שתף קטע נבחר

 

הישג לישראל: אלופת העולם במשחקי חשיבה לתלמידים

הנבחרת הישראלית, שהורכבה מתלמידים ממשגב, גברה על נבחרות מספרד ומבריטניה וזכתה בתואר הנכסף באולימפיאדה הראשונה למשחקי חשיבה. במקום כדורגל וכדורסל התחרו התלמידים בדמקה ובאבלון

אמנם ישראל לא משתתפת במונדיאל, אבל במשחקי חשיבה לתלמידים אנחנו אלופי העולם. אתמול (יום ד') זכו ארבעה תלמידים, מבית הספר הר-שכניה שבמשגב, במקום הראשון בגמר האולימפיאדה הראשונה למשחקי חשיבה שהתקיימה באוניברסיטת אוקספורד בבריטניה. כושר גופני ממש לא הכרחי כאן: במקום ריצת 100 מטר או קפיצה למרחק, יושבים השחקנים מול השולחן ומתמודדים במשחקי אסטרטגיה, כמו: דמקה, אבלון, אוקטי וקורידור (מבוך).

 

"זה היה מאד קל", סיכם תומר לוין, אחד מארבעת חברי הנבחרת הישראלית. התלמידים הצעירים השיגו 24 מתוך 24 נקודות אפשריות (ניצחון במשחק שווה נקודה). אם נשווה את התוצאות לאולימפיאדה רגילה, הרי שמדובר בנדיה קומנץי של המוחות.


הנבחרת הישראלית עם הגביע (צילום: דותן ברוך)

 

לדברי לוין, "לבתי הספר האחרים לא היה ממש ניסיון בזה. כדי לנצח צריך להתאמן הרבה ולשחק משחקים רבים מול ילדים. זה לא כמו שיעורים בחשבון שצריך לפתור כל הזמן תרגילים, זה משחק וכיף. המשחק הכי קשה לטעמי הוא קורידור. המטרה של המשחק היא להגיע לשורה האחרונה בלוח ונדרשת יותר חשיבה ותכנון מה היריב יכול לעשות". כיאה לאלוף הוא הוסיף: "כולם בבית הספר פירגנו לנו. אני מרגיש גאווה לייצג את ישראל".

 

ארבע נבחרות (ישראל, ספרד ושתי נבחרות בריטיות) התמודדו זו מול זו בארבעה משחקי חשיבה המודדים יכולות ומיומנויות של חשיבה ואסטרטגיה. בשנה הבאה יתמודדו בתחרות זו 12 נבחרות מכל העולם. את הרעיון לשיטה העלו אהוד שחר ודני גנדלמן, שניהם אלופי שח-מט, מתוך ניסיונם במשחק. הרעיון הוא ללמוד אסטרטגיות חשיבה כדי לפתור משחקים - ואז את האסטרטגיות האלה ניתן ליישם במגוון רחב של תחומים, כמו: לימודים, פתרון בעיות חברתיות, ועוד.


לוחות וחיילים במקום דשא ירוק   (צילום: דותן ברוך)

 

משחקי החשיבה מופעלים בלמעלה מ-400 בתי הספר בכל הארץ ,באמצעות תכנית ההעשרה הנקראת "אשכולות חשיבה". בישראל התחרו על מקום בנבחרת האולימפית כ-40 אלף תלמידים. זוהי השנה הראשונה בה מתקיימת אולימפיאדת החשיבה במתכונת העולמית, אולם זו השנה העשירית בה מתקיימת האולימפיאדה הישראלית.

 

מעבר לתחרות האולימפית, רעיון השיטה הוא לעזור לתלמידים בבית הספר להשתפר בלימודים. הילדים מתנסים במשחק, ואז לומדים אסטרטגיות חשיבה, אותן הם מיישמים במשחק. עקב כך התלמידים מיישמים אותם גם בתחומים אחרים בחיים וזוכים על פי מחקרים שונים לשפר ציונים, גם במקצועות הנלמדים בבית הספר.

 

"לא צריך להיות תלמיד מצטיין בשביל זה - אפילו תלמידים מתקשים או כאלו שמוגדרים בעיתיים או אפילו דיסלקטיים יכולים להפיק המון תועלת, התנהגותית ולימודית, מהשיטה", אמר אהוד שחר, מנכ"ל אשכולות, ומיוזמי תחרות החשיבה הישראלית.

 

בפועל מסתבר שהשיטה מצליחה. ממחקר שנערך על ידי פרופסור דון גרין, מאוניברסיטת ייל, שעקב אחר ההתקדמות בתחומי חשיבה שונים של 180 תלמידי בית ספר יסודי במגדל העמק, עולה שבעקבות משחקי החשיבה עלו הישגי התלמידים באופן משמעותי. התלמידים הראו שיפור משמעותי בציונים, וכן ברמת היעילות בה בצעו את משימות החשיבה עליהם נבחנו. כך לדוגמה, שיפרו התלמידים ב-16 נקודות (מתוך 100) את ציוניהם במבחנים המודדים יכולת פתרון בעיות בהשוואה לקבוצת הביקורת.


פורסם לראשונה 14/06/2006 23:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דותן ברוך
ניצחו בכל המשחקים. נבחרת ישראל
צילום: דותן ברוך
מומלצים