שתף קטע נבחר
 

אוויר הרים צלול ויין - ירושלים שלי

ארוחת ערב בעין כרם, קובה חמוסטה ותבשיל ריאות ב"עזורה", קניות בשוק מחנה יהודה - כל אלה הם חלק בלתי נפרד מחווית ירושלים של טל פיחוביץ', קיבוצניקית בהווה עם שורשים ירושלמיים

את אייל הכרתי במהלך השירות הצבאי שלי. זו לא היתה אהבה ממבט ראשון, התקופה הראשונה להיכרות שלנו לוותה בלא מעט חשדנות משני הצדדים, אבל אחרי שנחשפנו אחד לשניה ואחת לשני החיבור היה לתמיד, זה היה ברור לשנינו. הוא אחד האנשים העשירים והמעשירים ביותר שאני מכירה (ולא בכסף), איש אשכולות אמיתי, קורא בלי סוף, כותב בחסד - קוסם של מלים, יודע, חושב ומרגיש המון. אבל יותר מהכל אייל בשבילי הוא ירושלים. אוהד בית"ר שרוף וירושלמי מכף רגל ועד ראש.

 

עם אייל אני חולקת את האהבה לטיולים ולעולם. כפועל יוצא מכך, אנחנו גם חולקים ביננו את מאגר החברים בחו"ל של כל אחד מאיתנו. בכל פעם שחו"לניק של אחד מאיתנו מגיע לארץ יש חלוקת עבודה ברורה בינינו, אני אחראית לספק לו את חווית המדבר הקיבוצית (טיולים, שדות, ים, בריכה, חדר אוכל וקצת החדרת ציונות והפרחת השממה) ואייל אמון על עיר הקודש (הכותל המערבי, סיבוב בשוק, בעיר העתיקה, סיור ערב על החומות, קדושה והיסטוריה של אלפי שנים).

 

שנינו אנשים עסוקים מאוד, גרים רחוק ונפגשים פעמים ספורות בשנה. אבל לפחות פעם בשנה אני חייבת, ממש חייבת (מרגישה את הריאות שלי תובעות) הסנפה ירושלמית של אוויר הרים צלול, שילוב נדיר של קודש וחול והשלמת מחסור בשעות עם אייל. כשמתעורר הדחף הזה אני פשוט נכנסת לאוטו, מטפסת בעליות התלולות לעיר עם חלונות פתוחים, כדי לספוג כל גרם אפשרי של אוויר ומרגישה את ההתרגשות מתפשטת לי בכל הגוף כשאני רואה את אורות עיר הולדתי בהרים שממול.

 

סיבוב ירושלים הקבוע של אייל ושלי מתחיל בעין כרם, שם אייל גר רוב השנים ואחד המקומות האהובים עלי בירושלים. חמישי בערב, קסם עין כרם, ארוחת ערב וצלילה אל תוך הלילה עם בקבוק ויסקי ושיחות השלמה. בבוקר שישי קמים מוקדם (אייל לא לפני עשר ואני, כבר עם אור ראשון, מרוגשת עד קצות האצבעות מיום ירושלים שלי), שעה שעתיים של שיטוטים מציפי אנרגיה ושלווה בסמטאות עין כרם (לבד, אייל עוד מתאושש מהויסקי) ואני חוזרת עם מיץ תפוזים סחוט ומאפי בוקר למאבקים עם דוב שינה שרק ריח הקפה השחור משכנע אותו לפקוח עין.

 

"קום כבר", אני מאבדת סבלנות, חוששת מאובדן דקות של זמן קצוב בעיר הקודש (ותאמינו לי שלהוציא אותי משלווה זו משימה כמעט בלתי אפשרית). היעד הבא במסע שלנו הוא לא אחר מאשר שוק מחנה יהודה. אוח, כמה שאני אוהבת את השוק הזה, אני אוהבת שווקים סדרתית אבל למחנה יהודה יש את הריחות והקולות המיוחדים שלו.

 

אני מדלגת לי בקלילות לא אופיינית בין הדוכנים, ממששת, מריחה וטועמת (אייל טוען שעד היום מוכר הדגים בשוק מזועזע מהמטורפת שקנתה אצלו דגים טריים וביקשה לטעום חתיכה של דג נא. רציתי להכין סביצ'ה אבל מסתבר שבירושלים זה לא כל כך מקובל) ותוך כדי מתהווה לה ארוחת הערב שלנו. עשבי תיבול טריים וירקות בלאדי משוק העיראקים, זיתים, חמוצים, ודגים מעושנים מצדקיהו, לחמים ומאפים - גן עדן. אייל אחרי, מלא סבלנות, סוחב שקיות, לא ממש מבין על מה המהומה אבל כבר רגיל ויודע שכדאי לו לשתף פעולה.

