יום הנכבּה: "זה חשוב לנו כמו השואה ליהודים"
בעצרת המרכזית שהתקיימה בלוד עמדו המשתתפים דקת דומיה לזכר "קורבנות הנכבה". ח"כ זחאלקה: "המסר שלנו הוא שלא נשכח ולא נסלח על מה שהיה. באנו להגיד שהאוכלוסייה הערבית הייתה ותישאר בלוד תמיד"
כ-1,500 איש הגיעו לעצרת הנכבּה המרכזית, לציון "יום האסון" לכינון ישראל שערכו ערבים אתמול (ב') בלוד. "זה בעצם יום הזיכרון שלנו", אמר ל-ynet גבי טנוס, חבר בל"ד שהיה בין מארגני העצרת, "זה יותר חשוב לנו מהשואה לעם היהודי, 90% מהאוכלוסייה הערבית גורשה ביום הזה, הרבה כפרים כבר לא קיימים וזו הדרך שלנו לזכור את האירועים האלו".
העצרת נערכה בעיר העתיקה בלוד ליד המסגד הגדול. בין נציגי הציבור הערבי שהגיעו לעצרת היו חברי הכנסת עזמי בשארה וג'מאל זחאלקה מבל"ד ואיתם סלימאן סחנאווי, מראשי עמותת המגורשים של 48' ונציגי הציבור הערבי בלוד. ח"כ בשארה אמר כי "הבג"ץ שהתקבל בנוגע לאיחוד משפחות מוכיח כי מדינת ישראל עדיין מתייחסת בגזענות לערבים הישראלים".
"יום אבל לעם הפלסטיני". העצרת בלוד (צילום: ניב קלדרון)
במהלך העצרת עמדו המשתתפים דקת דומייה לזכר "קורבנות הנכבה". אום סלים, תושבת העיר, עלתה לבמה וסיפרה לנוכחים על המאורעות שהיו בשנת 48'. חבר הכנסת זחאלקה הסביר כי "מדובר ביום אבל לעם הפלסטיני. לוד היא מקום מיוחד עבורנו, כי פה היה הטבח הגדול במסגד ב-1948, ולכן העיר הפכה לסמל בעינינו. המסר שלנו הוא שלא נשכח ולא נסלח על מה שהיה. באנו להגיד שהאוכלוסייה הערבית הייתה ותישאר בלוד תמיד".
ליד המקום בו התקיימה העצרת הפגינו כמה עשרות אנשי ימין ותושבי לוד והסביבה במחאה על אירועי "יום הנכבה".
לטענת המפגינים, המשטרה עיכבה לחקירה את פעילי הימין הקיצוני ברוך מרזל ואיתמר בן גביר.
ברשות הפלסטינית ציינו אתמול במשך היום את "יום הנכבה" בהפגנות ועצרות. בעזה התאספו כבר משעות הבוקר מפגינים וסוחרים באזור המועצה המחוקקת הפלסטינית. בשעה 11 נשמעה צפירה לציון "האסון", ואז החלו להישמע שירים מרמקולים שהוצבו במקום, שקראו למען פלסטין ולמען זכות השיבה. בבניין המועצה המחוקקת הסמוך התקיימה ישיבה מיוחדת לציון האירוע.
יושב ראש הרשות, אבו מאזן, ניצל לעומת זאת את היום כדי לשלוח מסר של שלום: "אנו אומרים לשכנינו הישראלים, אנחנו עדיין רוצים לכונן שלום צודק ובר-קיימא איתכם. אנחנו רוצים עתיד טוב יותר לילדינו ולילדיכם. בואו נהפוך את השנה הזאת לשנת שלום", הכריז הראיס בנאום מוקלט ששודר במהלך ביקורו ברוסיה.