התעללות בילדים מגבירה את הסיכון לסכיזופרניה
עיבוד נתונים מ-40 מחקרים מגלה כי הסיכון למחלת הנפש החמורה ביותר – סכיזופרניה, עולה משמעותית אצל ילדים שעברו התעללות. ההמלצה: לא לרשום לחולים אוטומטית תרופות בלי טיפול פסיכולוגי
צלקת תמידית – זהו מחיר ההתעללות: מחקר חדש שבחן נתונים מ-40 מחקרים, מצא שיעור גבוה של סכיזופרניה בקרב ילדים ומבוגרים שעברו התעללות. תוצאות המחקר הוצגו לאחרונה בכנס סכיזופרניה במדריד.
ד"ר ג'ון ריד מאוניברסיטת אוקלנד בניו זילנד, בשיתוף פול המרסלי מאוניברסיטת מנצ'סטר, בדקו 40 מחקרים של מטופלים פסיכיאטרים, ומצאו כי רובם עברו התעללות גופנית או מינית כילדים או כמבוגרים. שיעור ההתעללות שנמצא ב-13 מהמחקרים שבדקו חולים סכיזופרנים נע בין 51 עד 97 אחוז.
סכיזופרניה (סכיזו – חצוי, פרנום – נפש) היא מחלת הנפש הקשה ביותר. היא פוגעת ביכולת החשיבה, בביטויי הרגש השונים, בהתנהגות, בהתייחסות לאחרים ובתפקוד הכללי. אחד מכל 100 אנשים בעולם לוקה במחלה לפני גיל 45. המחלה פוגעת בנשים ובגברים מכל השכבות הסוציו-אקונומיות. בישראל יש בין 60 ל-70 אלף סכיזופרנים.
החולים סובלים בעיקר מהתקפים פסיכוטיים: הם מתנתקים לאט מסביבתם ומפתחים הזיות שמיעתיות, חזותיות ומחשבות רדיפה. ככל שהמחלה נמשכת, ניכרת בחולים דעיכה ברמת האיי-קיו. כ-15 אחוז מהחולים יסתבכו בפשיעה קלה או באורח חיים של תעייה ושוטטות חסרת מעש. רבים מהם נופלים קורבן למעשי אלימות.
"המטען הגנטי עדיין משחק תפקיד במחלה", אמרו החוקרים, "אבל הם לבדם אינם גורמים למחלה. פרט למחלת האלצהיימר, טרם נמצא גן יחיד הגורם למחלה נפשית כלשהי. התעללות נפשית היא מציאות בלתי נפרדת מאלה הסובלים מהתקפים פסיכוטיים. החוויה של שמיעת קולות קשורה לטראומה מהילדות, בלי קשר למטען התורשתי".
החוקרים עוד הוסיפו כי על המטפלים בחולי הנפש לברר האם חולי הסכיזופרניה סבלו מהתעללות במהלך חייהם. עוד ממליצים החוקרים שלא לרשום תרופות אנטי-פסיכוטיות באופן אוטומטי. במקום הם מציעים להפנות את החולים לטיפולים פסיכולוגיים בתדירות גבוהה יותר, במטרה לעלות על טראומה נפשית החבויה בהם ולנסות ולטפל בה כשורש עקרי למחלה.
התעללות. מובילה לסכיזופרניה
צילום: סי די בנק
מומלצים