ריח הגוף שלנו: איך הוא נוצר וממה הוא מושפע
לכל אחד מאיתנו יש ריח אישי, שנובע מהמטען הגנטי וההורמונלי שלנו • הריח הזה נקלט בתת מודע של האנשים שאנחנו פוגשים והוא שקובע אם יימשכו אלינו או יברחו מאיתנו • הריח שלנו מושפע גם מהרגלי התזונה ומרמת פעילות בלוטות הזיעה שלנו, ועשוי להעיד על בעיות רפואיות שמהן אנחנו סובלים • למה אנחנו בכלל מדיפים ריח? למדע עדיין אין תשובה לכך
כמה פעמים יצא לכם להימשך למישהו או למישהי בגלל הניחוח הנעים שנדף ממנו, או לחלופין לנוס על נפשכם במפגש עם אדון או גברת שלבושים בקפידה אך מדיפים ריח של דגים מעופשים? לא לענייני בשמים או דאודורנטים מוצלחים יותר או פחות אנחנו מתכוונים, אלא לריח הגוף עצמו. אותו ריח אישי, שאופייני לכל אחד מאיתנו ושונה מאדם לאדם בהתאם למטענו הגנטי, ההורמונלי, פעילות בלוטות הזיעה והרגלי התזונה שלו.
ריח, מתברר, משחק תפקיד ראשי במשחק החיזור בין המינים, ולא פחות חשוב: גם במפגשים חברתיים, בפגישות עסקים ובמכירות של מוצרים שונים. ריח הגוף נקלט בתת המודע, ונשים רגישות אליו במיוחד. כך למשל גברים עתירי טסטוסטרון, ההורמון הגברי, הם המושכים והמבוקשים ביותר בעיני הנשים. גם ההורמון הגברי פרומון, שנמצא בזיעה, התברר כמועיל מאוד לכוח המשיכה.
ריחות מפתים, מזהירים, מרגיעים ומדרבנים אותנו, משפיעים על רגשותינו ועל החלטותינו, גורמים לנו להזדהות, מניעים אותנו לפעולה ובהרבה מקרים גם מחברים אותנו למקומות ולזכרונות העבר שלנו. באף האנושי קיימים כ-40 מיליון קולטני ריח, ואדם ממוצע יכול לזהות עד 10,000 ריחות שונים. לנשים, כאמור, חוש ריח חד יותר מאשר לגברים ובתקופת המחזור החודשי הוא אף מחודד יותר מהרגיל.
מושבות חיידקים בבית השחי
ריח גוף הוא תופעה נורמלית, שהופכת לבעייתית כשהריח דוחה, חריף ולא נעים. האזורים שמועדים לפורענות הם אלה שלא מספיק מאווררים והזיעה לא יכולה להתנדף מהם בקלות, כמו בתי השחי, המפשעה וכפות הרגליים. ריח הגוף של האדם הולך ומתפתח בגיל ההתבגרות ודועך בגיל מבוגר. בלוטות הזיעה פעילות במיוחד עם ההגעה לבגרות המינית. "כל אחד שיש לו ילדים מכיר את התופעה הזו", אומר מל רוזנברג, פרופ' למיקרוביולוגיה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב. "פתאום הילד בן ה-12, שיום קודם הריח כמו מלאך, חוזר הביתה עם ריח של בואש".
בגוף האדם, מסביר פרופ' רוזנברג, יש שני סוגי זיעה. "זיעה על בסיס מים, שנקראת זיעה אקרינית, שמופיעה בגב, בראש או ברגליים ונחשבת לזיעה מקררת, וזיעה אפוקרינית, שמתפתחת בגיל הבגרות המינית, כשבלוטות הזיעה מתחילות להפריש מין נוזל חלבי שמנוני ונטול ריח, שמופיע בבית השחי ובאזור הערווה.
