תעסוקה יוצרת: מועדון חיפוש העבודה "ג'וב קלאב"
המנחים משתכרים סכומים זעומים שבקושי מכסים את הוצאות הדלק שלהם, המשתתפים עוזרים אחד לשנייה למצוא עבודה בעזרת קשרים אישיים, והקבוצה כולה תומכת בחבריה במהלך תקופת החיפוש המייאשת. תכירו, "ג'וב קלאב", מועדון שיתופי למחפשי עבודה. "כל הפעילות שלנו מכוונת למציאת תעסוקה תוך סיוע הדדי ותמיכה אינטנסיבית", אומר היוזם אהוד שם טוב
ניתוח שוק שנעשה העלה כי פעמים רבות התפקידים הפנויים בארץ לא מאוישים באמצעות מודעות דרושים או חברות השמה, אלא דווקא בעזרת קשרים ויוזמה אישית. במקביל, פרופיל דורשי העבודה אליהם התוודע שם טוב, הבהיר כי מדובר בבני כל הגילאים שפועלים באופן עצמאי, ולא תמיד יודעים כיצד לחפש עבודה. בנוסף, תחושת הכישלון המתלווה לכל דחייה גורמת להם להימנע מיוזמות חדשות.
נשען על הנתונים הללו הוקם מועדון חיפוש העבודה "ג'וב קלאב". המועדון מפעיל סדנה שבועית בת שמונה מפגשים, המבוססת על שלושה עוגנים חברתיים שמטרתם לאפשר למשתתפים חזרה מהירה ככל האפשר למעגל העבודה. "העוגן הראשון הוא הנטוורקינג והעזרה ההדדית", מפרט שם טוב. "במהלך המפגשים מספר כל-אחד מהמשתתפים על הקשרים שיצר במהלך שנות עבודתו וחייו. כך למשל, אם אדם אחד מהקבוצה מחפש עבודה כגרפיקאי ולאחר יש חבר טוב שהוא בעל משרד לשירותי גרפיקה או בית דפוס - אפשר לחבר ביניהם".
- איך זה מתבצע בפועל?
"בשלב ראשון הקישור נערך בתוך הקבוצה, ובמקביל נכנסים המשתתפים לתוך מאגר נתונים שנאסף בשנתיים האחרונות וכולל למעלה מ-1,000 רשומות. המאגר מפרט תפקידים, מקומות עבודה אפשריים, וכן את שמות האנשים אליהם ניתן לפנות כדי לברר האם יש בחברה מסוימת ביקוש לעובדים חדשים. בצורה כזו מתקיימת פניה ישירה אל מעסיקים או בעלי תפקידים, שחלקם הגדול השתתפו אף הם ב"ג'וב קלאב" ולכן שמחים לעזור".
העוגן השני בו נאחזים אנשי המועדון הוא התמיכה. "חיפוש עבודה יכול להיות דבר מדכדך מאוד, ותחושת הבדידות הנלווית אליו לא עוזרת", מעיד שם טוב. "הפגישות, שאורכן כארבע שעות, יוצרות מעין קבוצת תמיכה של אנשים המתמודדים עם אותן בעיות ויכולים להיעזר אחד בשני הן בפן המעשי והן בפן המנטלי".
העוגן השלישי, הפעיל מכולם, הוא המשימות. "כשאנחנו לבד אנחנו נוטים לוותר לעצמנו, לדחות דברים שצריכים להתאמץ בעבורם או שקשה לנו להתמודד איתם", מסביר שם טוב. "במהלך המפגשים המשתתפים מכריזים בקול על המשימות שהם מטילים על עצמם לשבוע הקרוב, ובפגישה הבאה מדווחים מה עשו. להכרזה הפומבית הזו יש ערך, כיוון שהיא מדרבנת לפעולה וגורמת לדברים לצאת מן הכוח אל הפועל".
"צורך לצאת מהמעגל השכיר להעצמאות". מפגש נטוורקינג של "ג'וב קלאב"
לוקחים את החיים בחזרה לידיים
על-פי נתוני "ג'וב קלאב", כ-60% מהמשתתפים מצאו עבודה במהלך שמונת המפגשים או זמן קצר לאחריהם. "יש כאלה שלא מוצאים עבודה מיד", מוסיף שם טוב, "והם בוחרים להמשיך ולהגיע גם ל-12 או 16 מפגשים. הסיבה לכך היא שלא מדובר בעוד סדנה שמלמדת טכניקות למציאת עבודה, אלא דווקא במרחב תומך, חברתי ומסייע".
