החייל שסירב ללחוץ את ידי חלוץ הודח מהחטיבה
סמל חננאל דיין, חייל מצטיין בשיריון, סירב ללחוץ את ידי הרמטכ"ל בטקס קבלת אותות הצטיינות ביום העצמאות. הבוקר הוא הודח מחטיבת השיריון ומתפקידו כלוחם. בקרוב יכריע הנשיא האם לשלול ממנו את אות ההצטיינות. הוריו ל-ynet: "איפה הפרופורציה? הרמטכ"ל והצבא ירו לעצמם כדור ברגל". עורך דינו של חננאל: "אם ההחלטה לא תבוטל, נעתור לבג"ץ"
מחאה לגיטימית או פגיעה במשמעת הצבאית? סמל חננאל דיין, שסירב ללחוץ את ידי הרמטכ"ל דן חלוץ במהלך טקס חלוקת אותות הצטיינות בבית הנשיא ביום העצמאות הודח הבוקר (יום ו') מחטיבת "ברק" ומתפקידו כלוחם.
ההכרעה האם ליטול מסמל דיין את אות ההצטיינות שקיבל הועברה לנשיא משה קצב, זאת מכיוון שמדובר באות שאושר על ידו. עם זאת, הנשיא יקבל לידיו את המלצות קציני צה"ל, בהם האלוף אלעזר שטרן שאמנם טרם הודיע את עמדתו, אך נראה כי ההמלצה תהיה לקחת מסמל דיין את האות. הנשיא עצמו היה במעמד הענקת האות ואף גער בחייל. במקביל להחלטת הנשיא פועל סנגורו של החייל, עורך הדין עדי קידר, במישור המשפטי ומאחורי החייל עומדים גם מנכ"ל הפורום המשפטי למען ארץ ישראל ורבני יש"ע שתומכים במאבקו.
את ההחלטה קיבל אמש בשעת ערב מאוחרת מפקד חטיבת ברק של השריון, אל"מ משה שטרית, לאחר ששוחח עם החייל ועם מפקד הגדוד. ההחלטה להדיח את החייל מהחטיבה התקבלה לאור התנהגותו בטקס ולאור העובדה שלא היה מוכן להתנצל בשלב מאוחר יותר בפני הרמטכ"ל. בצה"ל אומרים כי הם רואים בהתנהגות זו כמחאה פוליטית שאין לה מקום בקרב לובשי המדים.
בסיום הראיון, בו נשמעו דברי החייל, קבע מפקד החטיבה כי החייל יודח משירות בחטיבה ומתפקידו כלוחם משום "שבחר להביע מחאה אישית בעלת רקע פוליטי. בכך פגע במשמעת הצבאית ובערך השליחות. בהבעת עמדתו האישית פעל בניגוד לערכי החטיבה – אחוות לוחמים, אמון הדדי ושותפות".
הבוקר נערך לחייל שימוע אצל ראש אגף משאבי אנוש, האלוף אלעזר שטרן. החייל פירט פעם נוספת את תחושותיו ואת הסיבות שהביאו אותו להחלטה שלא ללחוץ את ידו של הרמטכ"ל. השימוע ארך כחצי שעה ובסיומו הודיע האלוף שטרן כי בשבוע הבא יקבל החלטה האם לשלול את אות ההצטיינות של החייל.
האלוף שטרן שמע את דברי החייל וציין בפניו כי ההצטיינות ניתנת למי שלצד מילוי תפקידו מאופיין בהתנהגות למופת ובמתן דוגמא אישית ליתר החיילים ביחידה. לדברי שטרן, בקריטריונים אלה, כשל סמל דיין, בעודו מנצל את הבמה הלאומית במתכוון ובמזיד להבעת דעה פוליטית והבאת המעמד המכובד לכדי זילות. על פי האלוף שטרן, סמל דיין ביצע מעשייה רמייה, בכך שלא גילה את כוונותיו שהיו מתוכננות וידועות לו מראש, למפקדיו, על אף שנשאל עליהן במפורש. על אלה התווסף סירובו להתנצל על מעשהו, למרות ההזדמנות שניתנה לו".