"התערובת של הזיעה המימית והזיעה השמנונית יוצרת סביבה נוחה לגידול חיידקים מסוימים. אם לא שוטפים את ההפרשה הזו מדי כמה שעות, מתחילות להיווצר במקומות האלה מושבות בקטריאליות, שיוצרות את ריח הגוף והזיעה. בית השחי שלנו הוא מעין בית גידול לחיידקים, והם אלה שהופכים את ההפרשות נטולות הריח ל'דברים ריחניים'. בדיוק כמו שאנחנו מגדלים בכוונה חיידקים במעי הגס, שעוזרים לנו בעיכול".
חיידקים לצורך עזרה בעיכול זה מובן. אבל חיידקים לריח זיעה? בשביל מה זה טוב?
"יש סברה שהסיבה לכך שאנחנו המין היחיד עם בית שחי מסריח היא שאנחנו הולכים על שתיים: מרכז הריח של חיות שהולכות על ארבע הוא בסמוך לישבן; כשהאדם החל להלך על שתי רגליו, עבר מרכז הריח שלנו לבית השחי.
"תפקידו של ריח גוף האדם לא ידוע בוודאות עד היום, אבל העובדה שהריחות האלה מתפתחים דווקא בגיל הבגרות המינית ויורדים בזמן הבלות המינית, וההתאמה בין תקופת הבשלות המינית של האדם לריח הגוף שהוא מדיף, מעלות את הסברה שיש לכך משמעות שקשורה במיניות האדם.
"חלק מהחוקרים טוענים שריח בית שחי טרי הוא ריח שמושך מינית. מעבר לכך, בשנים האחרונות מצאו חוקרים שיש בבית השחי אותות שמועברים לאנשים אחרים. כך, למשל, נמצא שאצל נשים שגרות יחד, כמו במעונות סטודנטים או בצבא, המחזור החודשי עובר סנכרון, כלומר: מופיע בו זמנית אצל כולן באותו מועד. חוקרים מארה"ב גילו שהדבר נובע מאותות שיוצאים מבית השחי של אחת הבנות. היום בכלל יש יותר ויותר גילויים מחקריים על כך שהפרשות מבית השחי משפיעות על פעילות המוח ועל הפיזיולוגיה של אנשים שמריחים את זה, אפילו בלי לדעת, כולל השפעה על ההתנהגות שלנו".
אז למה זה מסריח?
"את הריח שנחשב מגעיל ודוחה אפשר למנוע אם מתרחצים, אם מחליפים את החולצה כל יום ואם לובשים חולצה שעשויה מ-100% כותנה, 100% משי או 100% צמר. הריח הלא טוב הוא, בין השאר, בגלל הבדים הסינתטיים שאנחנו לובשים.
"צריך לזכור שהגוף שלנו לא השתנה ב-100 אלף השנים האחרונות, אבל צורת החיים שלנו מאוד השתנתה. בעבר אנשים הלכו עירומים, בלי בגדים, וחיו בשבט קטן, כשלכל אחד יש את הריח שלו. המיניות הייתה מאוד מוחצנת ולא מאיימת. כשאנשים התחילו לגור בתוך ערים הם נאלצו להסתיר את המיניות שלהם: הם התחילו להתלבש ולהסתיר את הריחות המיניים הטבעיים שלהם.
"הריחות האלה, אגב, בכלל לא מסריחים. זו רק התפיסה היום לגביהם. אבל נכון שהם מתאימים לזמן מסוים, למקום מסוים ולסיטואציה מתאימה: לחדר המיטות. עובדה שהרבה גברים מעדיפים את הנשים שלהם כשהן לא מתקלחות. יש אפילו סיפור על נפוליאון, שכתב לאהובתו, ג'וזפין: 'יקירתי, אני בדרכי אלייך, עוד מעט מגיע – אל תתרחצי!'".
