האם צפויות לנו עוד הפסקות חשמל הקיץ?
האם הפסקות החשמל שהרגיזו אותנו כל כך השבוע היו מעידה נדירה, או שאנחנו עומדים לסבול מהפסקות נוספות? תלוי את מי שואלים. מנכ"ל חברת החשמל ויו"ר ועד העובדים מזהירים שהדבר יכול לחזור על עצמו. היו"ר החברה חושב שלא. המומחה לאנרגיה ד"ר דורון גל אומר: "אין חשש להפסקות נוספות, חברת החשמל קיבלה את מה שרצתה"
מאות אלפי אנשים סבלו והתרגזו מגל הפסקות החשמל, שעבר על המדינה בתחילת השבוע: רמזורים בצמתים עמוסים הפסיקו לפעול ואדם נהרג עקב כך, חולה שמונשם אושפז במצב קשה בגלל מכונת הנשמה שהפסיקה לפעול, מעליות עמוסות בנוסעים נתקעו, מחשבים וקווי ייצור קרסו בשעות העבודה הלחוצות והמזגנים הפסיקו לפעול בשיא החום.
הקיץ רק התחיל, עונת השיא בשימוש בחשמל עוד לפנינו, ואנחנו רוצים לדעת: האם מדובר בתקלה נדירה, שלא צפויה לחזור על עצמה, או במחדל זמני שיתוקן בקרוב? או שמא מדובר בכשל מערכתי, ואנחנו צפויים לסבול במהלך קיץ ובשנים הבאות מהפסקות חשמל נוספות וחמורות יותר? קברניטי משק החשמל מנסים לתת תשובות.
אורי בן-נון: יש חשש לתקלות
מנכ"ל חברת החשמל, אורי בן נון, מזהיר: "מערכת החשמל תפעל הקיץ בחלק מהזמן בסיכון ובמצב מתוח מאוד".
האם זה אומר שיהיו הפסקות חשמל?
"זה אומר שרזרבות החשמל נמוכות מאוד. כשהרזרבה קטנה, תמיד קיים חשש לתקלות, כולל הפסקות חשמל".
כמה רזרבה יש?
"לחברת החשמל יש יכולת לייצר 9,800 מגאוואט חשמל, בהנחה שתחנת הכוח רידינג פועלת. לפי התחזיות, אנחנו נזדקק בשיא הקיץ ל-9,700 מגאוואט חשמל. כל תקלה בתחנת כוח עלולה להוביל למחסור.
"יחד עם זאת, מערכת החשמל היתה במצב דומה בקיץ שעבר, וחברת החשמל הצליחה לספק את הביקוש. חברת החשמל תעשה כל שביכולתה כדי לספק חשמל גם בקיץ הזה".
יו"ר חברת החשמל, שלמה רוטמן: אינני מודאג
יו"ר דירקטוריון חברת החשמל, שלמה רוטמן, חושב אחרת מבן-נון. "אני לגמרי לא מודאג", אומר רוטמן, "קשה להתנבא, אבל אני מניח שלא צריכות להיות הפסקות חשמל בקיץ הקרוב ובשנים הקרובות. אני מקווה שאני צודק".
על מה אתה מבסס את הנחתך?
"חברת החשמל יכולה לייצר 10,000 מגאוואט חשמל. שיא הביקוש לחשמל בקיץ הקודם היה 9,000 מגאוואט. הביקוש גדל ב-4%-3% בשנה, כך שהשנה נצטרך 9,400 מגאוואט לכל היותר. על פניו, כושר הייצור של חברת החשמל בהחלט מספיק.
"חברת החשמל מבצעת תוכנית פיתוח, ועד שנת 2008 היא תגדיל את כושר הייצור שלה ל-13,000 מגאוואט. אני מקווה שיצרנים פרטיים יקימו בשנים הקרובות תחנות כוח שייצרו אלפי מגאוואט נוספים. הביקוש לחשמל צפוי לגדול ל-11 אלף מגאוואט בלבד, כך שהחשמל אמור להספיק גם בשנים הקרובות".
אם המצב כל כך סביר, מדוע התרחשו הפסקות החשמל השבוע?
"בגלל רצף אירועים נדירים ובלתי צפויים, שאני רוצה להניח שלא יחזרו לעתים קרובות. כמובן שבתחנות כוח עלולות להיות תקלות, אבל אם הן יהיו בגבול הסביר, הן לא יפגעו באספקת החשמל. חברת החשמל תעשה הכל כדי להבטיח אספקה סדירה".
האם בחברת החשמל מתכוונים להסיק מסקנות ממה שקרה, כדי להבטיח שהאירוע לא יקרה שוב?
