שתף קטע נבחר
 

כך תעבירו קלטות ותקליטים למחשב

הקלטות והתקליטים הישנים שלכם צוברים אבק בארון, ואין לכם דרך טובה להאזין להם? זו ההזדמנות להעביר הכל למחשב, ואחר כך לנגנים הניידים

אנשים רבים שחצו זה מכבר את גיל 30, סוחבים עמם מבית לבית קרטונים עם קלטות מוזיקה, כאלה שהקלטנו מהרדיו בשנות ה-80' או רכשו במיטב כספנו בתחנה המרכזית. על אף שמערכות סטריאו ישנות עדיין כוללות טייפ קלטות, דומה כי בעידן האינטרנט וה-DVD מעטים הם האנשים שמסוגלים עדיין להאזין לקלטות.

 

אם גם הקלטות והתקליטים הישנים שלכם צוברים אבק בארון, ואין לכם דרך טובה להאזין להם? זו ההזדמנות להעביר הכל למחשב, ואחר כך לנגנים הניידים. במדריך הבא נסביר כיצד עושים זאת.

 

שלב א': חיבור המערכת

 

חברו את טייפ הקלטות לכניסת כרטיס הקול. טייפים מצויידים בדרך-כלל ביציאות הקרויות RCA (בצד שמאל בתמונה),

 וכרטיסי הקול הביתיים מצוידים בכניסות הקרויות PL-Sony או  "1/8 PL.

 


 

יש לוודא כי יציאת כרטיס הקול מחוברת לרמקולים, כדי שנוכל לנטר ולשמוע את תהליך ההקלטה. יש להתאים עצמת מוצא לעצמת כניסה. יש לחבר את יציאת מכשיר ההקלטה או יציאת מגבר הסטריאו שעצמתה חזקה לכניסת כרטיס הקול המתאימה והיא כניסת Line.

 


 

מקורות סאונד חלשים כגון מיקרופון מחברים לכניסה המתאימה והיא כניסת ה-Mic. הימנע מחיבור יציאת האוזניות לציוד אחר אלא אם כן אין ברירה אחרת. יציאה זו מכילה שלב הגברה נוסף המיועד לאוזניות או רמקולים ללא מגבר שעלול להעמיס על המכשור, לגרום לעיוות ולקיטוע, ולהוסיף רעש מיותר.

 

לכבלים בהם תשתמש תהיה השפעה ניכרת על הסאונד, גם לכבלים לחיבור בין המגבר או הטייפ וכרטיס הקול וגם לכבלי המחשב. על כבלי המחשב אין לנו כל השפעה משום שהם מובנים ברמקול עצמו ואינם ניתנים להחלפה. יש לשים לב שכבל המיני 1/8 אינטש הוא כבל סטריאופוני בעל שתי טבעות שחורות ולא אחת. רצוי לקצר למינימום את אורך הכבלים; אם המרחק בין רכיבי המערכת אינו עולה על חצי מטר אין צורך להשתמש בכבלים באורך 3 מטרים.

 

שלב ב' – כיול המערכת

 

תהליך הכיול הינו קריטי להקלטה מוצלחת ולאיכות התוצאה הסופית. בשלב זה נבצע פעולה פשוטה: התאמת עצמת הכניסה של כרטיס הקול, לעוצמה אותה מוציא הטייפ או המגבר ממנו אנו ניזונים.

 

עוצמת ההקלטה הראשונית במחשב לפני תיקוני תוכנה, ובמיוחד עצמת הסאונד בכניסה לכרטיס הקול, חשובה במיוחד משום שזו תקבע את עוצמת ההמרה והדגימה של כרטיס הקול. המרה והקלטה בעוצמה נמוכה מדי תוסיף רעש להקלטה. המרה והקלטה בעוצמה גבוהה מדי תעוות את הצליל.

