קדימה והגמלאים חתמו הסכם, הסיעות ישתפו פעולה
נחתם ההסכם הקואליציוני הראשון - בין קדימה והגמלאים, שיקבלו שני שרים, את ראשות ועדת הרווחה של הכנסת והקמת ועדת משנה שתטפל אך ורק בגמלאים. בנוסף, מבטיח ההסכם שורת הטבות כלכליות לגמלאים כגון הגדלת הקצבאות, הקצאת קודים סיעודיים ועוד. הסיעות חתמו גם על הסכם שיתוף פעולה פרלמנטרי, ויפעלו בכנסת כגוש משותף. בליכוד קוראים לש"ס ולישראל ביתנו "להפסיק את ההתבזות במשא ומתן לכניסה לממשלת אולמרט-פרץ"
שיהיה במזל. אחר הצהריים (יום ד') נחתם בכפר המכביה ההסכם הקואליציוני בין קדימה למפלגת הגמלאים. בכירים בעבודה אמרו בעקבות חתימת ההסכם כי "גדולים הסיכויים שנחתום כבר היום או מחר".
- לקריאת ההסכם המלא לחצו כאן
וידאו: ירון ברנר, סטילס: אלי אלגרט
יו"ר הגמלאים רפי איתן סיפר במעמד חתימת ההסכם, כי מפלגתו חתמה על שני הסכמים: האחד, שיתוף פעולה פרלמנטרי עם קדימה, והשני - הסכם קואליציוני.
על פי ההסכם הקואליציוני יקבלו הגמלאים שני שרים – שר הבריאות ושר במשרד ראש הממשלה. כשר הבריאות יכהן כנראה יעקב בן-יזרי, מס' 2 ברשימה. כשר במשרד ראש הממשלה לעניין הגמלאים יכהן מס' 1 ברשימה, רפי איתן.
משמעות הסכם שיתוף הפעולה הפרלמנטרי הוא שבפועל, יתפקדו שתי הסיעות כסיעה אחת. יחד עם זאת, מפלגת קדימה ומפלגת הגמלאים נשארות שתי מפלגות שונות, והתקצוב של סיעת הגמלאים נשאר עצמאי.
בנוסף, יקבלו הגמלאים את תפקיד יושב ראש ועדת הרווחה. כמו כן, תוקם ועדת משנה בוועדת הכספים שתטפל אך ורק בגמלאים. בנוסף, קיבלו הגמלאים גם תפקיד של סגן יו"ר הכנסת. איתן אמר עוד: "התחלנו את דרכנו לפני עשרה שבועות בלבד. למרות שהיינו מפלגת מדף, במשך עשרה שבועות הצלחנו לעשות ולהגיע לרגע המרגש הזה, הרגע שחותמים הסכם".
בהסכם הקואליציוני בין שתי המפלגות נאמר עוד כי הממשלה תפעל להגדלת קצבת הזקנה הבסיסית, וכי יוקצה סכום של 200 מיליון שקלים להגדלתה. הקיצוץ שבוצע בשנת 2002 בקצבאות יבוטל, וכן תוגדל ההקצבה להשלמת הכנסה לקשישים ללא הכנסה נוספת.
עוד הוחלט כי הממשלה תמנה צוות שיציע תוכנית ליישום פנסיה חובה לכל אזרח, עוד סוכם על הגדלת מספר הקודים למיטות סיעודיות, הגדלת סל התרופות, ודברים נוספים.
לדברי איתן, "חרטנו על דגלנו לטפל בענייני הגמלאים כיעד ראשון. רצינו לדאוג גם לדורות הבאים, אנחנו רוצים לטפל בגמלאים לדורות. את זה נוכל לעשות רק בהסכם שחתמנו". הוא הוסיף כי "חתמנו על הסכם קואליציוני שיש בו שני פרקים: הנושא התקציבי, שכולל את הסכומים שיושקעו בגמלאים, והנושא השני, אילו עמדות מפתח יהיו לגמלאים בממשלת ישראל".
