שתף קטע נבחר

 

האיום הקוריאני: ארה"ב פורשת טילי פטריוט ביפן

נוכח החשש כי צפון קוריאה עומדת לבצע בקרוב שיגור ניסיוני של טיל ארוך טווח, החליטו יפן וארה"ב על פרישת טילי פטריוט חדישים בבסיסים אמריקנים על אדמת יפן. כמו כן הוחלט להחיש את מאמצי הפיתוח של מערכת חדישה לזיהוי ויירוט טילים שתוצב בצפון יפן. במקביל איימה טוקיו על שכנתה: שיגור טיל יגרור סנקציות עצמאיות; לא נמתין להחלטה במועצת הביטחון

יפן וארה"ב הסכימו לראשונה לאפשר פרישה של סוללות טילי פטריוט בבסיסים האמריקנים שעל אדמת יפן - כך הודיעו הלילה (ב') גורמים רשמיים בטוקיו. ההסכם הושג בתחילת החודש על רקע החשש שצפון קוריאה מתכוונת לבצע ניסוי לשיגור טיל ארוך טווח.

 

על פי ההסכם, ארה"ב תפרוש בבסיסיה היפנים טילי פטריוט מדגם 3 (PAC-3), המיועדים ליירט טילי בליסטיים או כלי טיס במעופם. על פי הודעת משרד ההגנה היפני, הטילים ייפרשו מוקדם ככל האפשר אולם בהודעה לא הוזכר לוח זמנים ופרטים על מיקום הסוללות.

 

על ההסכם דיווח לראשונה העיתון "יומיורי שימבון". על פי הדיווח, מדובר בשלוש או ארבע סוללות שייפרשו עד סוף השנה באי היפני הדרומי אוקינאווה. כל סוללה של PAC-3 כוללת 16 טילים. כמו כן סוכם שארה"ב תשגר ליפן תגבורת של כ-500 חיילים.

 

שורה של צעדי מנע

 

פרישת הטילים מצטרפת לצעדים נוספים בהם נקטו ארה"ב ויפן על רקע הדיווחים המצטברים באשר לכוונות השיגור הצפון-קוריאניות. בסוף השבוע דיווחה ארה"ב כי הצליחה לנטרל ראש קרב על ידי טיל מיירט שנורה ממערכת זיהוי ימית. היירוט בוצע במהלך תרגיל ימי בו השתתפה גם ספינה של הצי היפני.

 

כמו כן דיווחה סוכנות הידיעות היפנית קיודו כי שתי המדינות החישו את התוכניות להקמת מערכת ראדאר לזיהוי ויירוט טילים בצפון יפן. ניסוי של הראדאר תוכנן במקור להערך בעוד מספר שבועות אולם על פי קיודו, הניסוי יתבצע השבוע. המערכת, הקרויה X-BAND כבר הועברה מבסיס אמריקני לבסיס של צבא ההגנה היפני כ-500 ק"מ צפונית לטוקיו.

 

שיתוף הפעולה בין יפן לארה"ב בנושא הגנה מפני טילים החל לאחר שבשנת 1998 ביצעה צפון קוריאה שיגור ניסיוני של טיל ארוך טווח שחלף מעל שטחה הריבוני של יפן ונחת באוקינוס השקט. לאחר הניסוי הזה, שגרר ביקורת חריפה בוושינגטון ובטוקיו, חתמו שתי המדינות על הסכם לשיתוף פעולה בהגנה מפני טילים בליסטיים, במסגרתו התחייבו לפיתוח משותף של מערכות טילי יירוט. בסוף השבוע חתמו נציגי יפן וארה"ב על הרחבה של ההסכם הזה.

 

נוכח הדיווחים המעורפלים מצפון קוריאה, הודיעה ארה"ב כי היא נערכת לשיגור טיל מצפון קוריאה והכניסה לכוננות את מערכת זיהוי ויירוט הטילים שלה באלסקה. גורמים אמריקנים רמזו כי הממשל אינו שולל אפשרות שבה תיירט ארה"ב את הטיל הצפון קוריאני במעופו.

 

יפן רמזה על צעדים משלה: שר החוץ טרו אסו הזהיר שארצו עלולה להטיל על צפון קוריאה סנקציות כלכליות עצמאיות - מבלי להמתין להחלטה של מועצת הביטחון של האו"ם - אם תשגר פיונגינאג את הטיל.

 

צפון קוריאה ויפן מקיימות יחסים דיפלומטיים קרירים על רקע המטענים ההיסטוריים הכבדים בין המדינות. בין השאר מעבירה יפן לשכנתה ממערב סיוע כלכלי, מוצרים שונים ובין המדינות ישנה תנועת מעבורות. אסו איים שכל אלו יוקפאו אם תשגר המדינה הקומוניסטית את הטיל שפיתחה. "החוקים (הרלוונטיים) נחקקו כך שכל האפשרויות יעלו על השולחן", אמר אסו לרשת החדשות NHK.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
יפן מתכוננת. טילי פטריוט (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: איי פי
גם ארה"ב. מטוס אמריקני בעת תמרון באוקינוס השקט בשבוע שעבר
צילום: איי פי
מומלצים