מומחים חישבו: מה מחיר ההשמנה בישראל?
מחיר ההשמנה בישראל עומד על כ-6 מיליארד שקל בשנה, שהם 15 אחוז מההוצאה הלאומית על בריאות. ארצות-הברית אמנם ראשונה בדירוג המדינות הסובלות ממגיפת ההשמנה, אבל אנחנו במקום השני. אולם במספר שעות הישיבה מול מחשב, צפייה בטלוויזיה וצריכת משקאות קלים בקרב בני הנוער אנחנו דווקא ראשונים. נתונים ראשונים מכנס ים המלח לבריאות הציבור שנפתח היום
ארגון הבריאות האמריקני כבר הגדיר את ההשמנה כמגפה ומנתונים חדשים עולה שהמגיפה הזו עולה לנו הרבה מאד כסף. מחיר ההשמנה בישראל מוערך בכ-6 מיליארד שקל, שהם כ-1.2 אחוז מהתמ"ג וכ-15 אחוז מההוצאה הלאומית על בריאות.
את הנתונים הללו עיבד ד"ר עמיר שמואלי והם מתבססים על נתונים אמריקנים אודות עלות מגיפת ההשמנה בארה"ב. סכום זה כולל את העלות הישירה בגין מחלות הנגרמות מהשמנה, העלות העקיפה כתוצאה מתמותה מוקדמת, והעלות העקיפה כתוצאה מהיעדרויות מהעבודה ומחלות. מנתוני משרד הבריאות עולה כי שיעור ההשמנה נמצא במגמת עלייה בשני המינים בשנים האחרונות.
בני הנוער הישראלים נמצאים במקום ה-18 בעולם בשיעור בני הנוער השמנים, בדירוג בינלאומי שבו השתתפו 34 מדינות. בדירוג הוצבה ישראל במקום הראשון בעולם בישיבה מול מחשב (לפחות שעתיים ביום), בצפייה בטלויזיה (שלוש שעות ביום) ובצריכת משקאות קלים בקרב בני נוער.
הנתונים יוצגו היום (ד') בכנס השנתי של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות שיוקדש לנושא בריאות הציבור בישראל ובעיקר לסיכונים בריאותיים כמו עישון, השמנת יתר וחוסר פעילות גופנית.
קבוצות עבודה ידונו בכנס בבעיות במערכת הבריאות שהביאו להידרדרות בבריאות הציבור ויוצעו פתרונות מעשיים, כמו – הטלת מס על מוצרים עתירי שומן, הגדלת מס הבריאות שישלמו מעשנים ושמנים, איסור מוחלט על פרסומות למוצרי טבק והגבלת הפרסומות למוצרי מזון בעלי סיכון בריאותי גבוה ועוד.
בכנס יוצגו נתונים חדשים ולא מעודדים על מצב הבריאות בישראל. מסקר של משרד הבריאות והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בשנים 2003-2004 עולה ששיעור העישון בארץ הוא הגבוה ביותר בהשוואה למדינות אירופאיות בעלות גודל אוכלוסייה דומה כמו פינלנד, אירלנד, שוויץ ופורטוגל וכן בהשוואה לארצות הברית.
עוד נמצא כי בנושא ההשמנה ישראל נמצאת במקום השני אחרי ארצות הברית ובתחום הפעילות הגופנית אנו קרובים מאד למקום האחרון.
השומן שלנו. כמה זה עולה לנו?
צילום: סי די בנק
מומלצים