שתף קטע נבחר

 

4,611 הרוגים באינדונזיה; 2 רעשים נוספים באזור

בעוד שבאינדונזיה מתעכבים מאמצי החילוץ והפצועים מחכים נואשות מחוץ לבתי החולים העמוסים, שתי רעידות אדמה פקדו את פפואה גינאה החדשה ואת האי טונגה. נכון לכעת, לא ידוע על נפגעים ברעידות הנוספות. מאות רעשי משנה פקדו את אינדונזיה והתושבים שנאלצו לישון מחוץ לבתיהם חזרו להריסות, לחפש ניצולים או מעט מזון וביגוד ששרד

אלפי תושבי המומים וחסרי כל שבו הבוקר (יום א') לאזורים שנפגעו אתמול ברעש האדמה הקטלני במרכז אינדונזיה וחפרו בקדחתנות בחיפוש אחר ניצולים ולכודים, או מזון וחפצים שנותרו מאחור.

 

מאחר שכפרים שלמים הפכו לעיי חורבות, מעריכים שמניין ההרוגים ימשיך לעלות; הממשלה עדכנה את המספר הרשמי והוא עומד לפי שעה על 4,611 הרוגים. יותר מ-20 אלף בני אדם נפצעו וכ-200 אלף נותרו ללא קורת גג. את עיקר הנזק ספג אזור בנטול, שם נהרגו כ-2,400 תושבים ונחרבו כ-80 אחוז מהמבנים.

 

חלק ניכר מהמתים נקברו עוד אמש, שעות אחדות אחרי האסון בידי בני משפחותיהם או בקברי אחים על פי המסורת האיסלמית. ראשי הכפרים מנו את הגופות כדי להוסיף אותן מאוחר יותר למניין הרשמי.

 

גם מספר הפצועים אינו ודאי: "איש אינו יודע את המספרים בוודאות כי רבים נמלטו או פונו מכאן וקיבלו טיפול במקום אחר", אמר דובר סוכנות יוניצ"ף של האו"ם באינדונזיה, ג'ון באד. "טיפלנו בהרבה אנשים אבל רבים אחרים, שנפצעו קל, נאלצנו לדחות". 

 

(צילום וידאו: רויטרס)

 

חיילים ומתנדבים, חברי תנועות פוליטיות וארגונים איסלאמיים, הצליחו להגיע לאזורים שנחרבו כדי לסייע במאמצי החילוץ. גם אספקה של ציוד רפואי ושקי גופות החלו להגיע לשדה התעופה בג'וגג'קרטה, למרות שגם מבנה הנמל נהרס ברעש והוא נסגר לטיסות סדירות. המנהל הכללי של ארגון הסיוע הלאומי סיפר: "המתנדבים מחפשים לכודים בין ההריסות". המתנדבים עסוקים גם בחלוקת מים נקיים, מזון וערכות לטיפול בתינוקות לניצולים המפוזרים בכל פינה.

 

רעשי אדמה נוספים באזור

 

מעל ל-400 רעשי משנה פקדו את אינדונזיה מאז הרעידה אתמול, החזק שבהם היה רעש בעוצמה שאירע כשעתיים לאחר הרעש הראשוני ועוצמתו היתה 5.2 דרגות בסולם ריכטר. 

 

בתוך כך פקדו את האזור שני רעשי אדמה נוספים. רעש אדמה בעוצמה של 6.7 דרגות בסולם ריכטר פקד את האי טונגה שבאוקיינוס השקט, ורעש נוסף בעוצמה של 6.2 דרגות בסולם ריכטר פקד את פפואה גינאה החדשה, הגובלת באינדונזיה. עד כה לא התקבלו דיווחים על נפגעים או על נזק. מוקד התראות הצונאמי באוקיינוס השקט הודיע כי "לא קיימת סכנה של גל צונאמי רחב היקף בעקבות רעשי האדמה".

 

מוקדי הרעשים היו עמוק מתחת לאדמה, והם התרחשו בתוך כעשר דקות בזה אחר זה, אולם מומחה מהמכון הגיאולוגי של ארצות הברית אמר כי אין להסיק מכך שהם קשורים זה לזה בהכרח, ושהם ככל הנראה גם אינם קשורים לרעש האדמה הקטלני שאירע בשבת באינדונזיה.  

 


מחסור כבד בציוד רפואי (צילום: איי.אף.פי) 

 

רבבות מתושבי ג'אווה בילו את הלילה ברחובות ובשדות האורז מחשש לרעשי משנה. הבוקר הם הגיעו מותשים בחזרה אל בתיהם, בניסיון לחפור בין ההריסות ולמצוא מזון ובגדים ששרדו. "אין לנו שום דבר - אנחנו צריכים בגדים, אוכל, מים. אנחנו אנשים עניים, אבל בכל זאת החיים שלנו זה גם משהו", אמר בודי וויאינה, בן 63, שביתו נחרב.