עוד הוכחה למשמעותם המינית של הריחות מצויה בפרחים. הפרח, מסביר פרופ' רוזנברג, הוא למעשה איבר המין של הצמח, כשהריח שמופרש ממנו מיועד למשוך אליו פרפרים וחרקים. "כשאנחנו מריחים פרחים, ריחם נתפס בעינינו כמושך וסקסי", הוא אומר. "אנחנו מתבשמים בהם כדי להיות אטרקטיביים מינית, עוטפים בהם את גופנו, כשמה שעוטף אותנו, בעצם, הוא ריחם המיני של הצמחים. בעבר נהגו לייצר בשמים מאיברי מין של צמחים ומאיברי ריח של חיות. היום הרוב סינתטי, כי למדו לייצר את המולקולה, וזה גם יותר זול".
בוחרים פרטנר לפי הריח
האם לכל אחד מאיתנו יש ריח גוף ייחודי משלו? התשובה היא: כן. זו הסיבה להשקעה של 3 מיליון דולר שהשקיע משרד ההגנה האמריקאי בפיתוח מכונה שתזהה אנשים על פי ריח גופם. הפרויקט שמתוכנן בפנטגון מבוסס על הרעיון שלכל אחד גנים שמייצרים ריח גוף ייחודי. אם אכן יוכיחו המדענים שניתן לייצר מכונה כזו, תייצר סוכנות הפיתוח של משרד ההגנה האמריקאי אב טיפוס של המכונה בעוד כשלוש שנים.
המדענים הצליחו כבר להוכיח שריח השתן של עכברים ייחודי לכל אחד מהם ומבוסס על העובדה שריכוז החומצות שנמצאו בשתן שונה מאחד לאחד. "לכל אחד מאיתנו יש ריח מיוחד שלו", אומר פרופ' רוזנברג. "כלבי גישוש מיומנים יכולים להבדיל אפילו בין תאומים לא זהים מבחינת הריח שלהם. אצל בעלי חיים ידוע שהריח הוא אחד מהדברים שקובעים עם מי הם יזדווגו.
"אני מאמין שאנחנו, בצורה מודעת או לא מודעת, מזהים את ההתאמה הביולוגית והגנטית בינינו לבין בני זוג פוטנציאליים לפי ריח הגוף. אני גם חושב שבגלל זה כל כך הרבה זוגות נפגשים באולם ריקודים. כשהייתי סטודנט רקדתי עם הרבה בנות והייתה איזו בחורה שמצאה חן בעיניי והתחתנתי איתה. במרוצת השנים למדתי שאני מאוד אוהב את הריח שלה. ויש גם ההיפך: אנשים שנמשכים זה לזה בגלל ניחוח הבשמים והדאודורנטים שלהם, אבל כשמריחים את בן הזוג במיטה אחרי לילה, לא מבינים מה הסירחון הזה ומה הם עושים שם בכלל לידו.
"יש הרבה מאוד אנשים שנמשכים לבנות או לבנים רק בגלל הריח שלהם, וזה כאילו שולט בהם. בחורה אחת אמרה לי פעם: 'אני אוהבת את הבחור הזה בגלל הריח שלו. אני יודעת שהוא לא מתאים לי, הוא לא משכיל, לא מבוסס, אין לו מקצוע, אבל אני לא יכולה לעמוד בפניו. ברגע שהוא מתקרב אלי הריח שלו ממיס אותי'.
"כך שלריחות הגוף תפקיד מאוד חיובי ומשמעותי בתהליך ההיכרות, בחירת בן זוג והקרבה המינית אליו. בימי הביניים בנות היו שמות מטפחת בבית השחי ואחר כך מנפנפות בה מול בן הזוג שרצו. חלקן היו משתמשות בפלח של תפוח עץ, שאותו היו מעבירות בבית השחי ומגישות לבחיר ליבן הפוטנציאלי.
