבור בהסתדרות האחיות למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' ישראלי בדרישה שיפעל להפשרת תקני אחיות באמצעות ועדת חריגים, על מנת לאפשר עד סוף השנה חיסון של כלל תלמידי ישראל.
"מדיניות הסיכול הממוקד של משרד האוצר הובילה למצב החמור בו רבע מהתלמידים במדינת ישראל לא מקבלים חיסונים", אומרת אשכנזי, "אחיות בתי ספר שבאחריותן נמצאים 5000 תלמידים, קורסות תחת הנטל ולא מצליחות להשלים את החיסונים. במקביל לכך, לא יכולות האחיות לאתר ילדים במצוקה או לבצע בדיקות לאיתור בעיות בריאות כמו שמיעה, ראיה, הפרעות אכילה או אלימות במשפחה. מערך בריאות הציבור הוא הקו האחרון להצלת הילדים לפני המצוקה ומדיניות משרד האוצר מדרדרת אותם לתהום. אני קוראת לכנסת לקיים דיון דחוף בנושא בטרם יהיה מאוחר מדי".