איתן חזר ומנה את התפקידים שיקבלו הגמלאים וסיכם: "כל זה מאפשר לנו לטפל בגמלאים לדורות הבאים".
לאחר חתימת ההסכם, התקשר ראש הממשלה אהוד אולמרט לאיתן, ובירך אותו על חתימת ההסכם. אולמרט אמר: "אני מקווה שהשותפות הזו תהיה ארוכת שנים לתועלת מדינת ישראל ואזרחיה".
כאמור, גם ההסכם הקואליציוני בין העבודה וקדימה אמור להיחתם בקרוב, אם כי מועד מדויק לכך עדיין לא נקבע. במו"מ המתנהל בין קדימה לעבודה הוחלט היום כי העבודה תקבל לידיה את תפקיד יו"ר ועדות הפנים והחינוך. כמו כן, תקבל העבודה ככל הנראה את תפקיד יו"ר ועדת שלום הילד.
גורמים בכירים במפלגת העבודה אומרים כי יו"ר המפלגה, חבר הכנסת עמיר פרץ, מעוניין לכנס את מרכז המפלגה כבר מחר, כדי לאשר את ההסכם הקואליציוני עם מפלגת קדימה ואת רשימת השרים שייצגו את העבודה בממשלה.
פרץ כינס אמש את בכירי מפלגתו על מנת לעדכנם על ההתפתחויות במשא ומתן הקואליציוני ועל הישגיו, לקראת כניסתה של העבודה לממשלה. גם פרץ דיווח על כמה חילוקי דיעות עם קדימה, הן בנושאים הכלכליים והן בנושאים המדיניים, לצד הישגים משמעותיים לעבודה.
קשיים במו"מ עם החרדים
יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ גדעון סער, קרא היום לש"ס ולישראל ביתנו "להפסיק את ההתבזות במשא ומתן לכניסה לממשלת אולמרט-פרץ". לדבריו, "במשא ומתן הקואליציוני כבר התברר כי המדיניות של הממשלה הזאת תהיה נסיגה חד צדדית שליברמן וישי התחייבו להתנגד לה".
עוד אמר כי התברר שלשתי המפלגות האלה יהיה מעמד חסר השפעה של שותפות זוטרות בממשלה שהציר העיקרי בה הוא קדימה-עבודה. "אני קורא לש"ס ולישראל ביתנו להצטרף לכוח פרלמנטרי לאומי שיפעל לקיצור ימיה של ממשלת אולמרט-פרץ".
קדימה זימנה אחר הצהריים את יהדות התורה להמשך המו"מ הקואליציוני. גורם בכיר ביהדות התורה אמר כי "הפגישה צפויה להימשך עד השעות הקטנות של הלילה. בקדימה רוצים לחתוך - לכאן או לכאן".
"ישיבתנו בממשלה כבר לא כל כך בטוחה. אנו פחות אופטימיים מאשר בתחילת הדרך", כך הבהירו אמש גורמים בסיעת ש"ס. לדברי בכיר במפלגה, "ההתנהלות החובבנית של אולמרט מול מפלגת העבודה יצרה מצב שבאופן אובייקטיבי הפך לכמעט בלתי אפשרי עבורנו. תוך 24 שעות תתבהר התמונה, לכאן או לכאן".
אולמרט יכול אולי לברך על המוגמר במו"מ מול מפלגת העבודה, אך בכל הקשור למפלגות החרדיות עוד ארוכה הדרך. בכיר בש"ס אמר כי שלושה דברים מהותיים עדיין לא באו על פתרונם: "סעיף ההתכנסות, נושא הקצבאות שהתקדם מעט אך אינו גמור, ובעיית התיקים".
דרישתה של ש"ס למנות שר הממונה על שירותי הדת לא התקבלה על ידי אולמרט, שהעביר מסר לדברי ש"ס כי על התיק הזה "אין מה לדבר". בעניין זה בודקים בש"ס אפשרות כי במקום תיק שירותי הדת ידרשו את תיק המדע, שאליו יוכלו להעביר את תקציבי התרבות התורנית.