שתף קטע נבחר

 

למה בעצם בריא לאכול פירות?

הפרי זמין בקיץ יותר מכל דבר אחר - אבל למה עדיף לאכול פרי מאשר חטיף, על מה מעידים צבעי הפירות, כמה פירות מומלץ לאכול בכל גיל, ואיך תעודדו את בני המשפחה לצרוך יותר מהם? שאלות ותשובות על פירות

מה הטעם העיקרי של הפירות? מתוק.

 

אם כך, מה הרכיב התזונתי העיקרי שמספקים הפירות? סוכר פירות.

 

מה ייחודו של סוכר הפירות? סוכר הפירות, שמכונה פרוקטוז, מתוק יותר מסוכר. הסוכר הרגיל, שמכונה סוכרוז, מורכב מהפרוקטוז המתוק ומגלוקוז, שהוא פחות מתוק.

 

כמה אנרגיה מספקים הסוכרים שבפרי? 1 גרם סוכר פירות מספק 4 קלוריות.

 

כמה סוכר יש במנת פרי? בפרי קטן יש בערך 2-3 כפיות סוכר, שמספקות 10-15 גרם פחמימות, בעיקר בצורת סוכרים.

 

מה תורם הסוכר שבפרי לתזונה שלנו? הסוכר שבפרי מספק לגוף אנרגיה

כמה פירות מומלץ לאכול ביום?
גיל מנות פרי
ילדים בני שנתיים עד 7 2
בנות 14 עד 18 3
בני 14 עד 18 4
נשים וגברים מעל גיל 18 3

זמינה, שמהווה דלק לשרירים ולמוח.

 

מה חשיבות האנרגיה הזמינה? היא משפרת את הערנות, הזיכרון וכושר הלימוד, ואת היכולות בפעילות היומיומית ובפעילות גופנית.

 

למה עדיף פרי מאשר חטיף? בשניהם יש סוכר, אבל בפרי יש גם ויטמינים, מינרלים, פיטוכימיקלים וסיבים, ואין בו שומן.

 

מהי חשיבותם של צבעי הפירות? הצבענים, שמקנים לפרי את צבעו ועושים אותו מושך ומפתה, הם חומרים טבעיים פעילים שמכונים פיטוכימיקלים או נוגדי חמצון. החומרים הטבעיים הפעילים מיועדים לשמור על הפרי מפני מזיקים

מהי מנת פרי?
הפרי כמות למנה
תפוז 1 קטן
מנדרינה/ קלמנטינה 1 גדולה
אפרסמון 1 קטן
תות שדה 1 כוס
גרגרי רימון 1 כוס
תפוח עץ 1 בינוני
בננה 1 קטנה
אגס 1 בינוני
אבטיח 1 כוס קוביות
אפרסק 1 בינוני
גויאבה 1 בינונית
מלון 1 כוס קוביות
משמש 2 בינוניים
ענבים 12 יחידות
שזיפים 2 בינוניים
תמרים לחים 2 יחידות
מנגו חצי קטן
שזיף מיובש 2 יחידות
תאנים יבשות 2 קטנות
צימוקים כף גדושה
רסק תפוחים טבעי חצי כוס

ומפני קרינת השמש. התכונות האלה תורמות לחיזוק מערכת ההגנה של גוף האדם ומסייעות לו למנוע תחלואה בעזרת אכילת פירות.

 

מה מייצג צבע הפרי? ככל שהצבע של הפרי חזק יותר, כך ריכוז החומרים הפעילים (פיטוכימיקלים) שבו גבוה יותר. הן פירות טריים והן פירות מבושלים ומיצי פירות מהווים מקור טוב לפיטוכימיקלים.

 

איזה שימוש נוסף ניתן לעשות בצבעים הטבעיים של הפירות? ניתן להשתמש בצבעי הפירות כצבעי מאכל במקום הצבעים המלאכותיים. כך אפשר לשלב את ההנאה שבצבע עם התרומה התזונתית שלו.

