שתף קטע נבחר

אמנסטי: מיקרוסופט שיתפה פעולה עם ישראל בחקירת ואנונו

הארגון למען זכויות אדם מותח ביקורת על מיקרוסופט, על כך ששיתפה פעולה עם ישראל בחקירה נגד ואנונו, לאחר שהפר כביכול את תנאי שחרורו, לפיהם נאסר עליו ליצור קשר עם עיתונאים זרים. תגובת מיקרוסופט ישראל: "מיקרוסופט פעלה ופועלת על פי צווי וחוקי המדינה"

ישראל היא אחת מהמדינות המדכאות את חופש הביטוי באמצעות הטכנולוגיה, כך קובע אמנסטי אינטרנשיונל עם השקת קמפיין מקוון חדש נגד צנזורה של מדינות על הרשת.
 
לרגל הקמפיין, שהוכרז היום (א') עם ציון 45 שנים לייסוד הארגון, הושק אתר irrepressible.info, ובו קורא ארגון זכויות האדם לגולשים לחתום ברשת על עצומה הקוראת לממשלות להפסיק לצנזר אתרים ופונה לחברות טכנולוגיה בדרישה לא לשתף פעולה עם צעדים כאלה. העצומה תוצג במושב האו"ם על עתיד האינטרנט בחודש נובמבר.
 
בין המדינות המצנזרות את האינטרנט, מונה אמנסטי את סין, תוניס, ויאטנם, איראן, ישראל והאיים המלדיביים. כך, ישראל מוזכרת בנשימה אחת עם סין, שהשליכה לכלא גולשים שנעצרו לאחר שהביעו את דעותיהם הפוליטיות ברשת, סגרה קפה אינטרנט, החרימה מחשבים, ופיקחה על תכנים בפורטלים ובבלוגים.

 

אמנסטי טוענת: מיקרוסופט עזרה לרשויות הישראליות

 

אולם, המקרה היחיד הנוגע בישראל המוזכר במאמר (מסמך pdf) של קייט אלן, מנהלת הסניף של אמנסטי אינטרנשיונל בבריטניה, המכריז על הקמפיין בעיתון "אובזרבר" נוגע למרדכי ואנונו, ששוחרר מהכלא לאחר שחשף את סודות האטום של ישראל.

 

ואנונו ריצה עונש מאסר בפועל של 18 שנים, לאחר שחשף פרטים על יכולות הגרעין של ישראל בעיתון "סאנדיי טיימס", ושוחרר עם תנאים מגבילים - בהם איסור לצאת מישראל ולדבר עם עיתונאים זרים.

 

אמנסטי מותחת ביקורת על מיקרוסופט, על כך ששיתפה פעולה עם ישראל בחקירה נגד ואנונו, לאחר שהפר כביכול את תנאי שחרורו, לפיהם נאסר עליו ליצור קשר עם עיתונאים זרים. 

 

על פי הטענה של אמנסטי אינטרנשיונל, מיקרוסופט נענתה לדרישות הממשלה לספק מידע שעשוי היה להוביל למעצר נוסף של ואנונו.

 

"אמנסטי מודאגת משיתוף הפעולה של החברה עם ישראל בכתב האישום נגד ואנונו על יצירת קשר עם עיתונאים זרים", כתבה אלן.

 

הארגון לא מסר פרטים נוספים אודות מהות המידע שהעבירה לכאורה מיקרוסופט לרשויות. האתר של אמנסטי לא מוסיף פרטים משמעותיים, אך מציין כי "השופט במשפטו של ואנונו הסכים לא להתבסס על המידע שסופק על ידי מיקרוסופט, אך הפרטים מצויים בידיים של הרשויות בישראל ועשויות להגביל את החופש שלו מאוחר יותר". הגולשים מתבקשים לשלוח עצומה מנוסחת על תרומתה של מיקרוסופט לדיכוי זכויות אדם בישראל ובמדינות נוספות.

 

תגובת מיקרוסופט ישראל: "מיקרוסופט פעלה ופועלת על פי צווי וחוקי המדינה".

 

יאהו תחת אש

 

בין חברות הטכנולוגיה "המככבות" בדו"ח של אמנסטי נמנית יאהו!, שסייעה לרשויות סין לזהות ולעצור את העיתונאי שי טאו. הוא שלח ב-2004 דואר אלקטרוני לאתר זר, המפרט את תנאי הממשלה הסינית בנוגע לסיקור יום השנה ה-15 של הטבח בטיאננמן בעיתונו, דנגדאי שאנג באו. טאו מרצה כעת עונש מאסר בן 10 שנים ואמנסטי קוראת לשחרורו המיידי.

 

מוקדם יותר החודש הודיעה יאהו כי היא מבקשת את עזרת ממשלת ארה"ב לצורך הפעלת לחץ על סין, על מנת שתאפשר יותר חופש ביטוי בתחומה. זאת, בעקבות ביקורת קשה שמתחו ארגוני זכויות אדם וגולשים על ענקית הטכנולוגיה, בעקבות המידע שמסרה שהוביל למאסר של טאו ועיתונאים נוספים, שהביעו דעות פוליטיות שאינן מקובלות על המשטר.

 

מדובר בשערוריה האחרונה מבין כמה בהן מעורבות חברות האינטרנט הגדולות, המעוניינות בנתח משוק האינטרנט השני בגודלו בעולם, שכבר היום מקיף כ-110 מיליון גולשים.

 

גוגל ספגה אש לאחר שהסכימה לסנן כמה מילות חיפוש שאינן מקובלות על סין בגירסה הסינית למנוע החיפוש, ונענתה בכך לתנאים שהוצבו על ידי הרשויות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמנסטי. קמפיין חדש
צילום: ירון ברנר
ואנונו. האם מיקרוסופט שיתפה פעולה?
צילום: ירון ברנר
מומלצים