שתף קטע נבחר

 

"התבטאויות ליברמן גורמות לזילות השואה"

חוקרי שואה, נציגי המגזר הערבי ואפילו נציגי עולים יוצאים נגד התבטאותו של ליברמן שיש לשפוט ח"כים ערבים כמו בנירנברג: "זה שימוש פסול ופגום הפוגע במהות של הזיכרון", אומר יו"ר יד ושם. "הוא פשיסט וסטליניסט, בעצמו מתנהג כמו גבלס", אומר ח"כ טיבי

יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, עורר אתמול (ה') סערה פוליטית כשאמר כי "גם בסוף מלחמת העולם השנייה הוצאו להורג במשפטי נירנברג לא רק הפושעים אלא גם משתפי הפעולה עמם. אני מקווה שזה יהיה גורלם של משתפי פעולה בבית הזה". הח"כים הערבים עצמם כמובן זועמים ונעלבים, אבל גם רבים אחרים - בהם חוקרי שואה ונציגי המגזר הרוסי - מעבירים ביקורת על הזילות בשימוש בשואה.

 

יו"ר הנהלת יד ושם, אבנר שלו, אמר אמש ל-ynet כי "כל קישור לענייני שואה והשימוש במונחי ומושגי השואה בפוליטיקה העכשווית פסולים ופגומים ופוגעים במהות של הזיכרון".

 

מנהל מרכז ויזנטל בישראל, אפרים זורוף, אמר בתגובה לדברי ליברמן כי "האנלוגיות לשואה שאינן מדויקות וגורמות נזק וגורמות לזילות השואה". לדבריו, "מי שעוקב אחרי זה רואה שזה קורה משני צידי המתרס הפוליטי, זה לא רק נחלת הימין או נחלת השמאל. כל האנלוגיות האלה פסולות, פוגעות בזיכרון השואה ובניצולים, ומיותרות".

 

פרופ' חנה יבלונקה, היסטוריונית מאוניברסיטת בן גוריון שחקרה את זכרון השואה, אמרה ל-ynet ש"כל ההתבטאויות האלה הן זילות השואה. אבל לא צריך להתייחס לכל דבר איוולת שאומר כל פוליטיקאי מטומטם, זה בדיוק מה שהוא רצה. ההתבטאויות האלה כבר הפכו אצלנו להיות סחורה שעוברת לסוחר".

 

"ליברמן לא יודע על מה הוא מדבר"

 

"דבריו של ליברמן מעידים שהוא לא יודע על מה הוא מדבר ומהם המושגים שבהם הוא משתמש", אמרה פרופ' יבלונקה והעמידה על דיוקן את העובדות ההיסטוריות: "משפטי נירנברג לא היו משפטם של משתפי הפעולה. במשפט הגדול לא היו משתפי פעולה, אלא הפושעים העיקריים, מהמשטרה הנאצית. במקרה הזה - לא מדובר פה על שיתוף פעולה. זה שחברי הכנסת נפגשו עם אנשי החמאס - זה לא שיתוף פעולה. גם אם נפשגו איתם, זה רחוק מלהיות שיתוף פעולה".

 

לדבריה, "הכל יחסי. לפני 10 שנים, אותה אמירה נאמרה ביחס לאנשים שדיברו עם אש"ף, ואחר כך אש"ף קיבל הכשר. אני חושבת שגם זה עניין של חמש או עשר שנים, גם החמאס יקבל הכשר". בכל מקרה, מסכמת הפרופ' יבלונקה, "צריך לזכור שליברמן מייצג קצה אחד של הספקטרום הפוליטי, הוא לא מסמל את המרכז הגדול. יחד עם זאת, דברי האיוולת שלו בהחלט נדרשים להבהרה". 

 

"זה כמו לה פן, היידר, גבלס"

 

והח"כים הערבים עצמם, מושא דבריו של ליברמן? הם זועמים ונעלבים. "הדברים שלליברמן הם לא מקריים ולא תוצאה של סערת נפש, אלא מתוכננים ומתוכנתים. דבריו מהווים חציית קו אדום של הוויכוח הפרלמנטרי שהיה קיים עד כה בכנסת", כך אמר חבר הכנסת אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל). לדבריו, "האיש הזה הוא פאשיסט וסטליניסט. יש את לה-פן בצרפת, יורג היידר באוסטריה ואביגדור ליברמן בישראל".

