מחקר: גלולות למניעת הריון - הבורות בישראל חוגגת
נערות ישראליות מפגינות בורות מדהימה בכל הנוגע לגלולות למניעת הריון • אבל הן לא לבד – גם רופאי הנשים, שאמורים להמליץ להן על אמצעי המניעה הבטוח והנפוץ ביותר, לוקים בחוסר ידע מפתיע • כך עולה ממחקר חדש שערכה ד"ר רונית חיימוב-קוכמן ממחלקת נשים ויולדות במרכז הרפואי הדסה הר הצופים
נ', בת ה-16 וחצי, הגיעה למרפאה של פרופ' אברהם גולן, מנהל אגף נשים ויולדות בבית החולים וולפסון בחולון, וביקשה שימליץ לה על גלולות למניעת הריון. "היא נשמעה נערה אינטליגנטית ובעלת מודעות", הוא מספר, "אבל כשהתמקדתי יותר בפעילות של הגלולה היא הפגינה בורות מדאיגה. למשל, היא לא היתה ערה לעובדה שנטילה לא רצופה של גלולות עלולה לגרום לסיבוכים, ואפילו להריון לא רצוי. היא גם לא שאלה על תופעות הלוואי, הסיכונים – כלום, רק רצתה לצאת ממני עם מרשם ביד".
נ' היא לא היחידה. מחקר ישראלי חדש חושף בורות בנושא בקרב נערות, ומה שמדאיג יותר – גם בקרב הגינקולוגים, שהם אלה שממליצים למטופלות את הגלולות למניעת הריון ומנפקים את המרשם עבורן. יש לציין שהגלולה נחשבת לאמצעי המניעה הבטוח והנפוץ ביותר בקרב נערות ונשים צעירות ברחבי העולם המערבי. מיטב החוקרים שוקדים בהתמדה על שיפור מינוני החומרים שמרכיבים את הגלולות, במטרה להפחית את תופעות הלוואי שלהן למינימום. לפי הערכת מומחים לרפואת נשים, מאות אלפי נערות בישראל משתמשות בגלולות למניעת הריון. מדו"ח משרד הבריאות, שבו כלולות סקירות שערך בשנים 1994-2000, עולה ש-87% מבנות ה-15 הפעילות מינית נוטלות גלולות. עוד עלה מהדו"ח ש-14% מהבנות בכיתות י'-י"א פעילות מינית, מספרים שהולכים וגדלים בשנים האחרונות.
את המחקר החדש ערכה ד"ר רונית חיימוב-קוכמן, מומחית ברפואה גינקולוגית במחלקת נשים ויולדות במרכז הרפואי הדסה הר הצופים, עם עמיתיה ד"ר ירון חמני וד"ר יעל שקי-תמיר. "במחקר ביקשנו לבחון את שיעור
התפיסות המוטעות בקשר לגלולות למניעת הריון בקרב מתבגרות ורופאי נשים", היא מסבירה. "תפיסות כאלה עלולות להביא להפסקת השימוש בגלולות, מה שיעלה את הסיכון להריון לא רצוי, ובעקבות כך להפסקת הריון".
נתוני המחקר נאספו במהלך השנים 2003-2005 משלוש מרפאות נשים בקהילה שמסונפות למרכז הרפואי האוניברסיטאי של הדסה הר הצופים – במודיעין, בירושלים ובמבשרת ציון. "המרפאות האלה נמצאות ביישובים בעלי פרופיל סוציו-אקונומי ממוצע גבוה", מדגישה החוקרת. "גם הבנות שנבדקו לצורך המחקר, 256 נערות בנות 14-20 – בנות 17.6 בממוצע – לומדות או למדו בבתי ספר תיכוניים. חלק מהן הגיעו למרפאה לצורך קבלת מרשם ראשוני לגלולות, והאחרות באו כדי לחדש מרשם קיים".
במהלך ביקורן במרפאה התבקשו הנערות למלא שאלון, שבו פורטו עשר תפיסות מוטעות שקשורות לגלולות. טופס דומה מילאו 114 רופאי נשים שהשתתפו באחד הכנסים הארציים בגינקולוגיה ובמיילדות שנערכו בתקופת המחקר. "שיתפנו במחקר רופאי נשים מחתך אוכלוסייה רחב ככל האפשר – מומחים ומתמחים, גברים ונשים, חלקם עובדים בבתי חולים והאחרים בקופות החולים", מסבירה ד"ר חיימוב-קוכמן, "כדי לתת ייצוג למגוון גינקולוגים". השאלון כלל את עשר התפיסות השגויות הבאות:
- הגלולה גורמת לעלייה במשקל.