 

ככל שחולף הזמן, עולה גם מניין הפצועים. סגן נשיא אינדונזיה יוסוף קאלה אמר ל-BBC שבתי החולים באזור אינם עומדים בעומס הפניות. "אין מספיק תרופות ואין מספיק אנשים שיגישו טיפול", אמר. "חסרים לנו מנתחים", אמר רופא מקומי, "ישנם עדיין פצועים רבים שמצבם קריטי. בחלק מהכפרים קיים מחסור בציוד רפואי ובתרופות".

 

בינתיים, רופאים מנסים לסייע למאות אלפי הפצועים, השוכבים על יריעות ניילון, מצעי קש, ואפילו עיתונים מחוץ בתי החולים. חלק מהחולים חוברו לאינפוזיות שנתלו על עצים.

 

מבצע סיוע בינלאומי רחב

 

כ-5,000 חיילים של צבא אינדונזיה עושים את דרכם לאזור הפגוע, אולם הגישה לשם קשה לאחר שהכבישים נפגעו ונחסמו. המצב הרעוע של הכבישים מקשה לא רק על הזרמת סיוע לאזור, אלא גם על העברת נפגעים לבתי חולים מרוחקים יותר. 

 

גם חילוץ מהאוויר אינו מתאפשר בשלב זה משום שמסלול הנחיתה של נמל התעופה בעיר ג'וגג'קרטה, שבמרכז האי, נסדק והטיסות לאזור הושבתו. רעש האדמה ניתק גם את זרם החשמל ואת הקשר הטלפוני עם האזור, ועובדות אלה מקשות על פעולות הסיוע.

 

בתוך כך שלחו מנהיגי העולם הודעות תנחומים לאנשי אינדונזיה, ואף הציעו סיוע בחילוץ הנפגעים. צרפת, איטליה, בריטניה ויפן שלחו הודעות ניחומים, וכך גם האו"ם. נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, מסר כי "ארה"ב משתתפת בצערם של האינדונזים ומתפללת לשלומם, בעוד הם מתמודדים עם אסון נורא". גם האפיפיור הביע "צער עמוק" על האסון.

 

הצלב האדום גייס 10 מיליון דולר כדי לסייע בחילוץ הנפגעים, כשאנשיו נעזרים במדינות אסיה והמערב. ארה"ב מצדה העבירה 2.5 מיליוני דולרים למימון פעולות הסיוע. סין הציעה גם היא שני מיליון דולר ו"כל סיוע שיידרש". האיחוד האירופי יעביר 3.8 מיליון דולר לאינדונזיה, והבנק לפיתוח אסיה התחייב גם הוא לתרומה נדיבה. מלזיה השכנה שלחה צוותי חילוץ והצלה וכך עשו גם יפן וסינגפור. דרום קוריאה וקנדה הציעו סיוע משלהן, ושלחו בינתיים משלחות רופאים ואחיות. גם בריטניה, בלגיה, אירלנד ויוון החלו לשגר כספים ומשלחות סיוע, חלקן מטעם ארגוני סיוע חוץ-ממשלתיים.

 


חולים גודשים את בתי החולים (צילום: רויטרס)

 

כתב איי.פי דיווח מאזור האסון על מראות קורעי לב של אלפים שבוכים וקוראים פסוקים מהקוראן ועל משפחות שהחלו לכרות קברים ליקיריהן. באחד מבתי החולים בבנטול עמד קרג'ימאן, חקלאי תושב העיר, יחד עם אשתו ובתו בת ה-3 ומירר בבכי: "בתי נקברה תחת ההריסות, והצלחנו לחלצה, אך לא יכולנו להציל את בתי השנייה. זה היה נורא".

 

"הבית היחיד שנשאר עומד בבנטול הוא ביתו של מושל המחוז, וגם הוא אינו בטוח - הקירות שלו סדוקים לגמרי", סיפר

 נגדיו, תושב מקומי בן 63, שישב מחוץ לעיי החורבות שהיו עד אמש ביתו. "מעולם לא חוויתי רעידת אדמה כה חזקה", סיפר אחיו, ג'ודי ריוונו, שהיה לכוד מתחת להריסות ביתו ללא הכרה עד שחולץ על ידי נכדו.

 

באי ג'אווה ממוקם הר געש פעיל בשם מראפי שבשבועות האחרונים התעורר חשש כי יתפרץ באופן שיסכן את התושבים. עובדה זו דווקא פועלת כעת לטובתם: ג'ון באד, דובר סוכנות יוניצ"ף של האו"ם בג'קרטה, אמר לרשת CNN כי מאחר שאנשי הארגון כבר נערכו להגיש סיוע לתושבי האזור למקרה שהר הגעש יתפרץ, הם ערוכים כעת להגיש סיוע מיידי לנזקקים. "נוכל לתת להם מזון, אוהלים, מיכלי מים מתקפלים וערכות טיהור מים ועזרה ראשונה".


פורסם לראשונה 28/05/2006 10:02

 

רונן בודוני וטלי צין השתתפו בהכנת הכתבה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
מאמצי החילוץ מתעכבים
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
מחלצים את הפצועים מההריסות
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
התושבים כואבים
צילום: איי אף פי
הפצועים מחכים לטיפול
צילום: איי אף פי
מומלצים