סקירה: המחברת המקוונת של גוגל
המחברת של גוגל מאפשרת לשמור רשומות כולל תמונות וקישורים. בעיות בסיסיות בממשק ותמיכה חלקית בעברית עדיין מונעות מהשירות להיות מוצלח
ה-Notebook של גוגל, שהושקה בשבוע שעבר, היא מחברת מקוונת המאפשרת לגולשים לשמור בעמוד אינטרנט טקסטים, תמונות וקישורים בהם הם נתקלים תוך כדי שיטוט ברשת, על מנת לגשת אליהם בכל מקום או לשתף אחרים במידע. השירות מאפשר לגולשים למצוא אתרים בתחומים שמעניינים אותם ולהוסיף להם הערות.
השירות החדש מתחרה ישירות ב-One Note של מיקרוסופט. על אף שהאחרונה היא תוכנה המותקנת במחשב האישי ולא שירות באתר אינטרנט, שני היישומים מבקשים לסייע למשתמשים להתמודד טוב יותר עם עומס המידע המציף אותנו מכל הכיוונים.
נאלץ להמתין מעט כדי לבחון את הגירסה החדשה של One Note, שתופץ כחלק מ-Office 2007 בתחילת השנה הבאה, אך כבר עכשיו ברור שהשירות החדש של גוגל סובל מבעיות רבות ברמת הממשק.
שמירה של קטעים מאתרים
על מנת להפעיל את Google Notebook יש להירשם עם חשבון הגוגל או ה-Gmail שלכם. השלב הבא יהיה להתקין את התוסף לאקספלורר או פיירפוקס, כדי שתוכלו להוסיף רשומות למחברת בזמן הגלישה.
קליק ימני על קטע טקסט ותמונות שתסמנו בעמוד אינטרנט יאפשר להוסיף תכנים אלה כרשומה למחברת, יחד עם הקישור למקור.
אפשר גם לפתוח את המחברת מהקישור שנוסף לשורת הסטטוס בתחתית חלון הדפדפן מצד ימין (או שמאל, תלוי בשפת הדפדפן) ולערוך או להוסיף הערות. המחברת תיפתח בחלון קטן שיצוף מעל האתר בו אתם גולשים.
כמו מעבד תמלילים
המחברת מזכירה קצת מעבד תמלילים פרמיטיבי, וממצב העריכה הבסיסי בחלון הקטן, ניתן לערוך את הטקסט, ולהפוך אותו למובלט או מוטה על צידו. אם תפתחו את המחברת במצב מלא (קליק על Actions ובחירה ב-Go to full page view) תוכלו גם להוסיף קישורים ולהחליף את הגופן, אך לא להוסיף תמונות בעצמכם. במצב זה ניתן גם להדפיס את המחברת.
השירות תומך בעברית, אך מדובר בתמיכה חלקית בלבד. חסר במחברת כפתור שינוי כיוון הטקסט, כך שכל שורה שתכתבו תוצמד לשמאל. זה מפריע במיוחד כשמשלבים באותה שורה מילים באנגלית ובעברית.
מיועדת לרשומות קצרות
חסרון נוסף: אם אתם משתמשים בפיירפוקס, ועברתם ללשונית אחרת, תיסגר הרשומה עליה עבדתם ולא תישמר ללא כל התראה. ומי שכן ירצה לשמור, גם יתקל בבעיות ממשק.
מעבדי תמלילים רגילים שומרים אוטומטית את המסמך כל כמה דקות לנוחות המשתמש. מנגנון השמירה במחברת של גוגל ידידותי הרבה פחות - אין שמירה אוטומטית, וכל לחיצה על כפתור שמירה סוגרת את הרשומה עליה עבדתם וצריך לפתוח אותה שוב כדי לחזור לנקודה בה עצרתם.
נראה כי המחברת מיועדת לרשומות קצרות וחד פעמיות, ופחות למסמכים ארוכים.
מחולקת לנושאים, אך ללא תוויות
שירות ה-Notebook מאפשר לפתוח מספר מחברות (שמותיהן מופיעות מצד שמאל), לחלק כל מחברת למקטעים (קליק על Add section heading – כל כותרת של מקטע מופיע בירוק), ובכל מקטע לשמור רשומות. תוכלו לערוך את המקטעים ולהעביר את הרשימות ביניהם ובין המחברות שלכם בקלות על ידי גרירתן במסך הממשק המלא, המבוסס, כמובן, על טכנולוגיית ajax. אגב, מסיבה ללא ברורה, לא ניתן לשנות שם של מחברת.
מחברת פרטית או ציבורית
עבור כל מחברת תוכלו לקבוע אם היא פרטית (ברירת המחדל) או ציבורית – כך שכל משתמש יוכל לחפש בה מעמוד הבית של השירות. תוכלו להבחין בקלות באיזה מצב המחברת שלכם נמצאת – מחברות ציבוריות מקבלות גוון כתום, ואילו הפרטיות הן כחולות.
למרות הממשק הדינמי ברוח ה-Web2.0 ולעומת שירותים אחרים של גוגל, כמו ה-Gmail ושירות אחסון המועדפים Google Bookmarks, בשירות החדש לא תוכלו להגדיר תגיות או מילות מפתח עבור המחברות או הרשומות שלכם.
על מנת לחפש במחברות שלכם או במחברות ציבוריות, פשוט הקלידו מילה שמופיעה שם, ממש כמו בחיפוש ב-Gmail, והיא תופיע בתוצאות.
יתרונות: גישה מכל מקום, שמירה מהירה של קטעים מאתרים, חיפוש מהיר.
חסרונות: בעיית כיווניות בעברית, אין תוויות, שמירה בעייתית של רשימות, אי אפשר להוסיף תמונות באופן ידני.
שורה תחתונה: אם יתקנו את הבעיות הקטנות אך מעצבנות שמפריעות לחווית השימוש, אין ספק שהכלי הזה יוכל להחליף את המחברת שלכם. לפחות כשאתם ליד מחשב עם חיבור לרשת.