 

ועכשיו לקצת קלאסיקה, הפסקת הצהריים הקבועה שלנו בשוק שאותה אני לא אחליף בעד שום הון שבעולם. תמיד זה יהיה קובה חמוסטה, ממולאים, תבשיל ריאות, במיה או קציצות אצל עזורה. ומילותיו של יוסי בנאי ז"ל מתנגנות לי בלב בכל פעם מחדש, "עזורה בשבילי זה כמו חלום רחוק, כמו סיפור, שלא נגמר בהמשכים".

 

קצת לפני סיום, בדרך דרומה, אנחנו מתפתלים לכיוון חוות העיזים של שי זלצר בסטף, כי ארוחת יום ירושלים שלנו לא תהיה מושלמת בלי פלטת גבינות לקינוח. חולקים בקבוק יין במערה של שי, טועמים מהגבינות וכאילו מתלבטים בכל פעם מחדש, למרות שהתוצאה ברורה. אני מעדיפה תמיד את המסריחות החצי רכות ואייל את הקשות. ליתר ביטחון אנחנו בודקים, שוב, וקונים נבחרת מנצחת של גבינות שתהווה ליווי מושלם לבקבוק יין מהאוסף שלי (אחרי הכל, זה מאורע חריג שאני מבשלת לאייל ומספיק חשוב להקרבת אחד מבקבוקי היין שלי).

 

הסיום תמיד בקיבוץ, אצלי, במטבח ואחר כך בחצר. חוזרת מירושלים עמוסת פרודוקטים היישר למטבח שלי כדי לבשל ארוחת שישי ירושלמית עם כבוד. אייל מגיע לקראת הערב, אוסף בדרך כמה חברים וכולם מגיעים אלי למשתה סיום יום ירושלים שנמשך לפעמים עד למחרת בבוקר.


מזכירים את השוק. קישואים עגולים ממולאים              (צילום: טל פיחוביץ') 

 

 

קישואים עגולים ממולאים

 

המתכון שהכי מזכיר לי את השוק הוא זה של קישואים ממולאים. אלה העגולים המיוחדים למילוי. היום הם נמצאים בכל סופר אבל אני פגשתי אותם בפעם הראשונה לפני הרבה שנים במחנה יהודה.

 

המרכיבים:

12 קישואים עגולים למילוי

למילוי:

700 גרם בשר טחון (בקר, כבש,עוף - מה שבא לכם)

כ-1/2 כוס פירורי לחם

1 בצל קטן קצוץ

1/2 עגבניה

בערך כוס מתוכן הקישואים המרוקנים

חופן נאה של  עשבי תיבול  קצוצים(הרחבה בהמשך)

1-5 שיני שום כתושות (אני אוהבת הרבה)

מלח ופלפל

לרוטב:

2 עגבניות בשלות

2-3 שיני שום כתושות

פטרוזילה

עשבי תיבול (פטרוזיליה, טימין, מיורן, זעתר, אורגנו ונענע. הנענע הכרחית להצלחת המתכון, כל השאר פתוח למשא ומתן)

כ-1/2 כוס מים

5-6 כפות שמן זית

1-2 כפות סוכר

מלח ופלפל לפי הטעם

 

אופן ההכנה:
  1. מרוקנים את הקישואים (כף פריזיאן תקל על ביצוע המשימה), ושומרים את התוכן בצד.
  2. טוחנים במעבד מזון בצל, עגבניה, כוס מתוכן הקישואים, עשבי תיבול ושום (אלה שמיועדים למילוי) מערבבים עם הבשר ופירורי הלחם, ממליחים ומפלפלים.
  3. טוחנים במעבד מזון את כל מרכיבי הרוטב פרט לשמן הזית.
  4. מפזרים בתחתית התבנית 2 כוסות מתוכן הקישואים המרוקנים, קוביות מעגבניה אחת, ופטרוזיליה חתוכה גס.
  5. ממלאים את הקישואים ומפזרים מעל את הרוטב. מעל כל ממולא יוצקים מעט שמן זית.
  6. מכסים בנייר כסף ואופים בתנור בחום בינוני כשעתיים (חשוב לפתוח מדי פעם ולצקת רוטב על הממולאים, לטעום ולתקן תיבול אם צריך).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן כהן
חובה בכל ביקור בשוק. מעורב ירושלמי
צילום: אורן כהן
חשוב לצקת רוטב במהלך האפייה. קישואים ממולאים
צילום: טל פיחוביץ'
מומלצים