הכנסת הצביעה: יש ממשלה בישראל
יריית הפתיחה לממשלת אולמרט: 25 שרים הושבעו אמש בכנסת. 65 ח"כים הצביעו בעד, 49 התנגדו ו-4 נעדרו. בנאום הפתיחה של המושב החגיגי התגונן אולמרט מול הביקורת הקשה על כמות השרים: "אלו ההסכמים הקואליציוניים הכי מרוסנים בעשרות השנים האחרונות. כל הפרשנים הכלכליים שותפים לדעה זו"
ממשלה חדשה יצאה לדרך: ברוב של 65 ח"כים מול 49 נגד ו-4 נעדרים אישרה אמש (יום ה') הכנסת את הממשלה ה-31 של מדינת ישראל, על 25 שריה. ח"כ מרינה סולודקין, מספר 6 בקדימה, לא הגיעה לדיון במחאה על כך שלא קיבלה תפקיד בממשלה החדשה. ח"כ מגלי והבה מקדימה, שאיים אף הוא לא להצביע בעד הממשלה - התרצה בסופו של דבר והצביע בעד.
מיד לאחר ההצבעה במליאה, עלו לדוכן השרים החדשים ונשבעו אמונים. הראשון היה אהוד אולמרט שניסה לחתום על הצהרת האמונים, אך שלושה עטים כשלו במלאכה. בניסיון הרביעי - זה עבד. בתום ההצבעה ושבועת האמונים יצאו אולמרט והשרים למשכן הנשיא להצטלם יחד בתמונה המסורתית ולהרים כוסית.
רגעי ההשבעה (צילום: באדיבות ערוץ הכנסת)
בפתח הדיון נשא אולמרט דברים וביקש רשמית ממליאת הכנסת לאשר את מינוי השרים. הוא אמר שממשלתו היא הכי חסכונית בעשרות השנים האחרונות, וקרא לנהל את הוויכוחים הפוליטיים ללא הסתה: "אין אדם בפוליטיקה שאוהב את התהליך שמביא להרכבת ממשלה", אמר אולמרט, "הייתי שותף בהקמת הרבה מאוד ממשלות ביותר מ-30 השנים שאני בבית הזה. אינני זוכר פעם אחת שלא נשמעה ביקורת ולא הוטחו דברים קשים על הבזבוז ועל סגני השרים. אין שום דבר חדש.
לדבריו, "נדמה לי שזו ממשלה שיש בה פחות ממלאי תפקידים מכל ממשלה בעשרות השנים האחרונות. יש 25 בעלי תפקידים בלבד, ולא 25 ועוד עשרה או 15 סגני שרים. אלו ההסכמים הקואליציוניים הכי מרוסנים בעשרות השנים האחרונות. כל הפרשנים הכלכליים שלמדו את ההסכמים, כולם שותפים לדעה שאלו ההסכמים המרוסנים ביותר שנחתמו בהרבה מאוד שנים בישראל.
נאום אולמרט (צילום וידאו: באדיבות ערוץ הכנסת)
"היה כאן ניסיון אולי חסר תקדים", המשיך ראש הממשלה החדשה, "לא ניסינו לטשטש מה יהיה סדר היום המרכזי שהממשלה תציב מול האומה. ערב הבחירות ומיד אחריהן שמנו על סדר היום הציבורי מהלכים מדיניים חדים, ברורים, שאי אפשר לטעות בהם או לברוח מהם. כל הממשלה תפעל על-פי ההתחייבות שאותה מסרתי. גם בנושא החברתי - זו ממשלה שמחויבת להתמודד עם הבעיות החברתיות כפי שלא התמודדו עמן. אי אפשר להתעלם מכך שבמדינה המצליחה הזו, שכלכלתה צומחת, יש ציבור גדול מאוד שחי במצוקות קשות. נתמודד עם הבעיות הללו, לא תוך שינוי דרמטי, אלא תוך ניסיון להציב מסגרת אנושית שיש בה חמלה ואחריות חברתית".
וזה הרכב הממשלה החדשה:
לדברי אולמרט, "אנחנו צריכים לנהל את הוויכוח שלנו ללא פשרות, אבל אפשר לעושת אותו במידה יותר גדולה של סובלנות והתחשבות. בואו נחליט שאנחנו לא נחצה גבולות מסוימים".
אולמרט גם רמז להסתייגותו מדבריו של יו"ר מפלגת ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, שתקף בנאומו במליאה אתמול בצהריים את חברי הכנסת הערבים וקרא "להוציאם להורג כמו במשפטי נירנברג".
על כך אמר אולמרט: "אני רוצה שיהיה ברור, אין בכנסת הזו אדם אחד שאיננו מסור לפי מיטב הבנתי ומיטב הכרתי, לאינטרסים האמיתיים של מדינת ישראל. אין פה יותר פטריוטים ופחות פטריוטים. אין כאן אנשים שיש להם מונופול על אהבת הארץ ואנשים אחרים שהם שונאי המדינה. אני אינני מבחין בכך, לא בקרב האוכלוסיה היהודית ולא בקרב הנציגות היהודית ולא בקרב הנציגות הלא-יהודית, ולא יכול להיות שנמתח את הוויכוח שקיים בינינו על נושאים וסוגיות רציניות למחוזות של קיצוניות מתלהמת, בלתי סבלנית ובלתי סובלנית".
הממשלה החדשה כוללת שרים מקדימה, העבודה, ש"ס ומפלגת הגימלאים. לפי שעה, יהדות התורה, מרצ וישראל ביתנו יישארו על ספסלי האופוזיציה. אולמרט הביע מוקדם יותר אתמול תקווה כי יהדות התורה ומרצ יצטרפו לקואליציה הצרה בהמשך.
מוקדם יותר אתמול נאם אולמרט בפני הכנסת והציג את קווי היסוד של הממשלה ובראשם תוכנית ההתכנסות: "המשך ההתיישבות היהודית המפוזרת ביהודה ושומרון מסכן אותנו", אמר. גם יו"ר האופוזיציה, בנימין נתניהו, נאם לראשונה בפני הכנסת ה-17, וכיאה לראש אופוזיציה טרי תקף את מפלגת קדימה על כך שהקימה קואליציה צרה עם ממשלה "גדולה ובזבזנית".
במהלך הדיונים במליאה שקדמו להשבעת הממשלה נבחרה חברת הכנסת דליה איציק ליושבת ראש הכנסת ובכך הייתה לאישה הראשונה בתפקיד אי פעם. ח"כ איציק הגדירה בנאומה את היעד המרכזי שלה: "להשיב את כבוד הבית שנענש על ידי הציבור בבחירות". לדבריה, "זו שעה מיוחדת עבורי. דרך ארוכה עשיתי מאז ילדותי בשכונת רוממה בירושלים ועד לרגע זה שבו אני יושבת על הכסא שבו ישבו אבות הדמוקרטיה הישראלית".