אינדונזיה: איש הדת שנקשר לפיגועי באלי יצא מהכלא
שלטונות אינדונזיה שיחררו את איש הדת המוסלמי הקשיש אבו באקר אל-בשיר, שהורשע במעורבות בפיגועים בבאלי ב-2002. עם צאתו קרא למוסלמים להתאחד. במערב חוששים: הוא בשבילנו כמו אוסמה בין לאדן בעיני האמריקנים, אמר אב שכול
איש הדת הקיצוני אבו באקר אל-בשיר, שריצה עונש מאסר בגין מעורבות בפיגועי הטרור באי באלי בשנת 2002, שוחרר היום (רביעי) מהכלא והתקבל בתשואות בידי אלפי תומכיו.
עם צאתו נשא איש הדת הקשיש נאום בפני נאמניו וקרא להם להתאחד תחת דגל האיסלאם. "בואו ונחזק את האחווה המוסלמית. אנו מחזקים את האחדות שלנו במטרה אחת - עבור חוק האיסלם", אמר אל-בשיר. הוא המשיך ואמר שאינדונזיה ומדינות אחרות "נמצאות בחשיכה" אך ניתן להציל אותן על ידי ציות לחוקי האיסלם.
אל-בשיר מוקף בתומכיו עם צאתו מהכלא (צילום: סי"צ)
במערב הביעו מורת רוח משיחרורו של אל-בשיר בן ה-67, שנחשב המנהיג הרוחני של "ג'מעה איסלמיה" (JI), ארגון המוגדר בחלק ממדינות העולם כארגון טרור והידוע בקשרים שהוא מקיים עם אל-קאעידה. בתום משפט ארוך ומתוקשר, הורשע אל-בשיר במעורבות בפיגועים באי באלי בשנת 2002, בהם נהרגו 202 בני אדם - רובם תיירים אוסטרלים.
אל-בשיר נכלא זמן לא רב אחרי הפיגועים ב-2002 בגין עבירות שונות של הסתה. הוא ריצה 18 חודשי מאסר בגין עבירות על חוק ההגירה, לאחר שבית המשפט ביטל הרשעה שלו באשמת בגידה. מיד עם צאתו מהכלא, באפריל 2004, הוא נעצר שוב באשמת מעורבות בפיגועים בבאלי. בית המשפט גזר עליו 30 חודשי מאסר בגין "מזימה חבלנית" אך ריצה רק 26 חודשים. עד היום הוא מכחיש את מעורבותו בפיגועים ואף טוען ש"ג'מעה איסלמיה" אינו קיים כלל.
שלטונות אינדונזיה אמרו שתקופת מאסרו של אל-בשיר ומועד שיחרורו נקבעו על ידי הערכאות המשפטיות שפועלות בעצמאות. "אם בתי המשפט החליטו שזהו עונשו של אל-בשיר, איננו יכולים להתערב", אמר פרימו אלואי ג'וליאנו, בכיר במשרד החוץ האינדונזי.
באוסטרליה התגובה היו קשות. ראש ממשלת אוסטרליה, ג'ון האוורד אמר: "אני רוצה ששלטונות אינדונזיה יבינו מדברי, בשם ממשלתי, עד כמה מאוכזבים - חוששים אפילו - מיליוני אוסטרלים מהשיחרור".
בריאן דיגן, שבנו ג'וש היה בין 88 האוסטרלים שנהרגו בפיגוע בבאלי, אמר: אבו בשיר הוא בשבילנו מה שאוסמה בין לאדן הוא עבור אמריקה".
מומחים העריכו ששיחרורו של אל-בשיר יוכל לתת תנופה מחודשת ל-JI, שספג מכה קשה מיד כוחות הביטחון האינדונזים בעקבות הפיגועים, והפך לארגון מפולג ורווי מחלוקות פנימיות. "ההערכה בקרב גורמי ביטחון היא שהשיחרור יוכל לאחד מחדש את JI", אמר מומחה הטרור אנטי וויג'ג'נטו.