"אני מצטער ומתנצל על אי הנוחות ועגמת הנפש שנגרמו ללקוחות, אבל אני אומר חד משמעית: התקלות היו תוצר של כוח עליון. ידם של עובדי חברת החשמל לא הייתה במעל, וכל מי שמאשים אותם, שכביכול עשו את הפסקות החשמל בכוונה, אינו יודע על מה הוא מדבר ואינו מכיר את העובדות".
אתה חושב שיש צורך בתחנות כוח חדשות?
"הקמת תחנת כוח כרוכה בהשקעה של מאות מיליוני דולרים. אם נקים תחנות כוח רבות מדי ונייצר חשמל שהצרכנים לא ישתמשו בו, נצטרך לממן את הקמת התחנות באמצעות העלאת מחירי החשמל. לא נראה לי שלקוחות חברת החשמל יתנדבו לעשות זאת, ולכן אני מתנגד להקמת תחנות כוח, מעבר למה שכבר הוחלט עליו בתוכנית הפיתוח".
בן-אליעזר: אם לא נתייעל, המצב יהיה רע
שר התשתיות, בנימין בן אליעזר, דווקא אינו חושב שהפסקות החשמל נגרמו מכוח עליון: השאלה, אם יהיו עוד הפסקות חשמל, תלויה, לדבריו, בחברת החשמל עצמה. "יש לשנות את המערכת ולמנוע מקרים כאלה", אמר בן-אליעזר השבוע, "אנחנו רק בתחילת הקיץ וצריך לפעול מהר. אם לא יהיה פתרון מיידי המצב לא יהיה טוב. אני הולך לבצע רפורמה יסודית בחברת החשמל ולייעל אותה".
כיצד ניתן לייעל ולמנוע הפסקות חשמל?
"ראשית, צריך להקים מערכת גיבוי שתציל את המערכת במקרה של תקלות. שנית, אני קורא לחברת החשמל להפעיל בלא דיחוי תחנות כוח שאינן פועלות היום".
תחנות הכוח אינן פועלות בגלל שהן בשיפוצים ובגלל שאתה עצמך לא נתת להן רשיונות.
"אני לא יודע מה זה רשיונות. מדובר במצב חירום. הוריתי לחברת החשמל להפעיל את התחנות מיד, גם בלא רשיון, ולהפסיק מיד כל שיפוץ או הפסקת עבודה שאינם הכרחיים".
לשר התשתיות אכן יש סמכות חוקית להורות לחברת החשמל להפעיל תחנות כוח גם בלא רשיון. ואולם, מחברת החשמל נמסר בתגובה לדבריו של בן-אליעזר כי עד כה לא התקבלה בחברה הוראה להפעלת שתי תחנות הכוח בגזר ובאלון תבור. מנכ"ל משרד התשתיות, אילן רונן, אמר השבוע כי חברת החשמל אינה מפעילה את תחנות הכוח בגלל שיפוצים ותקלות.
יו"ר ועד עובדי חברת החשמל: החשש להפסקות חשמל יגדל בקיץ
הקמת תחנות כוח חדשות תספק לחברת החשמל אלפי מקומות עבודה. על רקע זה, אין פלא שיו"ר ארגון העובדים של החברה, מיקו צרפתי, תומך בהקמת תחנות כאלה, ואף מזהיר שהצרות יימשכו אם לא יוקמו.
"אי אפשר לדעת אם לא יהיו תקלות בלתי צפויות", אומר צרפתי, "כבר לפני שנתיים התרעתי על כך שאנחנו על הגבול, ושאם לא ניצור רזרבות חשמל נוספות, ייתכנו הפסקות חשמל. שיא הביקוש לחשמל מגיע בקיץ. אם הפסקות החשמל קרו כבר בעונת המעבר, החשש להפסקות חשמל רק יגדל בקיץ".
נניח שבינתיים לא יגדילו את רזרבת החשמל. האם אי אפשר לייעל את החברה ולהקטין את הסיכון?
"ייתכן. אין לי כלים מקצועיים לענות על השאלה הזאת. הגורמים המקצועיים בחברת החשמל שוברים את הראש כדי למצוא דרכים לייעל את המערכת ולייצר יותר חשמל בכלים הקיימים. אני סומך עליהם שאם ימצאו פתרון הם יבצעו אותו".
הרשות לחשמל: מצבנו הקיץ צפוי להיות טוב יחסית
יו"ר הרשות לחשמל, דוד אסוס, סירב להתראיין לכתבה. מהרשות לחשמל נמסר: "מצבנו בקיץ הקרוב צפוי להיות טוב יותר מכפי שהיה בקיץ שעבר. לחברת החשמל יש יכולת לייצר 10,700 מגוואט חשמל. שיאי הביקוש בקיץ הקרוב מוערכים ב-9,400 מגאוואט. יש לנו רזרבה של 13%, הרבה יותר מאשר בשנה שעברה".
