יצרנית אמריקנית: ננצח את הקסאם בלייזר
שליחי "נורת'רופ גרומן" ביקרו לאחרונה בארץ והציעו להמשיך את פרויקט "נאוטילוס" השאפתני, שנגנז לפי שעה, כך שייתן מענה לרקטות. היעד: חגורת הגנה בתוך פחות משנתיים
הפרויקט לייצור תותח לייזר ליירוט קטיושות, המוכר בישראל בשם "נאוטילוס", הופסק. הצבא האמריקני הודיע לפני כמה חודשים שאין לו עוד עניין בו. שם מעדיפים להמתין חמש שנים לדור הבא של נשק הלייזר. בעקבות כך, החליטה גם ישראל לרדת מהנושא, בשל אילוצים תקציביים ומחלוקת בתוך מערכת הביטחון לגבי כדאיות המשך הפיתוח. למרות זאת, מאמינה יצרנית נשק אמריקנית כי היא מסוגלת להעמיד לרשות ישראל בזמן סביר כלי נשק לייזר שיתן מענה לירי הקסאמים.
ערב בואו של ראש הממשלה אולמרט לוושינגטון, שיגרה לארץ היצרנית "נורת'רופ גרומן" משלחת, וזו הציגה רעיונות להחייאת הפרויקט. ל-ynet נודע כי להערכת הנציגים שביקרו כאן, ניתן להציג תשובת לייזר לקסאם בתוך פחות משנתיים. כמי שמפעילה בארץ לובי פוליטי וביטחוני נחוש בנושא, ציפתה המשלחת שאולמרט יעלה אותו באוזניו של מזכיר ההגנה ראמספלד.
בשבוע שעבר אישר הקונגרס האמריקני את תקציב הביטחון לשנת 2007, ולראשונה זה עשור, פרויקט הלייזר אינו מתוקצב כלל עבור צבא ארצות-הברית וישראל. גורם ביטחוני אישר ל-ynet כי "ישראל הפסיקה את הפעילות בפרויקט אחרי החלטה פורמאלית של ה'ארמי' לפני כמה חודשים. אבל לנורת'רופ גרומן יש כל מיני רעיונות לחידוש הפרויקט".
מיזם נאוטילוס החל באמצע שנות התשעים כיוזמה של ישראל למתן מענה לאיום הקטיושות בצפון. הניסויים החלו במארס 1995. תותח הלייזר קיבל תנופה בשנת 1996 ערב הבחירות בישראל, בהצהרה נשיאותית מפיו של ביל קלינטון - שנועדה בעיקר לסייע לשמעון פרס בבחירות.
במשך עשר שנים השקיעו ארצות-הברית וישראל 400 מיליון דולרים בפיתוח הפרויקט. הלייזר עבד, אבל האבטיפוס היה מתקן
נייח ומגושם, והתעורר צורך בפיתוח לייזר קטן ונייד. במקביל ליירוט קטיושות, החלו ניסויים גם ביירוט טילי קרקע-קרקע טקטיים במדבריות ניו-מקסיקו. מיוני 2000 החלו ניסויים ביירוט טילי קטיושה, ועד היום יורטו 28 קטיושות על-ידי תותח הלייזר, כמו גם פגזי 152 מ"מ. ואולם, ההחלטה לגנוז את הפרויקט ולהמתין לדור הבא עצרה את תהליך הפיתוח.