הפסד ליפן בסיבוב הראשון בדיונים על ציד לוויתנים
המדינות התומכות בציד לוויתנים מסחרי הפסידו בשתי הצבעות מפתח שעמדו על הפרק בדיוני המועצה הבינלאומית בסנט קיטס שבקאריביים. הכינוס, בו משתתפת גם ישראל, צפוי להימשך עד יום שלישי וארגוני איכות הסביבה חוששים שיפן תצליח, לראשונה בתולדות המועצה, להשיג רוב התומך בעמדתה
המדינות התומכות בציד לווייתנים - ויפן בראשן - נחלו בסוף השבוע מפלה צורבת כשהפסידו בשתי ההצבעות הראשונות בכינוס המועצה הבינלאומית השנתית שדנה בהמשך החרם על ציד מסחרי של היונקים הימיים. הכינוס, שנערך באי סנט קיסט שבקאריביים, צפוי להימשך עד יום שלישי. ראשי המשלחת היפנית הביעו תקווה שבהצבעות הבאות, בתמיכת נציגים נוספים שהגיעו לכינוס, תצליח יפן להשיג הקלות נוספות בחרם הגורף.
המועצה (ICW), שקמה לפני 60 שנה, הייתה מזה שנים רבות חצויה בין מחנה התומכים בחרם ומחנה המצדדים בהתרת הציד המסחרי. השנה העריכו מומחים כי תומכי הציד ישיגו לראשונה רוב במועצה, לאחר שנים של מאמצים מצד יפן לשכנע מדינות מתפתחות לתמוך בעמדתה.
החרם עצמו אינו בסכנה, שכן דרוש היה רוב של 75 מהנציגים כדי לבטל אותו, אולם ארגוני זכויות בעלי חיים הביעו חשש שיפן תצליח, באמצעות הרוב שבידה, לשחוק את החרם הגורף ולהשיג הקלות לטובתה.
בהצבעה הראשונה ניסתה יפן להוריד מסדר היום של הדיונים את נושא ציד הדולפינים ויונקי-ים נוספים אולם הפסידה בפער דחוק - 30 בעד לעומת 32 נגד המהלך מתוך 70 נציגים. בהצבעה השניה ניסתה יפן להעביר החלטה לפיה שאר ההצבעות בדיונים יהיו חשאיות, לראשונה מאז הקמת המועצה. היא שוב הפסידה עם 30 קולות בעד לעומת 33 נגד.
השנה נגע הדיון לראשונה בישראל, שצורפה למועצה אשתקד ושלחה לכינוס נציגה בכירה ממשרד החוץ. לפני הכינוס ניסו בירושלים לעמעם את העמדה הישראלית. ההתלבטות הייתה האם לצדד במחנה שוחרי זכויות בעלי החיים ולסכן את היחסים הנרקמים עם יפן, או שמא לתמוך בהתרת הציד המסחרי, ולסכן את מעמדה של ישראל בארגונים סביבתיים ובקרב מדינות המתנגדות לציד.
על פי מספר דיווחים, ישראל הצביעה נגד יפן בשתי ההצבעות. במשרד החוץ לא סיפקו פרטים על ההצבעות ואמרו רק ש"הקו המנחה את ישראל הוא לתמוך בנושאים הקשורים לשימור הסביבה".
"יפן מנצלת את הפרצות בחרם"
החרם על ציד לווייתנים מסחרי נכנס לתוקפו בשנת 1986, במהלך שהוגדר ניצחון סוחף לשוחרי איכות הסביבה. אלא שבחרם ישנן פרצות. אחת מהן מתירה ציד בהיקף מוגבל לצורך מחקר מדעי. יפן ואיסלנד מנצלות את ההיתר הזה חרף מחאות בינלאומיות. נורבגיה היא המדינה היחידה בעולם המפרה את החרם באופן גורף וממשיכה בציד. בשנה האחרונה ניצודו בשלוש המדינות 2,500 לוויתנים - המספר הגבוה ביותר מאז נכנס החרם לתוקפו.
מול שלוש המדינות קם מחנה של מתנגדות נחרצות לציד, בראשות אוסטרליה וניו זילנד, ובתמיכת בריטניה וארה"ב. הן טוענות שיפן ואיסלנד עוקפות את החרם באמצעים בלתי כשרים ושגם אם בשר הציד נחשב בשלוש המדינות למעדן מסורתי, מעטים רוכשים אותו ואין הצדקה לציד.
העימות במועצה חרג מזמן מגבולות הויכוח בין שוחרי איכות סביבה וגורמים עסקיים, והפך למחלוקת מדינית ולהתגוששות בזירה הגלובלית. קבוצות "ירוקות" האשימו מדינות מתפתחות בתמיכה בעמדת יפן בתמורה לקבלת סיוע ממנה. לטענתן, יפן העניקה מאז 1998 סיוע של כ-100 מיליון דולר לשש מדינות באיי הקאריביים - רובן תמכו בעמדתה של יפן בעקביות מאז. יפן דחתה את ההאשמות על הסף.
"מה הרעיון שהלוויתנים רק מתרבים ומתרבים?"
רפאל ארצ'יבלד, דובר מטעם המשלחת של סנט קיטס, אמר בטרם הוכרעו ההצבעות כי צריך להחליף את האיסור המוחלט על ציד הלווייתנים בדיג וצייד מוגבלים. "ישנם הרבה לווייתנים. מה הרעיון בכך שהם יהיו סתם? מתרבים, מתרבים ומתרבים".
ארצ'יבלד צידד גם בהצבעה חשאית, וטען כי זו דרושה כדי להגן על המדינות התומכות בציד. "סיינט קיטס מצביעה לרוב בעד הצייד ותעשיית התיירות שלה נפגעת בשל כך. קיבלנו איומים בחרם. אנשים מזמינים עשרות חדרי מלון ומבטלים ברגע האחרון", אמר.
באירגוני איכות הסביבה זעמו על הדרישה להצבעה חשאית: "הם רוצים לקבל החלטות בחשיכה בגלל שהם לא יעמדו בביקורת הציבורית", אומרים הפעילים.
שר איכות הסביבה של ניו זילנד בירך על הניצחון בהצבעות. "עסקאות חשאיות, והצבעות חשאיות - אלה שיטות שנועדו להסתיר עובדות לא נעימות מהציבור".
פעילי איכות סביבה בירכו גם הם הניצחון אולם הזהירו כי השאננות מסוכנת ומדובר רק בהצבעות ראשונות. לדבריהם, יפן עדיין עלולה לזכות ברוב הנכסף בהמשך הכינוס.