פרשת פיגר: "הנזק כבר נעשה"
עם פרסום החשדות לשוחד מצד בכיר באיכילוב, חושש גורם במשרד הבריאות כי זהו רק קצה הקרחון, וייחשפו עוד קשרים בעייתיים בין רופאים לחולים. גורמים הבקיאים בעבודתה של ועדת סל התרופות מתקשים להאמין שהייתה לד"ר פיגר יכולת להשפיע, אבל יו"ר ההסתדרות הרפואית מבהיר: "הנזק כבר נעשה, ואם החשדות יתאמתו - הוא יורחק לאלתר"
מערכת הרפואה בארץ כמרקחה, בעקבות הפרשה שנחשפה אתמול (יום ג') אודות הרופא הבכיר מבית-החולים "איכילוב". גורם במשרד הבריאות הביע חשש כי זהו רק קצה הקרחון, וכעת ייחשפו עוד קשרים דומים בין רופאים לחברות תרופות.
ד"ר אריה פיגר, סגן מנהל המערך האונקולוגי בבית-החולים, נעצר יחד עם אח מוסמך בחשד לקבלת שוחד והפרת אמונים. על-פי עדויות שהצטברו במשטרה, הם הפנו חולים לניסוי שנערך בבית-החולים, וזאת בתמורה לקבלת אחוזים.
ד"ר פיגר היה אחראי לביצוע ניסויים בתרופות מצילות חיים בחולי סרטן. על פי החשד, הוא הכניס מטופלים לניסויים
ואמר להם כי יקבלו את התרופות, שעלותן מסתכמת במאות אלפי שקלים - בחינם, ובתמורה החולים ישלמו לו במזומן אחוז מעלות התרופות. בנוסף רשם מרשמים לקבלת תרופות שאינן בסל התרופות. אבל לא רק מהחולים קיבלו השניים כסף: החקירה העלתה חשד כי גם מחברות התרופות זרם ממון לכיסם, בניסיון להיכנס למועדון היוקרתי של סל התרופות.
יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר יורם בלשר, הגיב בחריפות לפרשה: "אם יימצא שהדברים נכונים, ד"ר פיגר יורחק מההסתדרות הרפואית לאלתר", אמר.
מעבר להשפעה שעלולה להיות לפרשה מסוג זה על יחסי האמון שבין חולים לרופאים, חושש ד"ר בלשר שלחשדות לפיהם קיבל רופא שוחד מחברת תרופות, על מנת להכניס תרופות לסל - תהיה השלכה גם על היחס כלפי עבודת הוועדה. "היו רמזים ושמועות שמופעלים על חברי הוועדה לחצים", אומר בלשר, אחד החברים בוועדת סל התרופות. "גם אם יוכח בסופו של דבר שלא קרה דבר, הנזק לעבודת הוועדה כבר נעשה".
"קשה להשפיע לכאן או לשם"
גורמים המעורבים בעבודתה של ועדת הסל וגם רופאים שונים הביעו ספקות באשר לאפשרות של רופא בודד להשפיע על סוג התרופות המוכנסות. "אני לא חושש שאדם בודד יכול להשפיע לכאן או לשם", אמר אונקולוג בכיר.
כל רופא הממליץ על תרופה, סיפר האונקולוג, מצרף טופס גילוי נאות, שבו עליו להצהיר שהוא לא מקבל משכורת מהחברה, בני משפחתו אינם מועסקים בה והוא אינו מקבל טובות הנאה כלשהן. ההמלצות נאספות מכל הרופאים האונקולוגיים ומועברות לעיונם של חברי וועדת הסל.
על פי רוב, לכל אחד יש קול אחד, וכל הקולות משוקללים יחד ברמת המועצה הלאומית והאיגוד הישראלי לאונקולוגיה. עם זאת, השנה, בצעד יוצא דופן, מינתה ועדת הסל מעין "ועדה מייעצת", שבה היו חברים כחמישה אונקולוגים בכירים - ובהם ד"ר פיגר. אותו צוות מומחים המליץ ישירות לוועדת הסל.
באשר לחשדות לפיהם הבטיח הרופא הבכיר לחולים להשתתף בניסוי ולקבל את התרופה מצילת החיים, הסביר אונקולוג בכיר: "אתה לא יכול להטות ניסוי. שם החולה נשלח לחו"ל, ומערכת מחשוב של חברת התרופות, שאין לרופא שליטה עליה, היא שמחליטה מי מהחולים יקבל את התרופה".