אם המצב כל-כך טוב, כיצד מסבירים ברשות לחשמל את הפסקות החשמל? יו"ר הרשות, דוד אסוס, אמר השבוע ל-ynet כי "יש אפשרות שגורמים אינטרסנטים גרמו להפסקות החשמל".
האם אסוס סבור שאותם גורמים אינטרסנטים עלולים לגרום להפסקות חשמל נוספות? אסוס, כאמור, סירב לענות לשאלות. מהרשות לחשמל נמסר כי הפסקות החשמל תלויות ב"רמת המוכנות התפעולית של חברת החשמל ובאקראיות של תקלות בלתי צפויות במערך הייצור".
היזם אורי דורי: עלולה להתרחש קטסטרופה
היזם אורי דורי, המקים את תחנת הכוח הפרטית דורעד, מזהיר מפני הפסקות חשמל בשנים הבאות. "לחברת החשמל יש כיום יכולת לייצר חשמל לפי צרכי האוכלוסייה, אבל האוכלוסייה גדֵלה בקצב מטורף וכך גם השימוש בחשמל. לא צריך לגמור אוניברסיטה כדי להבין שאם לא יקומו מספיק תחנות כוח חדשות בתוך מספר שנים, עלולה להתרחש קטסטרופה".
החברה שבבעלותך מקימה תחנת כוח שתספק 800 מגאוואט חשמל. האם זה לא מספיק לפתרון הבעיה?
"אנחנו מקווים שנקים את תחנת הכוח. אם נקים אותה, ואם יזמים פרטיים נוספים יקימו תחנות נוספות, הבעיה תיפתר. אנחנו קרובים לסגירה פיננסית של העסקה שלנו וקיבלנו כבר את כל אישורי הרשויות, אבל אנחנו חוששים שניכשל כיוון שלא נצליח לרכוש גז טבעי במחירים שנעמוד בהם. קראנו לממשלה לסייע לנו, להתארגן ולבצע קניה מרוכזת של גז טבעי עבור כל היזמים הפרטיים. נכון לעכשיו, לא נענו לפניותינו".
ד"ר דורון גל: בחברת החשמל השיגו מה שרצו
לבכירי חברת החשמל, לשר התשתיות וליזמים עסקיים יש אינטרסים שונים ומשונים. גם כאשר הם מנסים לתת תחזית אובייקטיבית, הם עלולים להיות מושפעים מנטיות לבם. מה צופה למשק החשמל מומחה אובייקטיבי ממגדל השן? ד"ר דורון גל, מומחה לאנרגיה ולתשתיות מהמרכז הבינתחומי הרצליה, אומר: "להערכתי, הקיץ לא צפויות בעיות גדולות באספקת החשמל. חברת החשמל קיבלה את מבוקשה בכך שתחנת הכוח ברידינג נפתחה, וכעת אין לה אינטרס שהבעיות יימשכו".
"התגובה הציבורית להפסקות החשמל היתה כל כך חזקה, שהנוגעים בדבר יחשבו פעמיים לפני שיפגעו באספקת החשמל".
בחברת החשמל מכחישים בתוקף את הטענות כאילו מישהו גרם לתקלות באופן מכוון.
"יכולת ייצור החשמל גבוהה מכמות החשמל שנדרשה השבוע. החשמל הפסיק בגלל שטורבינות לא פעלו. אם מישהו רצה לגרום להפסקות חשמל, הוא לא היה צריך לעשות פעולה מכוונת, אלא רק לא לעשות מה שצריך ולא לתקן תקלות קיימות".
ומה צפוי בשנים הבאות?
"בשנים הקרובות תיווצר בעיה אמיתית. משק החשמל תלוי בכך שיקימו תחנות כוח נוספות. אם לא יקומו, לא תהיה רזרבה ויהיו תקלות. הבעיה היא, שאת התחנות אמורים להקים יזמים פרטיים, אבל לא ישתלם להם להקים אותן ולכן הן לא יקומו".
מדוע?
"בגלל המחיר הגבוה שהיזמים נדרשים לשלם על הגז הטבעי. משק הגז כולו תלוי בספק אחד של גז טבעי, חברת EMG המצרית. מטבע הדברים, כאשר יש תלות בספק יחיד, יזמים פרטיים מתקשים לרכוש ממנו את הסחורה במחיר סביר".
ואם חברת החשמל תקים תחנות כוח ולא יזמים פרטיים, בעיית האספקה תיפתר?
"זה בהחלט טוב שחברת החשמל תקים עוד תחנות כוח. אבל בעיית הגז הטבעי עלולה לגרום לבעיות גם לחברת החשמל. חברת החשמל עוברת בהדרגה לגז טבעי. אם מחר בבוקר מצרים תשנה את דעתה בקשר לאספקת גז טבעי לישראל, חברת החשמל תתקשה לחזור אחורה ולהפעיל את תחנות הכוח באמצעים אחרים, ועלול להיווצר מחסור קשה".