עוברים לאורגני: מה לבחור, איך לגדל ואיפה זול לקנות
איך מגדלים ירקות אורגניים (אפילו אם אין גינה), איפה הכי זול לקנות (או עם מי) ועל אילו מזונות אסור להתפשר (רמז: לא רק תותים). לפניכם תוכנית מפורטת להשתלבות בטרנד הכי ירוק בארץ
ההחלטה: עוברים לאורגני | ההתלהבות: מגדלים לבד | המציאות: חוזרים לקניות | האתרים: אורגני ברשת |
אז איך מתחילים? ואחר כך איך ממשיכים? ואחרי שהתמכרנו לזה - איך אפשר לחסוך ולהתייעל? הנה כל התשובות צעד אחר צעד.
לא פשוט להעביר את המטבח לנוהל אורגני. אפילו אם אתם הרפתקנים קולינריים משולחי רסן, עדיין יש לכם יום קניות קבוע, מוצרים מוכרים במדף העליון וחישוב אוטומטי בראש של אורך חיי המדף של המזונות שקניתם. המעבר למזון אורגני לא דומה לקנייה ספונטנית של תבלין מאטלנטיס האבודה, אלא משנה את ההתנהלות הבסיסית שלכם במטבח.
קנו ירקות ועלים
המזון האורגני יקר מאוד וגם לא נגיש. בהכללה גסה אלה שני המכשולים הניצבים בדרכם של אלה הרוצים להתחיל ולצרוך מזון אורגני. טיפ שלנו: תתחילו במוצרים הזולים והזמינים ביותר, שהרי כל צמצום של הרעלים המוכנסים לגוף הוא מבורך. ירקות ופירות אורגניים, לדוגמה, הם התחלה נוחה ולפעמים הם אף זולים יותר מאחיהם הלא אורגניים.
אורגני. ההרגשה טובה יותר, העיכול קל צילום: עופר חן
הגעתם למדף הירקות והפירות, ואתם ניצבים מול ההיצע האורגני שהוא פחות מרשים מזה הלא אורגני (כי ככה זה כשביצירה מעורבת רק אמא אדמה) ואתם מתלבטים מה לבחור? ראשית, הביאו בחשבון שאורך חיי המדף של המוצרים האורגניים קצר בהרבה ממה שהתרגלתם אליו, כך שמומלץ לבחור בירק הזוכה לפופולריות במשפחתכם. שנית, מומלץ לבחור בירקות ובפירות הקשים לשטיפה ולניקוי, כרובית, למשל, או עלים ירוקים. למה? כי רוב הסיכויים שתתקשו לשטוף מאחיהם הלא אורגניים את כל הכימיקלים שליוו אותם בתהליך גדילתם.
תכננו והקפיאו
מתברר שזה עובד, העניין הזה של האורגני. ההרגשה הפיזית טובה יותר, העיכול קל יותר, וגם לעגבנייה יש טעם של פעם. רק מה, אורך חיי המדף מתחיל קצת להעיק. עם כל הכבוד, כולנו אנשים עובדים, וקצת קשה לחדש את מלאי המזון מדי 5-4 ימים, ואין צורך לציין את כמויות האוכל שצריך לזרוק לאחר שנרקבו בטרם עת.
מה עושים? לומדים לתכנן. וגם מקפיאים, כמובן. קניתם צרור כוסברה אורגנית והיא מראה סימני גסיסה? זה הזמן לשטוף אותה, לייבש היטב, להפריד את העלים מהגבעולים ולהקפיא. אחר כך תוכלו להפשיר ולהשתמש בכל עת. הלימונים האורגניים התעייפו? כנ"ל. סוחטים ולמקפיא. המלפפון האורגני מתחיל להתרכך? הפגינו ספונטניות ואכלו אותו ככה, בעמידה, ליד המקרר.
מכיוון שאנחנו כבר לא טירונים בתחום, הגיע הזמן להתרחב לתחום הקטניות. בישול הקטניות אמנם אורך זמן רב, אך בתכנון נכון לא ייקח מכם זמן כלל. הגדירו לעצמכם יום בישולים אחד בשבוע, שבו תכינו כמות נאה של קטניות. את הקטניות המוכנות חלקו לשקיות קטנות, והקפיאו לכל ימות השבוע. שקית אחת תוכלו לקחת איתכם לעבודה, עוד שקית לערבב בסלט של הילדים, השלישית תעשיר את האורז, וכן הלאה.
הנביטו בבית
הבשורות הטובות הן שכל אחד, בכל מקום, יכול ליהנות מגידולים אורגניים מעשה ידיו להתפאר. אם אתם גרים בדירת חדר צפופה הצופה אל כרך סואן ומעושן, תצטרכו אדניות עמוקות ורחבות, שאותן תמלאו בתערובת המורכבת ממצע גידול ומהומוס (מזון הנדרש לצמחים). מכיוון שבעיר לא נמצאים החרקים הדרושים להפריה של חלק מהירקות והפירות, תוכלו לגדל עשבי תבלין וגידולי עלים כדוגמת תרד או חסה ואפילו עגבניות שרי, פלפל חריף או צמח מלפפון ייצוגי. וכמובן - זכרו לשאול את המוכר במשתלה אם הצמח המבוקש מתאים לעונת השנה המבוקשת.
