החסרונות המביכים של לידה טבעית
לידה נרתיקית מעלה באופן ניכר את הסיכון לסבול מהפרעה בשליטה על מתן השתן (בעיקר ביולדות מבוגרות) ומהפרעה בנקיטת צואה, בהשוואה ללידה בניתוח קיסרי, כך עולה ממחקרים חדשים. למרות זאת, החוקרים ממשיכים להעדיף את הלידה הטבעית
זה התחיל לפני חמש שנים בארה"ב ואחר כך נדד לאירופה – טרנד הלידה בניתוח קיסרי מבחירה. כעבור שנה, איך לא, זה הגיע גם אלינו.
"יותר ויותר נשים צעירות ובריאות שזו להן הלידה הראשונה דורשות ממני שאיילד אותן בניתוח קיסרי", מספר פרופ' אברהם גולן, מנהל האגף למיילדות במרכז הרפואי וולפסון, "וגם כשאני מסביר להן שמדובר בניתוח מיותר, שעלול להביא לסיבוכים ואף לסכן אותן, הן ממשיכות להתעקש תוך השימוש במשפט: 'אבל אני לא רוצה לסבול, ואני לא רוצה שזה יכאב לי'".
כל שנה, לפי נתון רשמי, מתבצעות בישראל 140 אלף לידות. 20% מהן באמצעות ניתוח קיסרי, וזאת ממגוון סיבות, כשרצון היולדת הבריאה הוא אחת מהן. הרפואה הגינקולוגית מנסה למנוע מנשים צעירות ובריאות ללדת בניתוח קיסרי ודוגלת בלידה טבעית, אבל כעת מתברר שזו לא תמיד חפה מפגיעה באיכות החיים.
מחקר אמריקאי חדש, שתוצאותיו הוצגו בכנסים בינלאומיים בתחום האורוגינקולוגיה ושיקום רצפת האגן, מעלה קשר ברור בין לידה נרתיקית לבין הפרעות מסוימות. המחקר בדק שלוש הפרעות שכיחות בנשים שילדו בלידה נרתיקית: אי שליטה במתן שתן, אי שליטה בנקיטת צואה, הפרעה בתפקוד המיני.
"רצינו לברר אם להפרעות האלה אחראים גורמים סביבתיים חיצוניים, כגון עישון והשמנה, או שהסיבה העיקרית היא צורת הלידה", מסביר ד"ר יורם אברהמוב, מנהל השירות לאורוגינקולוגיה ושיקום רצפת האגן, מחוז חיפה והגליל המערבי והמרכז הרפואי כרמל, שהשתתף במחקר שנערך באוניברסיטת שיקגו בשיתוף ד"ר פיטר סנד וד"ר רוג'ר גולדברג.
700 תאומות, רובן זהות
לשם איסוף נתונים מדויקים ככל האפשר החליטו החוקרים לראיין תאומות זהות (כלומר, תאומות שקיימת ביניהן זהות גנטית). במהלך השנים 2003, 2004 ו-2005 רואיינו 700 תאומות, 80% מהן זהות. הנתונים נאספו בכנס תאומים שנערך מדי שנה בעיר טווינסברג בארה"ב.
"שאלנו אותן באמצעות שאלונים", מסביר ד"ר אברהמוב, "על אופן הלידה, מספר הלידות שעברו, האם הלידה היתה מכשירנית, מספר ההריונות שעברו, משקלן, האם הן מעשנות, מחלות רקע ותסמיני הפרעה בשליטה על הסוגרים.
"המרואיינות התבקשו להשיב על השאלות הבאות לפי מדד סקאלה, כלומר מהקל אל הכבד: 1. האם את מאבדת שתן? 2. האם זה קורה בזמן מאמץ, כלומר בשיעול או בהתעטשות? 3. האם את חשה דחיפות במתן שתן? 4. האם יש לך הפרעה בשליטה על צואה? 5. האם את חשה דחיפות במתן צואה? 6. באיזו תדירות את מטילה צואה? 7. האם את מאבדת גזים ובאיזו תדירות? 8. האם את חשה כאב בבטן התחתונה? 9. האם בזמן הטלת שתן או נקיטת צואה את חשה כאב או לחץ? 10. כיצד כל הפרעה משפיעה על התפקוד היומיומי שלך?
"בנוסף התבקשו הנשאלות לענות על שאלות לגבי תפקודן המיני: 1. האם את חשה כאבים בזמן קיום יחסי מין? 2. מהי מידת התשוקה המינית שלך? 3. האם את חווה אורגזמה? 4. האם בזמן קיום יחסי מין את מאבדת שתן? 5. האם בזמן קיום יחסים את חשה אי שליטה בנקיטת צואה? 7. האם את חשה פחד, גועל, בושה או אשמה במהלך קיום יחסים? 8. האם לבן זוגך בעיות זיקפה?".
לא ממליצים על קיסרי
מעיבוד תוצאות המחקר עלה שבלידה נרתיקית הסיכון להפרעה בשליטה על השתן גבוה ביותר מפי 3 מאשר בלידה בניתוח קיסרי. עוד מצאו החוקרים שבלידה נרתיקית הסיכון להפרעה בנקיטת צואה גבוה כפליים ויותר מאשר בלידה קיסרית. ואילו בתחום ההפרעות בתפקוד המיני לא נמצא קשר בין סוגי הלידות השונות.
"הרקע למחקר הגדול והמקיף הזה", מסביר ד"ר אברהמוב, "הוא המחלוקת שקיימת בקרב גינקולוגים לגבי תפקידה והשפעתה של הלידה הנרתיקית על ההפרעות שנבדקו. מצד אחד ברור לכולם שמעבר היילוד דרך תעלת הלידה גורם נזק לעצבים, לשרירים ולרקמות החיבור בקרקעית האגן, דבר שעלול להביא להפרעה בשליטה על הסוגרים. מצד שני", הוא מסייג, "גינקולוגים סבורים שלהפרעה בשליטה על הסוגרים יש רקע גנטי".
לדברי החוקרים, המחקר מצביע מעל לכל ספק על כך שמעבר לנטייה הגנטית, ללידה נרתיקית יש השפעה מכרעת על הפרעות בשליטה על הסוגרים. "למרות זאת, אין להמליץ באופן גורף על אופציית הלידה בניתוח קיסרי, שעלולה לגרום לדמם, לזיהום, לתסחיפים ולסיבוכים גם בלידות הבאות", מסייג ד"ר אברהמוב.
היולדות בגיל מבוגר סובלות יותר
מחקרים קודמים הראו שגיל האישה, מספר הלידות שעברה ומשקל היילוד משפיעים לרעה על רצפת האגן. "הפרעה בהטלת שתן רווחת ממילא בשליש מהנשים מעל גיל 40, בלי קשר ללידה. עם זאת, ברור שלידה נרתיקית עלולה להביא להפרעה הזו וגם להחמיר אותה", מסביר ד"ר דוד גורדון, מנהל היחידה לאורוגינקולוגיה ורצפת האגן במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב).
במחקר שערך בשיתוף ד"ר אסנת גרוף נבדק הקשר בין לידה בגיל מבוגר לנזק לרצפת האגן. נבדקו 52 נשים שילדו לראשונה בגיל 38 פלוס בממוצע והושוו למספר זהה של נשים שילדו לראשונה בגיל 26 בממוצע. לדברי ד"ר גורדון, "המחקר העלה ששכיחות הפרעת אי שליטה בשתן בקרב הנשים שילדו בגיל מבוגר גבוהה ב-40% לעומת הנשים הצעירות".
- אז האם צריך להציע לנשים בכלל ולמבוגרות בפרט ללדת בניתוח קיסרי?
ד"ר גורדון: "בפירוש לא, יש לשקול כל מקרה לגופו".
החוקרים הישראלים והאמריקאים תמימי דעים בקשר לתוצאות המחקר. הם ממליצים לנשים – צעירות ומבוגרות כאחד – להמשיך וללדת בלידות נרתיקיות, אבל במקביל לגלות ערנות באשר להפרעות בשליטה על הסוגרים. ככל שהטיפול ייעשה מוקדם יותר, כך יימנע נזק, והן יוכלו לחזור לאיכות חייהן הקודמת. בסל הבריאות כלולים מגוון טיפולים לבעיות איבוד שתן וצואה.