שתף קטע נבחר
 

פיתוח ישראלי: קשית המטהרת מים מזוהמים

בארצות הברית כבר מדברים על פריצת הדרך הישראלית: קשית שתייה שעולה דולרים ספורים, ומאפשרת לשתות מים מזוהמים בלי שום סכנה לבריאות. בקרוב אצלנו

קשית לטיהור מי שתייה, שפיתח ד"ר משה פרומר, חוקר ישראלי בוגר הטכניון, נבחרה לאחרונה על ידי המגזין "טיים" כאחת ההמצאות המדהימות של שנת 2005 וזכתה בפרס אינדקס הבינלאומי לעיצוב מוצר לשיפור החיים.

 

על פי נתוני האו"ם, כ-1.1 מיליארד אנשים, שהם כשישית מאוכלוסיית העולם, סובלים ממחסור במי שתייה נקיים. במדינות המתפתחות מתים מדי יום אלפי אנשים עקב מחלות זיהומיות, טיפוס ושלשולים, שמקורם במים מזוהמים, והחיפוש אחר פתרון לבעיה קשה זו מעסיק מומחים בעולם כבר שנים רבות.

 

זו בדיוק הסיבה שבגללה מהווה ה-Life Straw פריצת דרך משמעותית כל כך. מדובר בקשית מחומר פלסטי, שבאמצעותה אפשר לשתות מים ישירות ממקורותיהם, גם אם מדובר במקור מזוהם כמו נהר הגנגס בהודו, בלי לסכן

את הבריאות.

 

מחיר של כוס קפה הפוך

 

"הקשית מבוססת על רעיון פשוט למדי", אומר ד"ר פרומר, מנכ"ל חברת פירו-פילטר לטיהור מים. "מדובר במעין צינורית, שמשקלה כמאה גרם ואורכה 25 סנטימטרים. הקשית כוללת כמה פילטרים ומחיצות פנימיות ובהן חומר סינתטי גרגרי, שנקרא רזין. חומר זה הוא קוטל חיידקים יעיל במיוחד, והוא עובר עיבוד מיוחד בשילוב עם חומרי טיהור נוספים, שמקנה לו יכולת להשמיד טווח רחב של חיידקים ונגיפים למיניהם. כאשר מוצצים את המים בעזרת הקשית, הם עוברים דרך הפילטרים והמחיצות ומנוקים שם".

 

את הקשית אפשר לתלות על הצוואר ולשאת לכל מקום. אין בה חלקים המצריכים החלפה והיא אינה דורשת שימוש בחשמל, מה שהופך אותה לשימושית גם באזורים נידחים או בלתי מפותחים.

 

ואם לא די בכך, מדובר במוצר זול להדהים - מחירה של הקשית לארגונים בינלאומיים, המספקים אמצעים לטיהור מים לאוכלוסיות בעולם השלישי, הוא 3 דולרים בלבד (האוכלוסיות עצמן מקבלות את הקשיות ללא תשלום, כמובן). "וכך, במחיר של כוס קפה לאטה, אפשר להציל חיי אדם", כתבו מחברי המאמר ב"טיים".

 

רצו לסנן, הצליחו לטהר

 

הרעיון לפתח קשית טיהור היה בעצם של חברת טקסטיל דנית. לפני כשמונה שנים פנה נשיא ארצות הברית לשעבר, ג'ימי קרטר, לאנשי החברה וביקש מהם למצוא פתרון להתמודדות עם תולעי גאנה, המזהמות את מי השתייה באפריקה. מדובר בתולעים קטנות, שחודרות ממי השתייה לגוף, משתכנות בתוכו ומסוגלות להגיע לאורך של מטר. החברה עמדה באתגר, אלא שהפתרון סייע רק בסינון התולעים ולא נתן מענה לחיידקים, לווירוסים ולכימיקלים המסוכנים במים. לפני שלוש שנים פנו אנשי החברה לד"ר פרומר, כימאי ומומחה בעל שם בתחום טיהור המים, והציגו בפניו את האתגר. הוא, כאמור, הצליח לעמוד בו בכבוד.

 

קשית אחת, 700 ליטר מים נקיים

 

יעילות הקשית נבדקה במעבדה הווירולוגית של משרד הבריאות בבית החולים שיבא, במעבדת המים של הפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית ובמעבדות נוספות המתמחות בבקטריולוגיה ובבדיקת כימיקלים.

 

"התוצאות היו מדהימות", מספר ד"ר פרומר. "התברר שהקשית קוטלת חיידקים ביעילות רבה מאוד, ביניהם חיידקים מסוכנים כסלמונלה, שיגלה, סטפילוקוקוס ופוליו, וכן וירוסים, פרזיטים ומזהמים אחרים, ואינה נסתמת אפילו כשמעבירים בה מים עכורים.

 

"יתרה מכך, המים העוברים דרך הקשית טעימים לשתייה גם אם הגיעו ממקור עכור ומזוהם. קשית קטנה אחת יכולה לטהר 700 ליטר מים - כמות המהווה את צריכת המים השנתית של אדם אחד".

 

פרט להצלת מאות אלפי אנשים המתגוררים במדינות העולם השלישי, הקשית מתאימה לטיילים בכל רחבי העולם, ובעיקר לתרמילאים, שמרבים להסתובב באזורים שבהם המים מזוהמים. כיום אפשר לקנות את ה-Life Straw בארצות הברית, תמורת כ-10 דולרים. בארץ יתחיל השיווק בתוך כחודשיים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קשית אחת מספיקה לטהר 700 ליטר מים מזוהמים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים