שתף קטע נבחר

 

הרמטכ"ל: למה שילדיי ישרתו, אם אחרים לא?

שעות ספורות לאחר ששופטי בג"ץ החליטו לא לבטל את "חוק טל", הזהיר הרמטכ"ל מפני המשכו של הסדר "תורתם אומנותם", שבמסגרתו לא מתגייסים 10 אחוזים מבני הנוער. "אין סיבה שילדיי ישרתו, אם אחרים לא ישרתו בכלל", אמר בכנס של לשכת התעשייה בבאר שבע

הרמטכ"ל, רב-אלוף דן חלוץ, קרא אמש (יום ה') לגייס את כל ברי הגיוס "אין סיבה שילדיי ישרתו, אם אחרים לא ישרתו בכלל", אמר בכנס של לשכת המסחר והתעשייה בבאר שבע. הוא אמנם לא התייחס ישירות להחלטת בג"ץ שלא לבטל את "חוק טל", אך אין ספק שהחיצים שוגרו לבית המשפט העליון. לדברי חלוץ, יש צורך לחלק את הנטל בין כולם ומי שאינו יכול להתגייס, שיעשה שירות לאומי.  

 

דברי הרמטכ"ל בכנס של לשכת התעשייה והמסחר (צילום: ערוץ 2)

 

"ברמה העקרונית, כל אחד צריך לשרת. אין לי דילמות או ספקות בנושא הזה". הוא ציין כי בסך הכל - 24 אחוזים מהצעירים בארץ אינם מתגייסים לצה"ל. כ-10 אחוזים בגלל הסדר "תורתם אומנותם", חמישה אחוזים מסיבות רפואיות, חמישה אחוזים משום שאינם שוהים בארץ והנותרים מסיבות אחרות.

 

הרמטכ"ל ציין שהצעירים שאינם מתגייסים במסגרת "תורתם אומנותם" אינם עוברים על החוק, אולם, כשהרעיון הזה יצא לדרך - המספר היה שונה באופן מהותי מהמצב היום. בכך רמז הרמטכ"ל כי במציאות הנוכחית לא ניתן להמשיך ביישום החוק באותה צורה. "על ציר הזמן, התופעה הזו לא תוכל להימשך כפי שהיא. מן הטעם שנחצה מסה קריטית מסוימת שבלי מתגייסים פוטנציאליים אלה, המערכת הביטחונית תתקשה לבצע את משימותיה".

 

לדברי חלוץ, הנטל צריך להתחלק בין מי שהוא בר גיוס ובין מי שאינו יכול להתגייס, האחרונים יכולים לעשות שירות לאומי "אני כאבא שבניו משרתים את השנים שלהם בצבא, לא רואה שום סיבה שאחרים לא ישרתו כלל".

 

בנושא אחר, הוסיף הרמטכ"ל שעד שנת 2012 יעברו רוב הבסיסים ל"עיר הבה"דים" בדרום. "עדיין ממתינים שיסתיימו הבדיקות ברמת חובב כדי להתחיל להעביר את צה"ל לכיוון דרום".

 

אתמול בבוקר דחה בג"ץ את העתירות נגד החוק לדחיית שירותם של אברכים. הרכב מורחב של תשעה שופטים קבע כי "החוק פוגע קשות בכבוד האדם של אלה המחויבים בשירות צבאי, ואם תימשך המגמה ולא יהיה שינוי משמעותי בתוצאות הגשמתו - הוא עלול ליהפך לבלתי חוקתי". המשנה לנשיא בית-המשפט העליון לשעבר, השופט בדימוס מישאל חשין - שיושב עדיין בהרכבים משמעותיים - היה בדעת מיעוט, וקבע כי החוק בטל מעיקרו.

 

החלטת בג"ץ גררה גל של מתקפות

 

שופטי בג"ץ קבעו כי נשיאה שוויונית בשירות הצבאי היא נקודת המוצא: "מתן דחיית שירות גורפת, שעם השנים הופכת לפטור משירות צבאי, לאלפי מיועדים לשירות ביטחון אך מטעמים של לימוד בישיבה - מהווה פגיעה בשוויון של כל אחת מקבוצת הרוב, המחויב בשירות צבאי. יש בה אפליה ללא שוני רלוונטי המצדיק אותה. אין דבר בדתיותו של אדם שימנע ממנו שירות צבאי".

 

במערכת הפוליטית נחלקו המגיבים - במחנה החרדי נשמעה שביעות רצון. בשיחה עם ynet אמר ח"כ אברהם רביץ "מדובר בשבבניק (כינוי למי שנפלט ממערכת החינוך החרדית) של השכונה, שהתפלח לבית המשפט העליון, שאומר שהערכים שלנו מסריחים. הוא חוצפן, חשין היה צריך לפסול את עצמו מלשבת בדיון כי עוד לא היה פסק דין אחד בחייו של השופט שהוא פסק לטובת אדם או עניין דתי".

 

מנגד, ח"כ אבשלום וילן (מרצ-יחד), המשמש כראש שדולת המילואים בכנסת, מרוצה קצת פחות: "בית-המשפט העליון נתן גושפנקא לכך שדמם של המתגייסים שווה פחות מדם היושבים בישיבות", הוא אומר. "זהו יום שחור לחברה הישראלית. על כנסת ישראל לא לוותר ולחוקק חוק מתאים יותר". 


פורסם לראשונה 11/05/2006 21:08

 

בהכנת הידיעה השתתפה ענת ברשקובסקי
לפנייה לכתב/ת
לכתבה זו התפרסמו 266 תגובות ב-266 דיונים
 תגובה חדשה
הצג:
מהסוף להתחלה
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות לשכת המסחר והתעשייה באר שבע
דן חלוץ בכנס בבאר שבע
באדיבות לשכת המסחר והתעשייה באר שבע
צילום: חיים צח
החלטת בג"ץ גררה אש
צילום: חיים צח
תורתם אומנותם
צילום: זום 77
מומלצים