לאלה שחובבים סיפוק מיידי, בראה אמא אדמה את הנבטים הגדושים במינרלים, בוויטמינים ובחומצות אמינו. כל מה שאתם צריכים כדי לייצר מנבטה ביתית זה צלחת, מסננת, וגרעינים (שלמים!) של אספסת, מש, חומוס, חיטה, פול, סויה, עדשים ירוקות ובעצם - כמעט כל זרע.
בשלב הראשון יש להשרות את הזרעים במים למשך 12 שעות לפחות. לאחר מכן הניחו את הזרעים בתוך מסננת במקום חשוך ושטפו אותם כמה פעמים ביום. היזהרו מעודף רטיבות שעלול לגרום לריקבון. לאחר 4-2 ימים (תלוי בגודל הזרע), קיבלתם זרעים נבוטים ומוכנים לאכילה.
בשלב זה רצוי להוציא את הזרעים שלא נבטו כדי למנוע ריקבון. זאת תוכלו לעשות בקלות על ידי השריית הכבודה במים. הזרעים הנבוטים יצופו והפגומים ישקעו. וזהו. הנבטים שלכם מוכנים. שמרו אותם במקרר, הם יחזיקו מעמד כשבוע. את הזרעים הגדולים (חומוס, סויה, שעועית וכו') תצטרכו לבשל כ-30-15 דקות כדי שיהיו ראויים לאכילה.
עשו לכם גינה
אם יש לכם חצר וכמה מטרים רבועים פנויים שנהנים מאור השמש עשו מהם ערוגה אורגנית. ראשית, הכינו את הקרקע. בכל משתלה תוכלו למצוא קומפוסט או הומוס, להעשרת הקרקע. ההומוס יקר בהרבה מהקומפוסט אף שמדובר באותו חומר.
הסיבה היא שההומוס הוא קומפוסט שעבר תהליכי פירוק נוספים, שהפכו אותו לזמין יותר עבור הצמחים. את הדשן שקניתם עדרו לתוך האדמה, ואז השקו כדי לאפשר לו לפעול. בדקו שהאדמה אוורירית, וגשו לשלב הבא: הזריעה.
כשבוחרים את הזרעים (או השתילים) לגינה, אסור לשכוח את עונות השנה. בחודשי החורף נוכל לגדל, למשל, כרוב לבן, כרוב אדום, קולרבי, צנון, צנונית, גזר, חסה, אפונה; בעונות המעבר - שעועית; בקיץ - אבטיח, מלון, מלפפון, עגבנייה, פלפל, פלפל חריף ולוביה.
זרעים אורגניים אפשר למצוא במשתלות רבות. את הזרעים מייבאת לארץ חברת ג'נסיס, ולכן לא כולם מתאימים לאקלים המקומי. לעומת זאת השקיות קטנות ולא יקרות. עד לנביטת הזרע חשוב להקפיד על קרקע רטובה ולאחר מכן על קרקע לחה.
אחרי שהנבט האורגני שלכם הגיח בגאווה לאוויר העולם, יעוטו עליו לא מעט ארחי-פרחי שירצו לכרסם בו, או עשבים שוטים שינסו לכבוש את האזור המדושן. אך לא מגדלים קשוחים ומנוסים כמוכם יירתעו עכשיו. שיטות ההגנה האורגניות רבות ומגוונות: מלכודות דבק ישמידו את כנימות העלים. זרם מים על העלים (הבוגרים!) יעיף את המזיקים הנחושים פחות. חיפוי הקרקע בעזרת גזם של דשא ימנע את צמיחת העשבים. תרסיס דשן אורגני לעלים יעניק לצמח מנת אנרגיה מיידית שתסייע לו להתמודד בכבוד עם הקמים עליו להרגו. ובל נשכח את הגוואנו - לשלשת ציפורים המיובאת מנמיביה הרחוקה, משביחה את הקרקע ומחזקת את הצמח.
אחרי שצלחתם את עונת הגידול הראשונה וראיתם כי טוב, מומלץ בחום להחליף את סוג השתילים בערוגה כדי לבלבל את החרקים והמזיקים.
שכרו חלקת גידול
והנה הגענו לאותן חלקות גידול מסתוריות מחוץ לעיר. בחו"ל העניין נפוץ מאוד, בארץ קצת פחות. כיום קיימים שני מקומות שבהם אפשר ליהנות משטח אדמה המיועד לגידולים אורגניים - באזור הסטף וליד כפר סבא. תמורת סכום לא גבוה תוכלו לשכור שטח וליהנות גם מהדרכה מקצועית צמודה, מאספקת דשן ומים וכמובן מירקות משגשגים ומתחושת חברותה הנוצרת עם שאר המגדלים. יזהר אוסטרובסקי מהמרכז ללימודי הסביבה בחוות כפר סבא ישמח לספר לכם עוד בטל': 09-7674624 או 054-5341353.