- הגלולה מגבירה את התיאבון.
- הגלולה גורמת לפצעי בגרות וליעור יתר.
- הגלולה לא משפיעה על החשק המיני.
- הגלולה לא משפיעה על מצב הרוח.
- יש לעשות הפסקה תוך כדי נטילת גלולות.
- הגלולה אסורה למתבגרות מעשנות.
- הגלולה מעלה את הסיכון לסרטן השד.
- הגלולה מסוכנת לפוריות בעתיד.
- הגלולה מסוכנת לבריאות.
ממצאים מפתיעים
הנה תוצאות המחקר, שהדהימו את החוקרים:
- עלייה בתיאבון ובמשקל:
- הנערות ענו: 80% מהנערות שבאו לבקש מרשם ראשון לגלולות חשבו שהגלולה גורמת לעלייה במשקל, ו-70% סברו שהיא מגבירה את התיאבון. בקרב המשתמשות הוותיקות בגלולה עדיין רווחה הסברה הזו, אם כי בשיעור נמוך במחצית.
- הרופאים ענו: 30% מרופאי הנשים האמינו שהגלולה גורמת לעלייה במשקל, ומחציתם סברו שהיא מגבירה את התיאבון.
- האמת המדעית: "בחלק מהנשים מעלה הגלולה את הנטייה לאגירת מים, נטייה שמסתכמת בעלייה זניחה ובלתי משמעותית של 1 ק"ג במשקלן. העלייה הקלה הזו לא נובעת מהגברת התיאבון או מעלייה במסת רקמת השומן".
- אקנה (פצעי בגרות) ושיעור יתר:
- הנערות ענו: מחצית מהפציינטיות החדשות האמינו שהגלולה גורמת לאקנה ולשיעור יתר, בעוד שרק שליש מהמשתמשות הוותיקות החזיקו בדעה המוטעית הזו.
- הרופאים ענו: 14% מהרופאים סברו שהגלולה גורמת לאקנה ולשיעור יתר.
- האמת המדעית: "הגלולה לא גורמת לאקנה. יתרה מזו, היא משמשת לטיפול נגד אקנה ושיעור יתר".
- מצב רוח וחשק מיני:
- הנערות ענו: כ-75% מהנערות שבאו לבקש מרשם ראשון לא ידעו כלל על קשר אפשרי בין השימוש בגלולה לבין דיכאון וירידה בחשק המיני. חוסר הידע לא פחת במהלך נטילת הגלולה, כלומר בקרב הוותיקות.
- הרופאים ענו: 25% מרופאי הנשים לא חשבו שיש קשר בין חשק מיני לשימוש בגלולה, ו-40% לא ציינו קשר אפשרי בין שימוש בגלולה וירידה במצב הרוח.
- האמת המדעית: "הורמון הפרוגסטרון שנמצא בגלולה עלול לגרום להפרעה במצב הרוח. הפרעה בחשק המיני נגרמת בשל ירידה ברמת הטסטוסטרון הזמין בגוף, כתוצאה מעלייה בייצור החלבון שקושר אותו ברקמת הכבד, עם החשיפה הממושכת למרכיב האסטרוגן שבגלולה".
- הפסקות תוך כדי שימוש בגלולה:
- הנערות ענו: 81% מהפציינטיות החדשות האמינו שיש לעשות הפסקות בטיפול ממושך 'כדי לנקות את הגוף', שיעור שירד במחצית בקרב המשתמשות הוותיקות בגלולות.
- הרופאים ענו: 3% מהרופאים השיבו שיש להפסיק מדי פעם את השימוש בגלולה.
- האמת המדעית: "הפסקה יזומה בנטילת גלולות לא מומלצת כבר שנים רבות וגורמת בעיקר לעלייה תלולה בסיכון להריון לא רצוי, דבר שידוע לרובם המכריע של רופאי הנשים".
- הקשר בין עישון ושימוש בגלולה:
- הנערות ענו: מחצית מהנשאלות חשבו שהגלולות אסורות לשימוש בקרב נערות מעשנות.
- הרופאים ענו: גם כ-25% מהרופאים חשבו שהגלולות אסורות לשימוש בקרב נערות מעשנות.
