איך מפטרים יועץ משפטי? בעזרת הרב עובדיה
היועץ המשפטי של עיריית ירושלים, יוסי חביליו, עלול למצוא עצמו מפוטר, בעזרתו האדיבה של הרב עובדיה יוסף וראש העיר. זאת כיוון שהמאיס עליו את צמרת העירייה, כשייעץ עצות שאפילו בתי המשפט גיבו. בכיר בעירייה: "האם יועץ משפטי הוא שומר סף או שהוא שפוט של ראש העיר"? העירייה: התגלו ליקויים בתפקודו
על פיו יישק דבר: הרב עובדיה יוסף הורה לנציג סיעת ש"ס בעיריית ירושלים, להצביע למען הדחתו של היועץ המשפטי של העירייה, יוסי חביליו, ובכך לחרוץ את דינו. כך נודע היום (ג') ל-ynet.
מחר עומדת לעלות על שולחן מועצת העיר הצעה להדיח את היועץ, יוסי חביליו, מתפקידו. חביליו בתגובה פנה היום בעתירה לבית הדין לעבודה כשבאחד הסעיפים כתב כי נודע לו, ש"חבר המועצה המשתייך למגזר החרדי, נקרא ביום שישי האחרון בבהילות לחצרו של הרב עובדיה יוסף בנוכחות השר אלי ישי וחלק מחברי הנהלת העיר, וזה האחרון הודיע לו כי יגיע לגיהנום אם לא יצביע בעד הדחת המבקש".
יצחקי אישר את הדברים ואמר: "הרב הורה מפורשות לי ולחברי הסיעה שהיו איתי גם כן, שלומי אטיאס ואלי שמחיוף, להצביע כדי להדיח את חביליו". כשנשאל כיצד ינהג ענה יצחקי: "מה שהרב אומר זהו קודש הקודשים".
יצחקי מודה כי הוא עצמו אינו חושב שיש להדיח את חביליו, וכי תהליך הדחתו אינו ראוי. "זה לא מן הנמנע שאני ודאי לא הייתי מצביע כדי להדיח את חביליו, לא בסיטואציה הזאת. הוא יועץ משפטי של עיריית ירושלים, פקיד כמו כל הפקידים. אני חושב שגם אם פה ושם יש לו שגיאות, או דברים כאלה שזה לא ערב לחברי הקואליציה, הרי זוהי לא הדרך להביא להדחתו בישיבת מועצה ולהלבין פניו ברבים". אולם, הוא מוסיף:"ברגע שהרב הורה אין מה לעשות. צריכים להבין שבקהילות החרדיות ובעיקר בש"ס, יש לנו מנהיג. מה שהמנהיג אומר אנחנו שומעים ועושים, גם אם זה לא מוצא חן בעינינו".
בעתירה טוען חביליו כי הדחתו באה על רקע מניעים לא כשרים, ולשם כך הוא הביא שתי דוגמאות. האחת מתייחסת לפרשת "עטרת חן" ו"שובו", שני מוסדות חינוך לא עירוניים שביקשו מהעירייה הקצאת מבנים וזכו בכך. זאת בניגוד לחוות דעתו כיועץ משפטי, ובניגוד לחוק. פרשה נוספת המופיעה בעתירה נוגעת לאירועי הגאווה בירושלים בשנה שעברה. העירייה סרבה לאפשר את המצעד בעיר, בניגוד להמלצות של הדרג המקצועי והמשפטי בעירייה. היא אף נקנסה בשל כך בעשרות אלפי שקלים. את מחצית הסכום נגזר על ראש העיר, אורי לופוליאנסקי, לשלם מכיסו, עקב הליך קבלת ההחלטות הלקוי שניהל.
"מאבק בין שתי תפיסות עולם"
בית המשפט קבע שכל החלטת מועצה העוסקת בעניינו של חביליו שיש בה משום פגיעה בו - אם תתקבל כזו - לא תבוצע עד להחלטת בית הדין, ולא יחול כל שינוי במעמדו עד אז". בכך כבל בית המשפט את ידי העירייה, וכל החלטה להדיחו תלויה באישור השופט.
חבר מועצת העיר, ניר ברקת הודיע היום כי אם ניסיון ההדחה של חביליו יצליח יפנה בעתירה לבג"ץ. "ניסיון הדחתו התקדימי של היועץ המשפטי לעירייה", טוען ברקת, "הוא ניסיון לפגוע פגיעה אנושה בשלטון החוק".
חבר עירייה נוסף, סער נתנאל ממרצ, אמר: "זה ניסיון מקומם של ראש העיר למצוא יועץ משפטי שיהיה יס-מן שלו. לופוליאנסקי לא מפנים את מושג שלטון החוק ומנסה בכל דרך למצוא יועץ משפטי שיכשיר את מעשיו הפסולים. זה מאבק בין שתי תפיסות עולם מנוגדות בתוך העירייה. ההוכחה הטובה ביותר לצדקת חביליו, היא העובדה שבתי המשפט קיבלו תמיד את חוות דעתו".
בכיר בעיריית ירושלים אמר כי בין לופוליאנסקי לחביליו ניטשה "מלחמה על שלטון החוק בירושלים ובארץ. האם יועץ משפטי הוא שומר סף או שהוא שפוט של ראש העיר? אומרים ליועץ משפטי, אתה חייב להיות שומר סף. אם אומרים לו שהוכח בבתי משפט שכל חוות הדעת שלו נכונות,אבל בסופו של יום הוא מודח, אז מה המסר שעובר לכל היועצים המשפטיים? או שתהיה שפוט או שתהיה שומר סף".
מהעירייה נמסר בתגובה כי ההחלטה להדיח את חיבליו הובאה לאישור לאחר שהתגלו ליקויים בתפקודו, ונוצר חוסר אמון בינו לבין הנהלת העיר. "בעקבות זאת נאלצה הנהלת העיר לשכור משרדי ייעוץ משפטי חיצוניים בכסף רב. יש לציין כי היועץ המשפטי הוא היחיד שיכול, על אף שחוזהו הסתיים זה מכבר, להמשיך ולעבוד בעירייה. לופוליאנסקי הציע לחביליו להימנע מן הביזיון שבהליך ההדחה, לא להיאחז בקרנות המזבח ולהודיע על סיום תפקידו עוד לפני ישיבת המועצה".