שתף קטע נבחר

 

האפיפיור באושוויץ: "אלוהים, למה שתקת?"

בנדיקטוס ה-16, יליד גרמניה, ביקר במחנה ההשמדה והביע תקווה שאירוע כמו השואה לא יתרחש שוב בעתיד. קודם לכן התפלל בסמוך למקום בו ירו הנאצים באלפי אסירים

האפיפיור, בנדיקטוס ה-16, ביקר היום (א') באתר מחנה ההשמדה הנאצי אושוויץ-בירקנאו שבפולין, התפלל לזכרם של יותר ממיליון וחצי הנספים והאזין לתפילת "קדיש". הביקור חתם מסע בן ארבעה ימים של האפיפיור בפולין, שמרביתו הוקדש לביקור בתחנות חייו של קודמו בתפקיד, יוחנן פאולוס השני.

 

בנדיקטוס ה-16 נכנס לתוך מחנה ההשמדה ברגל. הוא עבר לבדו מתחת לשער בו הוכנסו היהודים למחנה, כשמעליו הכתובת "העבודה משחררת". הוא צעד כ-200 מטרים עד לקיר המוות, שכנגדו ירו הנאצים באלפי אסירים, שם עמד מספר דקות ונשא תפילה כשפניו קודרות.

 


האפיפיור נכנס ברגל למחנה ההשמדה  (צילום: רויטרס)

 

בהמשך הטקס נשא נאום: "לדבר במקום זה של אימה, מקום בו התבצעו פשעים חסרי תקדים נגד אלוהים ואדם, כמעט בלתי אפשרי, וזה קשה במיוחד לנוצרי, לאפיפיור מגרמניה", אמר בנדיקטוס.

 

"במקום כזה המילים נעתקות, בסופו של דבר נשאר רק שקט מאיים. שקט שהוא בעצם בכי אמיתי לאלוהים - אלוהים, למה שתקת? איך איפשרת לזוועות האלו להתרחש? איפה היה אלוהים באותם ימים? איך הוא הרשה לטבח כזה להתרחש?". 

  

"השקט שלנו מעורר תחינה למחילה ולהתפייסות. תפילה לאלוהים שדבר כזה לא יתרחש שוב", הוסיף האפיפיור, בעומדו ליד הריסות המשרפות באתר בירקנאו. הוא לא דיבר על האשמה הקולקטיבית של הגרמנים אלא התייחס למעשי הנאצים, ואמר שהוא "בן העם שחבורת פושעים עלתה לשלוט בו תוך הבטחות שווא לעתיד טוב יותר... ".

 

"הייתי חייב לבוא לכאן"

 

בנאומו התייחס האפיפיור באופן ספציפי לסבלם של היהודים בשואה, ואף השתמש במילה "שואה" בעברית. "שליטי הרייך השלישי רצו לרסק את העם היהודי, למחוק אותו מקיום בקרב האנשים שעל פני האדמה. בהריסת ישראל באמצעות השואה, הם רצו בסופו של דבר לעקור את השורש של האמונה הנוצרית, ולהחליף אותה באמונה שהמציאו בעצמם", אמר. לאחר נאומו נפגש האפיפיור עם ניצולי המחנה, בני עמים ודתות שונים.

 


האפיפיור מול קיר המוות באושוויץ (צילום: איי.פי)

 

הביקור באתר אושוויץ טעון בסימליות מפני שהאפיפיור נולד בגרמניה בשם יוזף רצינגר, וצורף בנערותו לשורות תנועת הנוער ההיטלראית כמו שאר בני גילו באותה תקופה. בהמשך שירת בצבא הנאצי אך ערק, נשבה ונכלא. בעבר סיפר רצינגר שבעת שירותו הצבאי ראה עובדי כפיה סלאבים. הוא אמר שהברוטליות של המשטר הנאצי סייעה לו להגיע להחלטה להפוך לכומר.

 

"לא יכולתי שלא לבוא לכאן. הייתי חייב לבוא. זוהי חובתי בפני האמת והצדק, נוכח כל אלה שסבלו פה. זוהי חובה בפני אלוהים עבורי לבוא לכן, כיורשו של יוחנן פאולוס השני ובן האומה הגרמנית", אמר.

 

בשל הרגישות הרבה, כל פרט ופרט בביקור נבחן בקפידה. כך למשל, הוחלט לשנות את התוכנית המקורית במסגרתה אמור היה בנדיקטוס להיכנס לאתר המחנה ברכב. הסיבה נעוצה בעובדה שדרך שער המחנה, מתחת לכתובת הנודעת לשמצה "העבודה משחררת", נכנסו הנאצים והיהודים - אלה ברכב ואלה ברגל. לפיכך הוחלט שגם בנדיקטוס יצעד על רגליו כשהוא חולף על פני שלט הברזל המפורסם.

 

זהו ביקורו השלישי של רצינגר במקום. הפעם הראשונה הייתה בעת ביקורו של יוחנן פאולוס באתר ב-1979, שהייתה גם הפעם הראשונה שאפיפיור מבקר במקום. שנה לאחר מכן ביקור רצינגר באתר פעם נוספת בראש משלחת בישופים. 

 

הבוקר התאספו כ-900 אלף איש למיסת יום א' בפארק בלוניה שבפאתי קראקוב, האתר בו נשא יוחנן פאולוס השני דרשה בעת שביקור במולדתו פולין בשנת 1979.

 

בנדיקטוס נופף לקהל הרב בעת שחצה את ההמונים בדרכו לבמה. רבים מהמאמינים בילו את הלילה בפארק חרף הגשם והקור, ואחרים זרמו לשם החל משעות הבוקר המוקדמות.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
התפלל לזכר הקורבנות. האפיפיור בשערי המחנה
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
האפיפיור מול לוחות הזיכרון באושוויץ
צילום: איי פי
מומלצים