- האמת המדעית: "עישון מעלה את הסיכון ללקות בהתקף לב רק בקרב נשים שנוטלות גלולות מעבר לגיל 35. לכן", מציינת ד"ר חיימוב-קוכמן, "מפתיע ביותר שרבע מהרופאים היו מונעים, למעשה, את אמצעי המניעה הפשוט והזמין הזה מנערה מעשנת".
- סיכון לפריון עתידי ולבריאות הכללית:
- כמחצית מהפציינטיות הטריות ציינו שהגלולה פוגעת בסיכויים להרות בעתיד. בקרב הנערות שנטלו גלולות פרקי זמן ארוכים עמד שיעור המחזיקות בדעה המוטעית הזו על 35%. אף אחד מהרופאים לא החזיק בדעה הזו. באשר לקשר בין נטילת גלולות לסכנה בריאותית, 14% מהמתבגרות סברו שישנו קשר, וכך גם שיעור דומה של רופאים.
- האמת המדעית: "הגרסה המוטעית הזו מצביעה על חוסר הבנת מנגנון הפעילות של הגלולה כמונעת זמנית של הביוץ החודשי".
הגברת החינוך המיני
מסקנות המחקר הן, כאמור, עגומות. "התוצאות", אומרים החוקרים, "מצביעות על כישלון של מערכת החינוך ומערכת הבריאות בישראל בהקניית ידע לאוכלוסייה הספציפית הזו באשר לאמצעי המניעה הבטוח ביותר". וד"ר
חיימוב-קוכמן מדגישה: "הייתי מצפה ממערכות מתוקנות שיגבירו את החינוך המיני. מדובר בתרופה היחידה בעולם שניתנת לנערות צעירות ובריאות, לעיתים אף ללא ידיעת הוריהן. לכן חשוב שבעתיים להבהיר להן את יתרונות וחסרונות השימוש בגלולה למניעת הריון".
הממסד הגינקולוגי בישראל מודאג והמום לנוכח הבורות שמשתקפת מממצאי המחקר. "אני מופתע ומודאג מאוד מתוצאות המחקר", אומר פרופ' אליעזר שלו, יו"ר האיגוד הארצי לגינקולוגיה, משנה לדיקן הטכניון ומנהל המחלקה לנשים ומיילדות במרכז הרפואי העמק. "רופאים אמורים להתעדכן, וזה חמור מאוד כשזה לא קורה, בלי קשר לתוצאות המדאיגות האלה. השבוע הצעתי לערוך בקביעות השתלמות למתמחים ולמומחים באמצעי מניעה ובטיפולי פריון".
"אני המום מתוצאות המחקר", אומר פרופ' גולן. "בבורות של הנערות אני נתקל במרפאה, אבל מהבורות שהפגינו הרופאים אני פשוט נדהם. כמי שחינך דורות של גינקולוגים, אני לא מאמין שזה קורה, כי אם הרופא לא יודע, אז מי כן?".
שאלות מנחות לרופא ולפציינטית
מה צריכה מתבגרת שמבקשת להשתמש בגלולות לשאול את הגינקולוג:
- מהם הסיכונים שבנטילת גלולות למניעת הריון?
- מהו אופן הנטילה המיטבי?
- מה לעשות אם שכחתי לקחת גלולה אחת?
- מה לעשות במקרה של דימום חריג או מוגבר בין מחזורי הווסת?
- מה לעשות אם בעקבות הגלולות יש לי כאב ראש או מצבי רוח משתנים?
- מתי מגיע המחזור הראשון אחרי נטילת חפיסת הגלולות הראשונה?
- האם כבר מהגלולה הראשונה אני מוגנת מפני הריון?
- כשאני חולה, האם אני צריכה להמשיך לקחת את הגלולות?
- האם אני צריכה לעשות הפסקות בנטילת הגלולות?
- כמה זמן לפני שאני רוצה להיכנס להריון יש להפסיק את נטילת הגלולות?
מה צריך הגינקולוג לשאול את המתבגרת לפני שהוא ממליץ לה על גלולות:
- מחלות רקע.
- האם המחזור החודשי שלה סדיר.
- היסטוריה משפחתית רפואית והתמקדות במחלת פקקת (סתימת כלי דם).
- עישון.
- בעיות משקל.
- האם היא נוטלת תרופות באופן קבוע.
- האם היא שותה אלכוהול, ואם כן כמה.