שתף קטע נבחר

 

לולני הדרום מחכים לפיצויים: "אין קול ואין עונה כבר חודשיים"

לקראת חזרה לשגרה: בשבועיים הקרובים יוסר ההסגר מעל הלולים בדרום שנפגעו משפעת העופות. הלולנים כבר מחכים לחזור לעבודה, אבל טוענים כי מרבית כספי הפיצויים מהמדינה טרם שולמו להם: "אף אחד לא דיבר איתנו". משרד החקלאות: "כל כספי הפיצויים בגין הנזק הישיר נתקבלו כמו שהתחייבנו"

כחודשיים אחרי שנאלצו להשמיד מיליוני תרנגולות בדרום מחשש לשפעת העופות, מתכוננים הלולנים לחזור לעבודה. בשבועיים הקרובים - עם הסרת ההסגר מעל כל הלולים בהם היה חשש למחלה או שנפגעו מהנגיף - יקבלו החוות מליוני עופות על מנת שיוכלו לשוב ולספק עוף וביצים למאכל. אבל החזרה לשגרה מלווה גם בלא-מעט קשיים, זאת מאחר והכספים שהובטחו ללולנים טרם הועברו במלואם.

 

קיבוץ כיסופים, לדוגמה, קיבל רק שישים אחוזים מהפיצויים שהובטחו לבעלי הלולים עבור השמדת האפרוחים. שלומי אילן, רכז המשק, אמר היום ל-ynet: "במשך חודשיים לא גידלנו עופות, מה שגרם לנו להפסד של כמיליון שקלים. וזה אחרי מה שהמדינה אמורה לשלם לנו. המדינה עושה טעויות והן תמיד לרעתנו. הקבלנים שהעסיק משרד הביטחון קיבלו את כספם,

 אבל אנחנו, שביצענו את העבודה בעצמנו, לא קיבלנו. הם אומרים 'נכון, טעינו במספרים', אבל הם עדיין לא מעבירים את הכסף".

 

גם בקיבוץ ניר-עוז חשים מרמור בעקבות אי-קבלת הכספים שהובטחו. "זה לא נעים, לא נחמד ולא יפה. מסתבר שרק מי שמרמה מסתדר, וזה בכלל מבלי לדבר על הפיצויים העתידיים", אומר מתי בבלי, מזכיר הקיבוץ.

 

"שפעת העופות נגמרה אצלנו ואלו בשורות טובות, אני גם מאמין שעניין הכספים המגיעים בעקבות הנזקים הישירים יסתדר, אבל לגבי הפיצויים העתידיים אפילו לא דיברו איתנו. הכל 'חצי סודי', אין קול ואין עונה וכבר עברו חודשיים". 

 

שלום בוארון מעמיעוז מספר כי לא זו בלבד שטרם קיבל את כל הכסף שהובטח לו, אלא שכעת הוחלט לא לאפשר לו להעסיק פועלים תאילנדים על מנת שיוכל לחזור לעבוד ולשקם את המשק. "הקימו ועדה, אבל הוועדה לא מתכנסת", הוא מתלונן. "אני אוכל לגדל עופות בחווה אחת רק מאמצע יולי ובחווה השנייה רק מינואר 2007".


לול בדרום, לפני חודשיים. יש מי שלא ישן בלילות (צילום: אמיר כהן)

 

בוארון מספר כי שלח מכתבים לגורמים רבים במטרה לקבל שוב עובדים ולהציל את פרנסתו. "זה כמו שאדם יבנה בית שלא באים לגור בו. אני לא יודע מה לומר, אני לא יודע מה לעשות", הוא אומר. "גם לעבוד בארץ כבר נהייה עבירה כי פשוט אין  לי ברירה, אני אצטרך לקחת עובדים שהם לא חוקיים ובסוף יעצרו אותי. אני לא ישן בלילות, כל מה שיש לי זה החוות".

 

אבל יש גם מי שמצליח לחייך לקראת החזרה לעבודה. לואיס רוטמן, לולן מקיבוץ עין השלושה אשר גילה לראשונה את נגיף השפעת במשק שלו, מאושר לחזור לשגרה. "אנחנו מכינים עכשיו את הלולים ובעוד שבועיים נקבל את האפרוחים",

 הוא אומר. "ההרגשה לחזור לעבודה פשוט מצויינת".

 

דוברת משרד החקלאות, דפנה יוריסטה, הדגישה כי תנאי ההסגר יוסרו בימים הקרובים רק מהלולים של בקעות. בתגובה לטענות החלקאים הוסיפה: "כל כספי הפיצויים בגין הנזק הישיר נתקבלו כמו שהתחייבנו, עוד לפני ערב פסח.

 

"היה חקלאי אחד שלא הציג את כל המסמכים ועניינו התעכב. מעבר לכך החליטה הממשלה על פיצויים בגין נזק עקיף. ועדה בין משרדית שדנה בנזקים העקיפים, אותם יותר קשה להוכיח, יושבת על המדוכה וצריכה לתת את מסקנותיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
לול בשדה משה. מליוני עופות בדרך
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
עופות בבדיקה בדרום הארץ
צילום: רויטרס
מומלצים