ברית מילה: רופא לא בטוח יותר ממוהל
0.5 אחוז מהבריתות מסתיימות בסיבוך רפואי, כך עולה ממחקר חדש שבדק את הנושא. הסיבוכים השכיחים: דימום, צלקות, עקמת או סיבוב של הפין ואפילו כריתת חלק מהפין. עוד מצא המחקר - אין הבדל בין מוהל לרופא בכל מה שקשור לרשלנות וסיבוכים
זהירות, סיבוכים בעקבות ברית המילה: הסיבוך הנפוץ ביותר אחרי ברית מילה הוא דימום, שעלול להיות חזק מאד עד כדי צורך בניתוח כדי לעצור אותו – כך עולה ממחקר ישראלי שבדק 136 מקרים של סיבוכים בעקבות ברית המילה, בקרוב למחצית מהמקרים היה צורך לנתח את התינוקות כדי לטפל בסיבוך שנוצר. ברית מילה נחשבת לפעולה הכירורגית הנפוצה ביותר ולפי המחקר היא אינה נעדרת סיבוכים.
המחקר כולל נתונים שנאספו בבתי החולים בילינסון ושניידר במשך כשנה וחצי והוצג אתמול (ד') בכנס החברה הישראלית לפדיאטריית ילדים (חיפ"ק) מחבר המחקר, ד"ר בצלאל סיוון אף זכה במלגת הצטיינות.
מוהל ורופא: אין הבדל במספר הסיבוכים
כמחצית מהסיבוכים (67 מקרים) היו סיבוכים מוקדמים, שאירעו בחודש שלאחר ברית המילה. 69 מקרים היו סיבוכים מאוחרים. ב-60% מהמקרים בוצעה הברית על ידי מוהל וב-40% על ידי רופא. עורכי המחקר מציינים שלא מצאו הבדלים במספר הסיבוכים אצל רופאים או מוהלים.
"אי אפשר להסיק מזה מה שיעור הסיבוכים בברית המילה, אבל ניתן להעריך שמדובר בשיעור של כחצי אחוז", מסביר פרופ' פנחס לבנה, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז שניידר לרפואת ילדים. "מתוך הנתונים שאספנו עולה שישנם בממוצע 7 מקרים של סיבוכים בחודש, כלומר מקרה או שניים בשבוע וזה הרבה".
דימומים, חוסר עור וכריתת העטרה
הסיבוכים המוקדמים של ברית המילה היו דימומים (31 מקרים), ב-9 מקרים נדרשה התערבות כירורגית כדי לעצור את הדימום ובשני מקרים נדרשו עירויי דם בשל דימום מסיבי, מוהל לא זהיר עלול לגרום גם לחוסר עור (28 מקרים), בדרך כלל העור מתחדש באופן טבעי. סיבוכים נוספים הם כריתת חלק מהעטרה (5 מקרים), אצירת שתן (2), שנגרמת כאשר החבישה הדוקה מדי ועלולה אף לגרום לנמק ומקרה אחד שבו כרת המוהל חלק מהפין.
"כאשר המוהל לא זהיר ואגרסיבי הוא עלול לכרות חלק מהעטרה או מהפין וזה חמור מאד. בשניים מהמקרים המוהל הביא את החלק שנכרת וניתן היה לחבר אותו בניתוח. במקרים אחרים אין מה לעשות ואלו המקרים הכי קשים. זה פוגע מאד בתפקוד המיני אחר כך. בעיות נוספות הן הגודל, המראה ובעיות בצינור השתן", מסביר פרופ' לבנה.
הסיבוכים המאוחרים כללו עודף עור (57 מקרים) כאשר הפין נותר מכוסה בעור. במקרה כזה ניתן לעשות ברית נוספת, הפעם בחדר הניתוח ולהסיר את העור העודף. ב-12 מקרים נוצרה עקמת בפין וב-24 מקרים נותר תסביב בפין. "כאשר המוהל לא כרת בצורה סימטרית האיחוי יכול לגרום לתופעה של עקמת. מעבר לדימוי העצמי ולהרגשה זה יכול לגרום לפגיעה בתפקוד המיני בעתיד". חלק גדול מהמקרים נותחו.
סיבוכים נוספים הם היוותרות של רקמה צלקתית בגבול העור שנכרת שגורמת ל"קבירת" הפין. הדבר עלול לגרום לקשיים בהטלת שתן וניתן לפתרון בניתוח. סיבוך נוסף הוא היווצרות של ציסטה כלואה באזור הפין.
"הסיבוכים לאחר ברית המילה הם נדירים יחסית אך חלק מהם משמעותיים ביותר ומצריכים התערבות ניתוחית, במרבית הטיפולים ניתן לטפל ללא צורך בניתוח", מסכמים החוקרים.
לאחרונה הוציא מנהל הרפואה במשרד הבריאות נוהל למנהלי בתי החולים לפיו יש לדווח למשרד הבריאות בכל מקרה של פגיעה בעקבות ברית מילה, על מנת שניתן יהיה לתחקר את המקרים.
ברית מילה. צילום אילוסטרציה
צילום: לע"מ
מומלצים