 

לחיצה כפולה על סמלון הרמקול בשורת האייקונים תעלה את תפריט ה-Volume Control. מתפריט "options" יש לבחור "Properties", לסמן "Recording" וללחוץ OK.

 


 

לאחר מכן, יתקבל מסך הקרוי "Recording Control". יש לוודא כי ניתוב הכניסה הנבחר הוא "Line-In" (הכניסה אליה מחובר הטייפ). כמו-כן, שימו לב לזחלן הנמצא בקטגוריה זו, ייתכן ונצטרך להשתמש בו בהמשך.

 


 

כעת, פתחו את תוכנת ההקלטה שלכם. אם התוכנה מבקשת מכם להגדיר פרמטרים הקשורים לפורמט ההקלטה, בחרו בתדר דגימה של 44,100Hz וסיביות של 16 ביט, בדומה לאיכות המוגדרת עבור תקליטור.

 

לחצו Play בטייפ ובדקו את עוצמת הכניסה למחשב. לכל תוכנה יש מדי חיווי שונים שיאפשרו לכם לוודא כי הנכם מקליטים בעוצמה אופטימלית. לצורך העניין, בעצמת הקלטה אופטימלית יעמדו מדי החיווי בין 2- ל-6- בשיאם. אם עוצמת ההקלטה חלשה מדי או חזקה מדי, חזרו למסך הניתובים ושנו את מיקום ה"זחלן" עליו דיברנו קודם, עד שתגיעו לעוצמה הרצויה. הרמה של הזחלן תגביר את עצמת הכניסה והורדה תנמיך אותה.

 


 

שלב ג' - ההקלטה

 

כעת, כוונו את הקלטת לנקודת ההתחלה, לחצו על לחצן ההקלטה בתוכנה ועל לחצן ההשמעה בטייפ בזה אחר זה. התוכנה חייבת להתחיל בהקלטה לפני תחילת הנגינה של הקטע אותו רוצים להקליט.

 

שלב ד' – בקרת איכות ההקלטה

 

בגמר ההקלטה חשוב לוודא כי החומר הוקלט באיכות הרצויה. לחצו על לחצן ההשמעה בתוכנה וודאו כי אתם מרוצים מהתוצאה. יש לשים לב במיוחד למקומות בהם גל הקול התיישר, כמו בדוגמה. המקומות המסומנים באדום מעידים על עצמת הקלטה גבוהה מדי, וישמעו בתוספת רעש לא נעים הנקרא עיוות. אם איתרתם מקומות כאלה, יש לכוון את עצמת הכניסה ולחזור על תהליך ההקלטה מחדש.

 

תקליטים

 

אם ברצונכם להעביר תקליטים למחשב, תזדקקו לקדם מגבר או לטיונר המכיל מעגל phono, שמתאם בין מוצא הפטיפון למגבר ההספק. מעגל מיוחד זה משמש לא רק להגברת עוצמה אלא לתיקונים הכרחיים בסוג הסאונד והוא חלק בלתי נפרד מסטנדרט יצירת התקליט המוכתב על ידי RIAA. אם יש ברשותכם מתאם כזה, תוכלו לחבר את הפטיפון בצורה דומה לתהליך שתואר.

 

תוכנות מומלצות

 

לצורך ביצוע הקלטות פשוטות, אנו ממליצים על תוכנת Audacity הניתנת להורדה בחינם. יש גם תוכנות בתשלום: תוכנת WaveLab של חברת Steinberg או Audition של חברת Adobe.

 

שלוש התוכנות מציעות שלל אפקטים ומעבדי צליל מובנים החל משיפור העוצמה, נרחבת התמונה הסטריאופונית, ניקוי רעשים בסיסי מקלטות ותקליטים וכדומה.

 

מדריכים נוספים:

 

 

המדריך התפרסם בגליון אפריל של netמגזין. לחצו כאן לרכישת מנוי ל-PC Magazine במחיר מיוחד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כך תעבירו את המוזיקה למחשב
מומלצים