שתף קטע נבחר

 

המדינה על הפרטת בתי הכלא: "כמו אוויר לנשימה"

ההחלטה להפריט בתי כלא בישראל גררה עתירה, בה נטען כי המהלך יפגע בדמוקרטיה והוא מנוגד לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו. המדינה השיבה היום: לזכיין לא יהיו סמכויות שלטוניות במשך שלוש שנים, שבהן ייבנה בית כלא חדש. נציגת המדינה אף שיגרה איום: צו ביניים עלול לפגוע באטרקטיביות הכלכלית של מדינת ישראל

לזכיין שיפעיל את בית הסוהר לא יהיו כלל סמכויות שלטוניות בשלוש השנים הבאות. כך עולה מתשובת המדינה שהוגשה היום (ד') לבג"ץ. עוד טוענת המדינה: הוצאת צו ביניים נגד מהלך ההפרטה יגרום לעיכוב בבניית 800 מקומות כליאה חדשים, וכל הצדדים, ובכלל זה האסירים, יסבלו מכך.

 

המדינה הגישה את תגובתה בעניין הפרטת בתי הסוהר כיוון שבג"ץ חייב אותה לעשות כן, לאחר שהוגשה עתירה בעניין ובה ביקשו להוציא צו ביניים נגד הפרטת בתי הכלא בארץ.   

 

העותרים, חטיבת זכויות האדם במכללת רמת גן וגונדר בדימוס שלמה טוויזר, טענו שהעברת סמכויות שלטוניות הנוגעות לאסירים, מהמדינה לחברה פרטית הפועלת למטרות רווח, תפגע בזכויותיהם של האסירים. "אי עצירת המהלך תוביל להפרטת המשטרה, הצבא ומערכת השפיטה - תוך פגיעה אנושה במרקם החיים הדמוקרטיים בישראל", הסבירו העותרים.

 

בג"ץ קרא למדינה לנמק מדוע לדעתה ההפרטה לא תפגע באסירים, ומדוע אינה עומדת בניגוד להוראת חוק יסוד הממשלה וחוק יסוד כבוד האדם וחירותו. השופטים קבעו כי על המדינה והכנסת לדון בנושא, ולאחר שתוגש תשובת המדינה בעניין יתקיים דיון בהרכב מורחב יותר של תשעה שופטים. 

 

עו"ד יוכי גינסין, שייצגה את המדינה, הסבירה: "הממשלה אינה עומדת ואף אינה יכולה כלל להפקיד סמכויות שלטוניות כלשהן בידי הזכיין במשך שלוש השנים הקרובות. בתקופה זו כל שייעשה על ידי הזכיין, הוא בניית בית הסוהר והכשרתו לקראת הפעלתו. על כך אין ולא יכולה להיות כל מחלוקת".

 

העתירה נוגעת ל"פיילוט" שמסגרתו יוקם בית סוהר אחד, שתפוסתו המירבית עומדת על 800 מקומות כליאה בניהול פרטי. מדובר בהסכם מפורט ומורכב ביותר, שעלותו הכוללת מוערכת בכ-1.5 מיליארד שקל. 

 

עו"ד גנסין הוסיפה: "על רקע מצוקת הכליאה החמורה הקיימת בישראל, המתבטאת בצפיפות קשה ובפגיעה מתמשכת בזכויות האסירים, 800 מקומות הכליאה החדשים שיתווספו בעקבות הקמת בית הסוהר דרושים לשירות בתי הסוהר ולאסירים כמו אוויר לנשימה".

 

היא הדגישה: "לא יכולה להיות מחלוקת כי הקמתו של בית הסוהר החדש מוקדם ככל האפשר לשם הגדלת מספר מקומות הכליאה בישראל, הינה בגדר אינטרס ציבורי חיוני ודחוף, אשר אמור להיות משותף גם לעותרים".  

 

בנוסף טענה המדינה, כי "מתן צו ביניים ועיכוב הפרויקט הכרוך בו, עלול להביא לפירוק הקבוצה שזכתה במכרז, וכתוצאה מכך לחיסול הפרויקט כולו, על כל המשתמע מכך (לרבות אי הוספתם של 800 מקומות כליאה נחוצים). זאת, עוד לפני שיינתן פסק הדין הסופי בעתירה".  

 

עו"ד גנסין הוסיפה כי צו ביניים עלול לפגוע גם באטרקטיביות הכלכלית של מדינת ישראל, "ובנכונותם של משקיעים זרים ליטול חלק בפרויקטים משמעותיים אחרים שהמדינה מבקשת לקדם". 

 

במהלכים שכבר ביצעה המדינה לצורך הפרטת בתי הסוהר זכתה במכרז להקמת בית סוהר חברת "א.ל.א. ניהול והפעלה בע"מ", בבעלות אפריקה ישראל של איש העסקים לב לבייב. על פי ההסכם, תשלם המדינה לחברה המפעילה 49 דולר ליום לאסיר, ומוערך כי החיסכון לקופת המדינה במהלך תקופת הזכיון (25 שנה), יעמוד על כ-320 מיליון שקל.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
בית כלא (ארכיון)
צילום: חגי אהרון
מומלצים