לסדנאות, מספר שם טוב, מגיעים אנשים בני 30 ומעלה, "נשים וגברים שעבדו כבר במספר תפקידים בעבר. לרוב הם מגיעים אלינו אחרי חודשי חיפוש קשים,
כשהם מרגישים שמיצו אפשרויות סטנדרטיות ורוצים לנסות דרך אחרת".
תופעה מעניינת המתחוללת במהלך הסדנאות היא בחירתם של משתתפים שהיו שכירים כל חייהם לצאת לדרך עצמאית. "יש לא מעט אנשים שמקבלים רעיונות, שותפים לדרך ואומץ, ומחליטים שלא להמשיך ולחפש עבודה אצל מישהו אחר - אלא לעשות לעצמם", אומר שם טוב. דוגמה לכך היא אחת ממנחות הסדנה, שהגיעה למקום כמחפשת עבודה ובהמשך הקימה עסק משלה. עכשיו היא תורמת מזמנה הפנוי להעברת סדנאות לאלה שעדיין מחפשים.
ההסבר למפנה האישי, כך שם טוב, פשוט: "רוב תקופת חיפוש העבודה היא פסיבית, אתה שולח קורות חיים, מחכה שיחזרו אליך והכדור נמצא בידיים של מישהו אחר. הלך הרוח המשימתי לתוכו נכנסים במהלך המפגשים גורם לאנשים ליזום פעולות ולהרגיש שהם לוקחים את החיים בחזרה לידיים. לחלקם גורמת התחושה הזו צורך לצאת מן המעגל השכיר לעבר העצמאות".
שירות התעסוקה מגלה עניין
עד היום עברו לקחו חלק בסדנאות "ג'וב קלאב" כ-200 איש, כולם מאזור המרכז. בימים אלה נערכות במרכז הקהילתי בנווה צדק שתי סדנאות במקביל. "הפרויקט פעיל רק בתל אביב כיוון שמדובר ביוזמה פרטית שאינה עסק מסחרי. אנחנו אמנם גובים 400 שקל עבור שמונה פגישות, אבל הכסף מממן ברובו את שכירת מקום המפגש. המנחים מקבלים סכומים זעומים שבקושי מכסים את הוצאות הדלק שלהם. לצערי, עד היום לא נמצאו בצפון ובדרום הארץ אנשים שירימו את הכפפה ויקימו מועדונים כאלה גם שם. לאחרונה החלה עיריית כרמיאל לבדוק איתנו כיצד ניתן להקים "ג'וב קלאב", בעיר ואולי היא תהייה הסנונית הראשונה".
- איך פרסמתם את הפעילות עד היום?
"הרבה אנשים הגיעו דרך אתר האינטרנט. במקביל, הגענו אנחנו ללשכות התעסוקה וחילקנו פליירים שסיפרו על הפעילות. חשוב לי לספר שבמהלך השנה האחרונה הוזמנו על-ידי אנשי שירות התעסוקה למספר כנסים פנימיים שם הרצינו
על המועדון, וגילינו התעניינות גדולה. בתקופה מסוימת אנשי לשכות התעסוקה, שלא יכלו לספק עבודה למי שהגיע, היו ממליצים למובטלים להגיע אלינו".
- אתם מציעים פעילויות נוספות למפגש השבועי?
"בהחלט. כל המטרה שלנו היא להביא להרחבת המעגלים דרכם יוכלו אנשים לפגוש כמה שיותר הזדמנויות. מסיבה זו אנחנו מארגנים מפגשים שנקראים "קוקטייל נטוורקינג", אליהם מגיעים מאות אנשים. הם נפגשים, מספרים אחד לשני במה היו רוצים לעבוד והיכן יש תפקידים פנויים. המשתתפים לומדים לא להתבייש, ליצור קשרים ולקדם את ענייניהם בדרך הנכונה ביותר. אחד הקוקטיילים המוצלחים היה לנשים בלבד, במהלכו נפגשו נשים ערביות מיפו, עולות חדשות מרוסיה ואתיופיה וישראליות ותיקות.
"בנוסף, אנו מעודדים הקמה של קואופרטיבים. לכן יזמנו יום עיון בו השתתפו למעלה ממאה אנשים ששמעו כיצד ניתן לעשות זאת. כל הפעילות של "ג'וב קלאב" מכוונת למציאת תעסוקה תוך סיוע הדדי ותמיכה אינטנסיבית" שם טוב מסכם, "וכל פתרון יצירתי ומעניין ימצא אצלנו אוזן קשבת".
- לאתר מועדון חיפוש העבודה "ג'וב קלאב" לחצו כאן