יש לציין שמדובר בשימוע חריג ויוצא דופן שכן בעבר לא זכור מקרה שבו דנו בשלילת אות ההצטיינות, השאלה המרכזית שעומדת על הפרק היא האם המעשה שעשה החייל בטקס בבית הנשיא מעיב על פועלו. חייל הנבחר לקבל אות הצטיינות מנשיא המדינה פירוש הדבר שהצטיין בצורה יוצאת דופן בשירותו, כיוון שאות הנשיא נחשב ליוקרתי ביותר מבין אותות ההצטיינות שניתנים ביום העצמאות בצה"ל.
הורי החייל: הצבא ירה לעצמו כדור ברגל
איילה, אמו של חננאל, אמרה הבוקר בתגובה ל-ynet כי "הצבא יצא מדעתו. איפה הפרופורציה? הרמטכ"ל והצבא ירו לעצמם כדור ברגל. חננאל עצמו מקבל עליו את הדין וכשהוא קיבל את ההחלטה ידע שישלם מחיר". יוסף, אביו של חננאל, אומר כי "הוא לא עשה שום דבר שיכולים לשפוט אותו. חננאל נבוך, הוא צעיר לא עשה את הדברים כהתרסה. הוא לא רצה להיות גיבור ישראל, והצבא מלחיץ אותו. בכל מהלך הטקס אמר לו האלוף שטרן כי אם הוא יתנצל - לא יעשו לו כלום. זה ממש סגנון של המאפיה".
אביו של חננאל הוסיף כי "חננאל אמר אתמול למפקד החטיבה כי הוא לא מתנצל, אבל מצטער שנגרמה עוגמת נפש לרמטכ"ל".
עורך דינו של חננאל, עדי קידר, הודיע בצהריים כי אם לא תבוטל ההחלטה יעתור לבג"ץ. עורך הדין אמר כי "לחיצת יד אינה פקודה צבאית" והוסיף כי "החייל מילא את כל הפקודות שניתנו לו ואין כל סיבה לנקוט נגדו בהליך שאינו במסגרת שיפוטית".
תת אלוף רוסו יצא לשטח
גורם צבאי בכיר אמר השבוע ל-ynet כי "האירוע בבית הנשיא מעיד שלמרות שעברו תשעה חודשים מאז תוכנית ההתנתקות, בקרב חיילים רבים מהציבור הדתי לאומי עדיין שוררת תחושה קשה ויש להמשיך לפעול לאיחוי השברים".
לפני מספר חודשים העריך הרמטכ"ל כי למרות שההתנתקות עברה יחסית בשקט, בכל הקשור להיקף גילויי סרבנות בקרב החיילים מהציבור הדתי לאומי, קיימת תחושה קשה כלפי המערכת, סוג של פגיעה באמון. הדבר אמנם לא בא לידי ביטוי בסרבנים חדשים בקרב המתגייסים לצה"ל, אבל קיים חלל עמוק בתוך היחידות.
חלוץ מינה את תת אלוף טל רוסו כפרוייקטור בתחום, הקצין הבכיר כבר הסתובב כמה שבועות בשטח בדק את הדופק אצל החיילים ושוחח עם רבנים וראשי מכינות. "אמנם מדובר באירוע בודד, אבל הוא מוכיח שבקרב חיילים שהיו בגוש קטיף יש משקעים, זה לא בא לידי ביטוי בפעולות קיצוניות כמו סרבנות, אבל זה יכול לקרות בדמות תגובות שראינו היום", אמר הגורם הבכיר.
כבר ביום העצמאות שאלו גורמים בצה"ל מדוע מפקדיו הישירים של דיין לא העריכו מראש כי הוא מסוגל להרגיש קושי במעמד כזה. בני משפחתו של החייל סיפרו ל-ynet כי מאז שקיבל הודעה כי זכה במצטיין נשיא (הפרס היוקרתי ביותר המוענק לחייל בצה"ל), הוא התלבט האם להגיע לטקס. "אם מישהו מהמפקדים היה משוחח איתו, אולי היינו יודעים שיש כאן בעיה ומתנהגים אחרת", אמר הגורם.