שתף קטע נבחר
 

המדוזות כבר כאן: כך תקלו על כאבי הצריבה

כמו בכל קיץ, את תענוגות החוף - המים, השמש והקרטיבים - הורסות לנו המדוזות. החדשות הרעות: הן יהיו איתנו עד אוגוסט לפחות. החדשות הטובות: יש פתרונות רבים ומועילים לצריבה. אחד מהם זמין תמיד, אבל קצת מסריח

מה זה גדול, שקוף, ושוחה בים? נכון, תיירות מבוגרות ממזרח-אירופה. אבל חוץ מהן, שורצות בחופים גם הרבה מאוד מדוזות. אתם יכולים לכנות אותן "חוטיות נודדות" או שפשוט תקראו להן "איי, אמא, שורף לי", מה שבטוח זה שעכשיו, משהתחיל החופש הגדול, החוטיות מסתערות על רבבות הצעירים כמוצאות שלל רב. אנחנו מצידנו ירדנו אל החוף לבדוק הכצעקתה, וגילינו שעונת המדוזות אכן החלה, וכך גם זעקות הכאב.

 

את השם התמים קיבלו החוטיות בשל החוטים המשתרכים תחתן, ואם תקראו להן בשמן הלטיני - 'רופילמה נומדיקה גליל', גם אז הן יסובבו את הראש ויתקרבו. השם הלועזי הוא על שם פרופסור בלה גליל, שהגדירה (יחד עם ד"ר אהוד שפניר) את המדוזה כמין חדש בים התיכון.

 

עידן המדוזות התחיל ב-1977, שנת המפץ הפוליטי הגדול בישראל. בשנה ההיא נערך מבצע גדול להעמקת תעלת סואץ, אשר גרם להגירה של החוטית הנודדת אל הים התיכון, ולהרבה מאוד צריבות למשתזפים על חופיו.

 

לא שיש להן משהו נגד שיזוף, לצריבות המאוסות גורמים תאי הארס שעל זרועות המדוזה, המיועדים דווקא לשיתוק הטרף. טרף אנחנו לא, אבל ההומו-ספיאנס עדיין מצליח להיכוות מהמגע עם המדוזות, ומהארס שמתערבל במים.

 

אז מה לעשות אם איתרע מזלכם ונצרבתם?

 

ראשית, שיטפו את הכוויה במים מתוקים. אל תשטפו במי-ים, ואל תשפשפו את הכוויה בחול. ד"ר ג'קי סרוב, מנהל המיון הפנימי במרכז הרפואי ת"א (איכילוב), ממליץ להשתמש בחומץ, שמפרק את החלבון שבארס, ומקל על הכאב. למזלכם הטוב, במרבית תחנות ההצלה שעל החופים תמצאו חומץ מוכן להתזה, וסביר שתמצאו גם מציל חסון שיסכים להביא מזור לשריפה. אנחנו מצאנו גיבור שכזה, שלנגד עינינו הציל זאטוטה ממכאוביה.

 

וכן, אם נתקעתם בלי חומץ, תוכלו לבחור בדרך הטבע, ולהשתמש בשתן. סביר שתוכלו למצוא מציל אשר יסכים לעשות גם את זה בעבורכם. אם אתם רואים שהוא נהנה מזה יתר על המידה, דווחו לרשויות.

 

מי מכם ששמע שסודה לשתיה טובה לשריפה, יכול לנסות. ד"ר סרוב טוען עם זאת שלא נמצאה הוכחה לאפקטיביות. ומה עוד? כדי להרגיע את האזור מומלץ למרוח אלו-וורה או קרם לחות על האזור. אפשר גם לרכוש קרם המכונה Safe Sea, אשר אמור להגן בפני עקיצות, ולהקל לאחריהן.

 

אם מדובר בכוויה חמורה, והכאבים אינם מרפים, תוכלו לפנות לחדר המיון. ד"ר סרוב מדווח כי הוא מצמיד סטטוסקופ לפגועי מדוזות רבים. מעטים מהם נותרים לאשפוז ממשי.

 

הגל הקיצי של המדוזות צפוי להסתיים באוגוסט, ועד אז נאחל לכם רחצה צלולה ונטולת כאבים.

פורסם לראשונה 20/06/2006 23:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דני סלומון
הן כאן עד אוגוסט. מדוזות
צילום: דני סלומון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים