שתף קטע נבחר

בג"ץ בביקורת על המדינה: "לפרק קטע מהגדר"

השופטים הורו לפרק בתוך שישה חודשים את החלק המזרחי של הגדר, באורך חמישה ק"מ, שנועד להגן על ההתנחלות צופים. השופט אהרון ברק מאשים את המדינה: "לא הוצגה בפני בית המשפט העליון בעתירה הראשונה התמונה בשלמותה. בית המשפט דחה את העתירה על בסיס מידע שרק בחלקו היה מבוסס". הגדר תפורק לאחר שיייבנה תוואי חלופי

שופטי בג"ץ קיבלו הבוקר (יום ה') את עתירתם של עיריית עזון, הכפר נבי אליאס והמוקד להגנת הפרט, וקבע כי יפורק תוואי הגדר בקטע שעובר בצידו המזרחי של הכפר הערבי צופין, שנועד להגן על ההתנחלות צופים שבשומרון.

 

אורכו של קטע תוואי הגדר שבג"ץ הורה לפרק הוא כחמישה קילומטרים. בהחלטתם כתבו השופטים כי קטע זה תופס קרקעות בשטח כולל של למעלה מאלף דונם, מהן כ-650 דונם בבעלות פרטית של תושבים פלסטינים. בפסק הדין כתב הנשיא אהרון ברק, בביקורת על הפרקליטות,

כי "בעתירה שלפנינו התגלתה תופעה חמורה. לא הוצגה בפני בית המשפט העליון בעתירה הראשונה התמונה בשלמותה. בית המשפט דחה את העתירה על בסיס מידע שרק בחלקו היה מבוסס".

 

הנשיא ברק הוסיף: "העתירה שלפנינו מצביעה על אירוע שאין להשלים עמו, לפיו המידע שסופק לבית המשפט לא שיקף את מלוא השיקולים שעמדו לנגד עיניהם של מקבלי ההחלטות". תוואי הגדר באזור זה נידון בעבר בעיצומם של פיגועים רבים שאירעו באותו תקופה, והעתירה נדחתה. עם זאת, כתב הנשיא ברק בפסק דינו כי יפה עשתה הפרקליטות שהודיעה לבית המשפט על המחדל משאיתרה אותו.

 

 

השופטים נענו לבקשת המדינה לדחות את פירוק קטע הגדר בשישה חודשים עד להקמת התוואי החלופי, אך הדגישו כי לא מדובר במתן גושפנקא חוקית לתוואי החדש. בנוסף, חוייבה המדינה בהוצאות המשפט בסך 50 אלף שקלים.

 

מארגון "בצלם" נמסר בתגובה להחלטה, כי "בג"ץ קבע למעשה שהמדינה שיקרה כשטענה שתוואי הגדר מבוסס על שיקולי בטחון בלבד. פסק דין זה מחייב דיון מחודש בכל העתירות שנדחו על סמך אותם טיעונים. 'בצלם' ו'במקום' חשפו 11 מקרים נוספים, בהם נקבע תוואי הגדר כדי להרחיב התנחלויות, גם על חשבון יעילותה הבטחונית".

 

בתגובה להחלטת בג"ץ, אומרים תושבים ביישוב צופים כי "למרות החלטת בג"ץ המפלה באופן ברור בין פלסטינים ליהודים ומאפשרת לגדר ההפרדה לנתק חלק גדול מאדמות המיתאר של היישוב בצד המזרחי, היישוב ימשיך להתפתח, לגדול, לקלוט משפחות חדשות ולהיות בסיס חשוב ליישובי השרון".

 

הדיון על התוואי בגוש עציון

 

בהמשך דן בג"ץ בשמונה עתירות שהוגשו נגד תוואי הגדר באזור גוש עציון. זהו הדיון הראשון שנערך בבג"ץ על תוואי הגדר באזור זה ועל כן חשיבותו רבה. הסוגיה הראשונה שתידון היא במישור הסביבתי ותתייחס לתוואי הגדר באזור בית הספר כפר עציון. באזור זה מצוי יער אבו סודא, שהוא חלק מיער שהפך לשמורה עוד בתקופת המנדט. בפועל, תוואי הגדר אמור היה לפצוע אותו, אולם לאחר שהתקבל צו מניעה המדינה הסכימה לשנות את התוואי והוא ירד דרומה.

 

במהלך הדיון יבקשו נציגי העותרים ונציגי המדינה מבית המשפט לדחות את הדיון בתוואי הגדר באזור זה, עד להשלמת התוואי החלופי שיוסכם בין הצדדים.

 

ביתר העתירות שהוגשו, מציעים העותרים מספר חלופות לתוואי. מתשובת המדינה עד כה עולה כי התוואי ישונה באזור בית הספר כפר עציון. 

 

בהכנת הידיעה השתתפה אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל כהן
תוואי הגדר. ישונה
צילום: טל כהן
צילום: מאיר אוחיון
ברק. התופעה חמורה
צילום: מאיר אוחיון
צופים
מומלצים