האם נאלץ לשלם מס מיוחד על מוצרי מזון שמנים?
האם נשלם בקרוב יותר כסף עבור גבינות או בשר עתירי שומן, בהשוואה למוצרים דומים הדלים בשומן? בינתיים ישראל רק מצטרפת לשורה של מדינות כמו ארצות הברית ובריטניה, בהן מתנהל דיון בנושא. אבל לא ברור האם ייושם, אם בכלל
בדיון על הטלת "מס שומן", שנערך בכנס ים המלח בנושא בריאות הציבור התברר שלמס העתידני הזה ישנם מתנגדים רבים, רובם מנימוקים כלכליים.
דורון פולצ'ק, מתמחה בבריאות הציבור תומך בהטלת מס בריאות וחושב שהמרוויח העיקרי ממנו יהיה הצרכן שיפגוש על המדף מגוון מוצרים בריאים יותר. "אנחנו כצרכנים לא תמיד רציונליים ומיסים מהסוג הזה ירתיעו אנשים מלקנות מוצרים שמנים. המטרה העיקרית היא להרתיע צרכנים מסויימים ולהקטין אצלם את צריכת המוצרים המזיקים", הוא מסביר.
אבל רופא בכיר שנכח בדיון הגדיר את הרעיון במילה אחת - "בולשיט", והסביר שמכיוון ש-30 אחוז מהצריכה היומית שלנו היא של שומן, הקביעה שאחוז שומן נמוך זה טוב היא בעייתית.
גבי בן-נון, סמנכ"ל לענייני כלכלה במשרד הבריאות מצדד בהטלת מס על סיגריות ומוצרי טבק, אך מתנגד למס על מזון לא בריא. "כאשר מטילים מס על סיגריות, רוצים שאנשים יפסיקו לעשן טוטלית, אבל בהטלת מס שומן אתה לא רוצה שאנשים יפסיקו לאכול שומן, אלא רק להקנות הרגלי תזונה נכונים. חשוב לבדוק טוב איך ומה ממסים, איך דואגים לתזונה כזו ולא אחרת", אומר בן-נון ושואל "למה דווקא למסות שומן ולא סוכר?"
חשש נוסף הוא שמיסוי מוצרים עתירי שומן, שנצרכים גם על ידי אוכלוסיות חלשות יפגע באותן אוכלוסיות. לדעת פולצ'ק מס כזה לא אמור להוביל לייקור משמעותי. "אם אנחנו מעלים את מחירו של בקבוק שמן שעולה 7-8 שקלים ב-10 אחוזים, שזה פחות משקל, אז בנאדם פשוט לא יקנה את השמן הזה", הוא מסביר.
המס על משקאות קלים גרם לירידה בהשמנה
ב- 18 מדינות נהוג לגבות מס על משקאות קלים. במדינות אלה שיעור השמנים היה נמוך פי 4, מאשר במדינות שבהן לא הוטל מס כזה. לדברי פולצ'ק מכיוון שהחברות המסחריות יוצאות בקמפיינים לעידוד מזון שאינו תמיד בריא בעוד שלמדינה אין כסף רב המיועד להסברה בנושא, הטלת מס תהווה איזון ראוי.
גם בן-נון וגם פולצ'ק מסכימים על דבר אחד אם אפשר היה לייעד את הכסף ממס על סיגריות או מ"מס שומן" לפעולות של קידום בריאות, הדבר היה מאפשר למממן תוכניות ייעודיות לבריאות הציבור. אבל בישראל קשה מאד לצבור כספי מיסים או קנסות לטובת מטרות כמו סדנאות הרזייה או גמילה מעישון.
המלצה: מתן תמריצים למקומות עבודה שיעודדו לספורט
מי צריך להילחם בהשמנה ובעישון ולעודד פעילות גופנית בקרב הציבור - המדינה או קופות החולים? האם צריך להעסיק לצורך כך מקדמי בריאות או שהציבור כבר צורך את נושא הכושר והספורט באמצעות התקשורת והוא כבר "בוגר" דיו כדי להחליט לבד?
אלו רק חלק מהשאלות שעלו בכנס בנושא בריאות הציבור, שערך המכון הלאומי לחקר מדיניות בריאות. התשובות וההמלצות בנושא קידום הבריאות בישראל הוגשו אתמול (ה') בסוף הכנס לשר הבריאות יעקב בן יזרי.
בין ההמלצות תגמול של קופות החולים על עמידה ביעדים הקשורים לירידה במשקל, גמילה מעישון ופעילות גופנית של המבוטחים, שינוי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, כך שיכלול תוספות הקשורות להרגלי חיים בריאים, מתן תמריצים למקומות עבודה שיעודדו את עובדיהם לעסוק בפעילות גופנית והמלצות נוספות.
גבינות שמנות. האם נשלם עליהן מס מיוחד?
צילום: אוהד ריינהרץ
מומלצים