ניסיתם. באמת. קניתם מעדר, נסעתם עד איקאה כדי לרכוש משפך ירוק, מילאתם את האדנית בקומפוסט והומוס וחומוס, ומי לא בא? הצמח. או אולי הגיח לכמה ימים ואז נדם לבלי שוב. מה לעשות, לא כולם נולדו חקלאים. בשביל זה נברא הארנק. שאחרים יגדלו. אתם תקנו מהם.
קנו (והשוו) בחנויות
למזלכם אתם נכנסים בשערי הארץ האורגנית בתקופה טובה. בעלי המאה קראו את המפה והעלו פלאים את זמינותם של המוצרים בכל רחבי הארץ. רשת מגה, למשל, פתחה בעיר מודיעין מחלקה אורגנית שלמה שמאפשרת לכם להשוות במקום את מחירי המוצרים האורגניים לעומת האחרים וכך לבחור מה לקנות. אגב, תופתעו לגלות שבלא מעט מקרים מחירי הירקות והפירות האורגניים הם הנמוכים יותר. גם בשאר הסופרמרקטים תוכלו למצוא על המדפים הבלחות אורגניות, הן באגף הירקות והפירות והן במחלקת הקטניות.
גם בתי הטבע משגשגים מתחת לכל עץ רענן. שם תוכלו ליהנות ממבחר מפתה, אך לא תוכלו להשוות מחירים. וכדאי שתשוו מחירים כי הפערים עלולים להכות בתדהמה גם את הציניקנים שביניכם. כך או כך, אל תתביישו לנדנד למוכרים בכל שאלה ותהייה, שהרי לא הביישן למד.
קנו ישירות מהמגדל
לקנייה מהמגדל יש יתרונות, והרבה. קודם כול - בכסף. אתם חוסכים את פערי התיווך, ומדובר לעתים בסכום לא מבוטל, בוודאי אם מדובר ברכישות לאורך זמן. דבר שני, אתם מכירים את האדם שמגדל לכם את האוכל והוא מכיר אתכם. רמת המחויבות שלו כלפיכם גבוהה יותר (וגם שלכם כלפיו).
קיימים מגדלים בכל רחבי הארץ, ואת פרטיהם תוכלו למצוא באתר של ארגון החקלאות האורגנית . קרוב לוודאי שתוזמנו לבקר במקום וכך תוכלו להתרשם מרמת החלקה, מהמגדל וחשוב מכול - להוכיח לילדיכם שעגבניות אינן גדלות על המדף בסופרמרקט. הרבה מגדלים עושים משלוחים עד הבית. אתם יכולים להזמין לפי צורכיכם או לנקוט גישה הרפתקנית ולפנות לחברת "חוביזה", שם תוכלו לעשות מינוי ולקבל מדי שבוע ארגז מלא בגידולי העונה. אך אליה וקוץ בה. הארגז יכול להכיל פלפלים או לחלופין פסיפלורה אורגנית או כל ירק אחר שצמח באותו שבוע בשדה. רציתם בירק זה? מה טוב. לא רציתם? לא נורא.
התאגדו בקואופרטיב
והנה הגענו לאותו קואופרטיב מסתורי. מתברר שמדובר בהתאגדות של כמה צרכנים שמזמינים במשותף תוצרת אורגנית, נהנים ממחירים טובים יותר (לפעמים אפילו סיטונאיים) ומחלוקה של דמי המשלוח בין המזמינים. קיימים כמה קואופרטיבים כאלה ברחבי הארץ. באתר של עמותת הצרכנים האורגניים תוכלו למצוא את כל המידע להקמת קואופרטיב משלכם או להצטרפות לאחד קיים.
בעוד אתם קוראים שורות אלה, גועשת ורוגשת הרשת מסביב למדורת השבט האורגני. בכל רגע מוקלד לאתר כלשהו מתכון, התרשמות מגינה אורגנית בפאתי הנגב, המלצה על חנות זולה והוגנת (או אזהרה בנוגע לחנות יקרה ולא הוגנת כלל). הנה כמה אתרים מומלצים:
מצוין לאלה העושים את צעדיהם האורגניים הראשונים. הוא מעוצב בצורה ידידותית ובהירה ומקיף תחומי מידע רבים, החל מסקירה של חנויות המזון האורגני, דרך ניצול שאריות עשבי התבלין, ועד לכתבות על בעלי גינות אורגניות מכל הארץ.
אתר חובה למעוניינים בגינה אורגנית. למרות העיצוב החובבני והמידע שעולה על גדותיו (לעתים על חשבון בהירות השימוש), ימצא הגולש מידע מעמיק ויקר מפז - עונות הגידול של כל צמח, שיטות הדברה אורגניות, הדגמות בעזרת תמונות ועוד.
האתר של ארגון החקלאות האורגנית מציע מידע מוסמך (כמו רשימת המגדלים המורשים). מומלץ להפנות כל שאלה שיש לכם בנושא האורגני לפורום הפועל באתר ומנוהל על ידי אנשי מקצוע מובילים בתחום.