"בנוסף, נמצא שלעמים שונים יש ריחות שונים. הסינים, לדוגמה, טוענים שאנשי המערב מסריחים מריח של פרות, בגלל שאנחנו אוכלים דברי חלב. יש הרבה סיפורים על חיילים מהמערב שנלחמו נגד חיילים יפנים, ושני הצדדים טענו שהם יכולים להריח זה את זה ממרחק גדול. יש גם ריח שונה לשחורי עור לעומת לבנים ובהירים".
מיליארד סינים לא טועים
לריח גוף רע יש, כנראה, גם קשר לתזונה, אם כי לא נעשה עדיין מחקר מדעי מקיף בנושא של השפעת הרכב המזון על ריח גוף האדם. מאכלים שאכילתם גורמת לריח גוף חזק הם עמבה, חילבה, שום, דגים ומזון מתובל. אפשרות נוספת לריח רע שנודף מהגוף היא רגישות לחומר טרי - מתילאמין, שמצוי במזונות שעשירים בכולין, דוגמת קטניות, ביצים ודגים. הרחקת המזונות האלה מהתפריט היומי תרחיק גם את הריח הרע.
אחד המחקרים הראה ששימוש במשחה מסוימת לטיפול באקנה עלול לגרום לנערים ולנערות לפתח ריח מצחין מגופם. גם חוסר איזון בחילוף החומרים בגוף יכול להתבטא בריח גוף לא נעים, כמו גם מחסור באבץ, ותזונאים טבעיים ממליצים על נטילת אבץ, מגנזיום וויטמין B כפתרון לבעיה.
מרגלית שילה, מומחית לרפואה סינית, שמנהלת את הרפואה המשלימה של קופת חולים לאומית: "ברפואה הסינית קיימות שיטות אבחון והסתכלות שונות, בין השאר באמצעות בדיקת לשון, מישוש, צבע הפנים, איכות הקול, בדיקת בטן, עמוד שדרה ובדיקת הפרשות גוף, ריחות וטעמים. הסינים מחלקים את טיפוסי האדם על פי חמישה אלמנטים: עץ, אש, מתכת, מים ואדמה.
"ריחות הגוף הם חלק בלתי נפרד מהאבחנה הפיזיולוגית והנפשית. ריח הפרשת הגוף של טיפוס ששייך לאלמנט העץ הוא שמנוני עד חמצמץ, מה שמחייב התייחסות מיוחדת לכל נושא תפקודי הכבד וכיס המרה, רגישות בגידים או רגישות בעיניים. ריח של טיפוס מאלמנט האש הוא ריח שרוף עם קצת מרירות ומייצג את הלב ואת המעי הדק ורגישות בכלי דם. הביטוי של אלמנט המתכת הוא הריאות והמעי הגס, ואז הריח הוא ריח רקוב, טחוב וחריף, והרגש הוא צער וכאב. אלמנט המים משקף את הכליות ושלפוחית השתן, ואז אנחנו מדברים על ריח מבאיש עד מלוח ועל אנשים שסובלים מפחד. אצל טיפוס מאלמנט האדמה נשים לב במיוחד לטחול ולקיבה. אז נריח ריח מתקתק, שמעיד לעיתים על בעיות של חילוף חומרים, מטבוליזם ועל אדם יותר מסתגר ומכונס.
"זו הסיבה שאנחנו מבקשים מהפציינט שלאבחונים הראשונים לא יגיע עם בשמים. שיבוא נטו עם ריח הגוף שלו. אנחנו שמים לו את המחטים ויוצאים מהחדר. כשאנחנו נכנסים שוב לחדר, אנחנו מריחים ריח מאוד חזק שמופרש מהגוף של האדם, במיוחד בטיפול הראשון והשני, כשהפציינט עדיין לא מאוזן. כאילו כל חוסר האיזון עולה כלפי מעלה, והגוף מדבר באמצעות הריח.