 

מה יש לך להגיד לעצם הביקורת נגד הביקור של חבריך לסיעה עם אנשי חמאס בשעה שהקוורטט, ישראל והקהילה הבינלאומית מיישרות קו נגד מגעים עמם?

 

"זוהי מדיניות החוץ של ממשלת ישראל, אולם אנחנו אופוזיציה. ההתרסה שלנו לא אמורה להוציא אותנו אוטומטית מחוץ לגדר הציבורית והפוליטית. אנחנו מתנגדים למדיניות אך לא מתנגדים למדינת ישראל, ויש הבדל גדול בין הדברים. אנחנו לא רוצים להרוס את המדינה.

 

גם טיבי עצמו נזקק לאנלוגיה ההיסטורית המפורסמית. לדבריו, "יש כאן שימוש נרחב של שקר הסברתי שחוזר על עצמו בקרב חוגים נרחבים והופך לכמעט מוסכמה בחוגי הימין על 'בגידתם של הערבים', ולכן יש כאן כמעט התרת דם. זה מתאים לסוג ההסברה באירופה שהיתה קיימת לפני שישים שנה. רק היום קיבלתי אי- מיילים מניצולי שואה שאמרו לי שהדברים מזכירים להם את גבלס והתרגשתי מאוד. ההשוואה לשיתוף פעולה עם הנאצים שבוע לאחר יום השואה מפי יהודי, אמורה להעלות סימני שאלה לגבי הרמה המוסרית שלו. אין דבר דומה לפשע הגדול הנקרא נאציזם".

 

"נדרוש להגביל את חסינותו"

 

חבר הכנסת טלב א-סאנע (רע"מ-תע"ל), אמר ל-ynet בהקשר זה: "הדבר הזה מצביע על מצוקה פוליטית שמעבירה אותו על דעתו. הוא חש שהקמפיין שלנו נגד צירופו לממשלה מצליח. איננו רוצים להיות שק החבטות של כל מתוסכל תורן, אם לא מוצא חן בעיניו שאנחנו כאן - הוא יכול לעזוב".

 

אשר לביקורת על הפגישה עם אנשי חמאס, הוסיף ח"כ א-סאנע: "מה הקשר בין עמדתנו השונה מזו של ממשלת ישראל לבין ההשוואה עם שיתוף פעולה עם הנאצים? מה הקשר בין ויכוח פוליטי לגיטימי לבין התרת דם? הלכנו להיפגש עם אנשי חמאס מתוך רצון להביא אותם לשנות את עמדתם. בכל מקרה אני מתכוון להגיש מחר תלונה ליועץ המשפטי לממשלה לחקור את ההסתה של ליברמן ולפנות לועדת הכנסת בדרישה להגביל את חסינותו ולאסור את כניסתו ליישובים הערביים". 

 

"במקום לדאוג לעולים הוא מבטא עמדה גזענית"

 

גם בקרב חלקים מיוצאי ברית המועצות לשעבר הושמעה ביקורת על דברי ליברמן. בתנועת פור"ה, המאגדת נשים דוברות רוסית למען צדק חברתי,

ביקשו לגנות את דבריו הגזעניים: "כאשר המצוקות האמיתיות של המהגרים בישראל הן פרנסה בכבוד, מאבק בגזענות, זכויות סוציאליות, משפחות חד-הוריות ובעיות רבות אחרות, בוחר ח"כ ליברמן להשתמש בבימת הכנסת לא בכדי לקדם את האינטרסים של ציבור העולים, אלא בכדי לבטא עמדה גזענית, לאומנית ומסיתה נגד הציבור הערבי בישראל. עמדתנו שונה לחלוטין ואנחנו נגד דבריו באופן חד משמעי", אמרה ל-ynet אינה מיכאלי, אחת מפעילות הארגון.

 

לדבריה, "לקום ולקרוא שהוא העיז להגיד כל מה שהוא אמר היה לנו קשה ורק גרם לנזק. הציבור הרוסי יודע איך מפעילים את מכונת הגזענות ולא תומך בזה בשום פנים ואופן", הוסיפה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ליברמן. עורר סערה
צילום: גיל יוחנן
שלו. "פוגע במהות הזיכרון"
צילום: מרכז ויזנטל
זורוף. "זילות השואה"
צילום: מרכז ויזנטל
מומלצים