15 שנים בכלא לסא"ל אל-הייב שהורשע בריגול
סגן-אלוף עומר אל-הייב הורשע בריגול חמור, במגע עם סוכן של חיזבאללה ובסחר בסמים. דרגותיו נשללו והשופטים כתבו: "במעשיו בייש הנאשם את מדי הצבא אותם לבש ואת דרגות הקצונה אותן ענד". הגיב: "תפרו לי תיק כי שמי לא טננבוים., אמשיך להילחם"
15 שנות מאסר בפועל נגזרו היום (א') על סגן-אלוף עומר אל-הייב, שהורשע בריגול חמור ובמגע עם סוכן של החיזבאללה. בית-הדין המיוחד בקריה גם פסק כי הוא יגורש לאלתר מצה"ל. אל-הייב עצמו הגיב בביטול להכרעה: "ההחלטה לא מעניינת אותי. תפרו לי תיק. המדינה היא זו שבגדה בי, ולא אני בה. אני חזק ואמשיך להיאבק על הזיכוי שלי".
לפני כחודשיים הורשע אל הייב בבית-הדין בעבירות של מגע עם סוכן זר וריגול חמור, וכן בשתי עבירות נוספות של ייבוא סמים מלבנון, האחת בהיקף של 6.9 קילו הרואין והשנייה בהיקף של 39 קילו חשיש. עם זאת, הוא זוכה מחמת הספק מעבירה של בגידה ועבירה נוספת של סחר בסמים. השופטים קבעו כי גרסתו של הקצין היתה "שקרית וסינתטית" ונועדה להתמודד עם הראיות המרשיעות. אך בעבירה של ריגול קבע אחד השופטים כי לא ניתן להרשיעו, אולם לבסוף הוא הורשע בדעת רוב.
סא"ל אל-הייב בדיון היום בבית המשפט (צילום: ירון ברנר)
בהחלטתם היום ציינו השופטים כי בגזירת העונש התחשבו בשירותו הצבאי של הנאשם. כמו כן, התחשבו בכך שסיכן את חייו למען המדינה ובמצבו הבריאותי והנפשי. "הנאשם פגע במעשיו בערכים החברתיים החשובים שעניינם שמירה על חיי אדם ועל בריאות הציבור... יבוא סמים ארצה והפצתם פוגעת פגיעה קשה וחמורה ברקמה החברתית הכוללת, וגוררת שורה של עבירות... מעשיו היו מתוכננים מראש בקפידה ובדקדקנות תוך נקיטת אמצעי הסתרה, כגון שיחה בקודים ושימוש בשורה ארוכה של אמצעי תקשורת", קבע הרכב השופטים של בית הדין הצבאי המיוחד בקריה בראשות אל"מ (מיל') זכריה כספי. "הנאשם היה מתכנן המעשים, הוא היה המוח שמאחורי העשייה הפלילית".
השופטים הטילו על הנאשם 15 שנות מאסר בפועל, הנמנים החל מיום מעצרו, וכמו כן הוטלו שלוש שנות מאסר על תנאי. "מצאנו להטיל על הנאשם עונש של גירוש מהצבא", אמרו השופטים ובכך למעשה שללו את כל דרגותיו של עומר אל- הייב ופגעו בכל זכאויותיו - קבלת כספים ותגמולים מצה"ל. "בנקודה הזו סברנו שעונש זה מתחייב הן מביצוע עבירות הסמים והן מביצוע העבירות נגד ביטחון המדינה. במעשיו בייש הנאשם את מדי הצבא אותם לבש ואת דרגות הקצונה אותן ענד במידה אשר מחייבת להוציאו כליל משורות לובשי מדי צה"ל. אכן עברו הצבאי של הנאשם ופציעתו בקרב אינם יכולים לטעמנו להוות מגן בפני הטלת עונש זה, מקום בו הורשע הנאשם בביצוע מעשי עבירה כה פוגעים בצבא וחברה".
לאחר גזר הדין אמר עומר אל-הייב כי הוא מכחיש את כל העבירות המיוחסות לו. "לא מעניין אותי, תפרו לי תיק כי שמי לא טננבוים. אני ערבי גאה. רדפו אותי לאורך כל הזמן אבל אני לא הייתי מוכן להודות בשום דבר. המדינה עשתה לי צלקת בלב. היא זאת שבגדה בי ולא אני בה. אני מאוד מאוכזב שלא היה צדק וכמו שהיה בעבר, היו גם מקרים שבהם בסוף הצדק הוכח. אני חזק ואמשיך להיאבק על הזיכוי שלי".