"לפעמים ריח ראשוני אצל הפציינט מתחלף עם הטיפול. ככל שהקליפה מתקלפת ואנחנו מתקרבים לליבה של האדם, הריח משתנה. כל הרעיון הוא שלאדם לא יהיה ריח חזק מאוד ודומיננטי, כי אז זה מראה על משהו בעייתי, גם אנרגטית וגם פיזית. המטרה שלנו היא שיהיו שלל ריחות, אבל לא דומיננטיים. שיהיה ריח פרשי ונעים, מה שאכן קורה עם הטיפולים המתאימים".
ריח הגוף כסמן למחלות
לדברי ד"ר הנרי טראו, מנהל מחלקת עור במרכז הרפואי שיבא, ריח גוף לא טוב יכול לעיתים להעיד על בעיה בריאותית, כמו סוכרת, או לבטא מחלות מטבוליות, כמו בלוטת תריס שעובדת יותר מדי, או מחלה פנימית אחרת.
היום נוטה גם הרפואה המערבית לאבחן בעיות בריאותיות לפי ריח הגוף של החולה. בעיקר ניתן לאבחן כך סוכרת ומחלות כבד. גם אצל אנשים שנוטלים תרופות מסוימות משתנה ריח הגוף. המדענים אף הצליחו ללמד כלבים לאתר באמצעות חוש הריח גידולים סרטניים בעור.
"לריח רע מהגוף יכולים לגרום גם זיהומים, חיידקים, פטריות וטפילים שגורמים להפרשה עם ריח. טיפלתי בעבר בשתי אחיות שסבלו ממחסור באנזים מסוים, שגרם להן לריח בלתי נסבל של דגים, אבל אלה מחלות מטבוליות יותר נדירות".
מה עושים עם ריח חריף של זיעה שלא עובר, למרות מקלחות ודאודורנטים? "במקרים הקשים יותר", אומר ד"ר טראו, "יש היום טיפול בהזרקות של רעלן הבוטוקס. ניתן להזריק אותו סביב בתי השחי, מה שמשפיע על העצבוב של בלוטות הזיעה ומנטרל אותן. הטיפול די כואב, כי מדובר במספר גדול של זריקות. הוא משפיע לכמה חודשים ואז יש לחזור עליו שוב, ומדובר בעלות של אלפי שקלים.
"בהזעת יתר בכפות הידיים ובכפות הרגליים מטפלים באמצעות זרם חשמלי נמוך, שמפחית את ההפרשה של בלוטות הזיעה. במקרים קיצוניים של הזעת יתר בכפות הידיים יש ניתוח, שבו דרך לפרוסקופיה מנטרלים בלוטה שאחראית על הפרשת הזיעה. חלק מתופעות הלוואי השכיחות של הניתוח הזה הן יובש בכפות הידיים, הופעת הזעת יתר במקומות אחרים בגוף ותופעה של סגירת עפעפיים.
"יש כדורים שבאופן תמידי יכולים לגרום להפסקת הזיעה, אך הם משפיעים על כל המערכת העצבית, לאו דווקא של הזיעה, ויש להם הרבה תופעות לוואי, כך שלא נוטים להשתמש בהם. פתרון נוסף הוא ניתוח בחלק המרכזי של בתי השחי. בניתוח הזה מורידים את הבלוטות מתחת לעור, כך שאין זיעה ואין ריחות. בפתרונות האלה משתמשים במקרים הקשים. במקרים הקלים הפתרון הוא דאודורנטים, למרות שגם השימוש בהם, במיוחד באלה שסותמים את תעלות הזיעה, יכול להיות לא נעים לאנשים רגישים ואף לגרום לדלקות.
"אבל לפני כל הדברים האלה, צריך כמובן לנסות להזיע כמה שפחות, להיות במקום ממוזג, להקפיד על היגיינה, להשתמש בסבון חיטוי, ללבוש בגדים לא צמודים לעור, עשויים מכותנה ולא סינתטיים".