 

נוסף על סוכר ופיטוכימיקלים, אילו עוד דברים טובים מספקים הפירות? אכילת פירות מספקת לגוף גם מים, סיבים, ויטמינים (בעיקר C ו-A), בטא קרוטן ומינרלים (בעיקר אשלגן).

 

אילו פירות עשירים בוויטמין C? פרי הדר, קיווי ותות שדה.

 

אילו פירות עשירים בוויטמין A ובבטא קרוטן? פירות כתומים – מנגו, משמש, מלון, אפרסמון ועוד.

 

מה תרומתם של הוויטמינים האלה? הוויטמינים האלה מוכרים כנוגדי חמצון והם מגינים על הגוף מפני נזקים שקשורים לחשיפה לחומרים מסוכנים, לקרינה ולזיהומים. הוויטמינים גם מסייעים להתפתחות ולגדילה ולתפקוד תקין של הגוף.

 

מה תרומתו של האשלגן שבפירות? האשלגן מסייע לאיזון נוזלי הגוף, לתפקוד הלב, הכליות והמערכת החיסונית ולתפקוד תקין של כל תא בגוף.

 

הפירות מכילים סיבים תזונתיים. אילו סיבים יש בפירות? הסיבים העיקריים בפירות מכונים פקטין ופרוקטואוליגוסכרידים. ההגדרה הכימית שלהם היא סיבים מסיסים.

 

מהם סיבים מסיסים? סיבים מסיסים מתמוססים בנוזל כמו שג'לי מתמוסס במים. הם יוצרים תמיסה צמיגה כמו ג'לי בתוך המעי. הג'לי שנוצר בתוכן הקיבה והמעי מאט את קצב ריקון הקיבה ואת פעולת אנזימי העיכול. ההאטה הזו מאיטה את קצב הספיגה של תוצרי העיכול בדם, מה שתורם לאיזון רמת הסוכר בדם ולתחושת שובע ממושכת יותר.

 

מהם סיבים פרהביוטיים ומה תפקידם? אלה סיבים מסיסים, שמהווים מזון לחיידקי המעיים הידידותיים. הם מסייעים לחיידקים האלה להילחם במחוללי מחלה במעי ולחיזוק המערכת החיסונית.

 

מה תורם השילוב בין סוכרים וסיבים בפרי? השילוב מאפשר אספקת אנרגיה זמינה לגוף בקצב מתון ומאוזן לאורך זמן.

 

טיפים לעידוד אכילת פירות:

  • אכלו מגוון פירות בצבעים שונים.
  • העדיפו לאכול את הפירות על קליפתם העשירה בסיבים תזונתיים, אם היא אכילה.
  • העדיפו פירות שלמים, הסוכר שבהם נספג לדם לאט, מה שתורם לתחושת שובע.
  • הניחו פירות במקום מרכזי בבית, כדי שיהיה קל לצרוך אותם.
  • הוסיפו חתיכות פרי ליוגורט או שלבו פירות עם דגני בוקר מלאים.
  • העדיפו בקיץ גלידות סורבה או גלידות שמשולב בהן פרי.
  • בכל פעם שמתחשק לכם ממתק, העדיפו פרי.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית, יועצת תזונה לעיריית נתיבות, מנהלת טל הבריאות – המרכז לתזונה נכונה, רמת אביב. סייעו בהכנת החומר: לימור בן חיים, דיאטנית קלינית, מרכז רפואי תל אביב; יפה שיף, דיאטנית קלינית, ועדת תזונת ילדים של 'עתיד', מרכז רפואי תל אביב; חיים אדיב, דיאטן קליני, מכבי שירותי בריאות וכללית שירותי בריאות; יעל ענבר, דיאטנית קלינית, דיאטנית מחוזית משרד הבריאות; עמותת הדיאטנים הקליניים בישראל – 'עתיד'


פורסם לראשונה 22/08/2006 00:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
דלק לשרירים ולמוח. פירות
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מומלצים