אל-הייב היום בדרכו לבית המשפט. הפרקליטים: "נערער" (צילום: ירון ברנר)
פרקליטיו של הקצין, אמנון זכרוני וברי רוזנטל, אמרו לאחר ההחלטה כי הם שוקלים לערער עליה. לטענתם, גזר הדין חמור מדי והשופטים לא התחשבו דיים בנסיבותיו האישיות של הקצין ואף החליטו לגרשו מהצבא - דבר שיביא לפגיעה כלכלית בו. התובעת אל"מ (מיל') עינת רון אמרה לאחר גזר הדין כי העבירות בהן הורשע הקצין הן חמורות. "אני רוצה להבהיר כי מדובר במשפט שהתנהל כנגד היחיד ולא כנגד בני עדתו. תרומתם של בני עדתו של הנאשם ידועה, וכולם מעריכים אותם". לדבריה, אין מקום להשוואה כפי שעשה הנאשם לאלחנן טננבוים כיוון שלא נשפט בבית משפט אזרחי או צבאי. "בתי הדין הצבאיים, כמו גם בית המשפט העליון, ידועים בכך שהם מחמירים בעונשים הקשורים לייבוא סמים ולעבירות של ביטחון המדינה. כך היה במקרה זה והדבר מכוון אך ורק לעבר הנאשם ולא לעבר בני עדתו".
בכלא הצבאי כבר ארבע שנים
סא"ל אל-הייב, בן 43, אב לארבעה ותושב הכפר הבדואי בית זרזיר, נחשב לאחד הקצינים הבכירים שצמחו בצה"ל מבני העדה. את מרבית שירותו בילה ביחידת הגששים בגבול הצפון, עד שבשנת 96' נפצע באורח קשה במהלך מרדף אחר מחבלי חיזבאללה. הוא איבד את אחת מעיניו בתקרית, ותנועות גופו הוגבלו עד שנקבעה לו נכות בשיעור 98%. לאחר שלוש שנים של התאוששות והחלמה, חזר לעטות מדים וקיבל דרגת סגן אלוף. בתפקידו החדש נקרא לעודד ולרכז את גיוסם של בני העדה הבדואית שאינם מחוייבים לשירות בצה"ל.
מעצרו, בספטמבר 2002, גרם לתדהמה בצה"ל. משפחת אל-הייב המורחבת ידועה בתרומתה לביטחון המדינה, ובניה נחשבים למקימי יחידת הגששים בצה"ל. 14 מבניה, אנשי המשפחה המורחבת, נפלו בקרבות לאורך השנים. שניים אחרים טיפסו במעלה הדרגות והפכו לקצינים בכירים.
כתב האישום שהגישה התובעת הצבאית הראשית דאז, אל"מ עינת רון, היה חמור: אל-הייב הואשם בעבירות של ריגול, בגידה, מגע עם סוכן זר ושלוש עבירות של סחר בסמים. הוא הואשם כי שוחח עם פעיל מטעם החיזבאללה, אסף עבורו ידיעות סודיות על עמדות טנקים ותנועות מטוסי חיל האוויר, וכמו כן מסר פרטים אודות מי שהעניק לו את דרגותיו, אלוף פיקוד הצפון דאז, גבי אשכנזי. הקצין גם הואשם כי קיבל כמויות גדולות של סמים מלבנון, חלקן כ"תשלום" עבור הידיעות שמסר.
מאז החל משפטו של אל-הייב הוא הוחזק במעצר בכלא צבאי, כך גם בתקופות שבהן הוקפא הדיון. בין עדי ההגנה היה אל-הייב עצמו, שסיפר על שירותו לאורך שנים בצה"ל והכחיש את כל האישומים המיוחסים לו. רופאה נוירולוגית שהעידה מטעם ההגנה והסבירה על פגיעת הראש הקשה ממנה סובל הקצין ועל המגבלות הקוגניטיביות שבהן הוא לוקה, לרבות קושי ביכולת השיפוט. סניגוריו של הקצין, עו"ד אמנון זכרוני וברי רוזנטל, הדגישו במהלך הדיון בבית הדין את הסתירות בחומר הראיות.
בשנים האחרונות נחשפו שלוש רשתות של בדואים מבית זרזיר, שתיים מהן עסקו בריגול לטובת חיזבאללה, ואחת בסחר בסמים. בחודש יוני אשתקד גזר בית המשפט המחוזי בנצרת עונשי מאסר כבדים, בין 4 ל-21 שנות מאסר על בדואים שעסקו בסחר בסמים ובהעברת מידע מודיעיני וציוד לחיזבאללה. במרס 2005 גזר בית הדין הצבאי של פיקוד הצפון 14 שנות מאסר על אחמד אל-הייב, איש קבע בצה"ל, שהורשע בניסיון להעביר חומר מודיעיני וציוד לחיזבאללה.