שתף קטע נבחר

צפ' קוריאה: החטוף פגש את אמו אחרי 28 שנה

קים יאנג-נם היה בן 16 כש"נעלם" מחוף יפן בדרום קוריאה. משפחתו חשבה שטבע אולם כעבור כמה שנים התברר שנחטף והוחזק בחיים בצפון הקומוניסטי. אמש הותר לו ולאמו להיפגש - אך תחת עינם הפקוחה של השלטונות. הוא לא סיפר כיצד הגיע לצפון

יש תקווה: קים יאנג-נם, אזרח דרום קוריאה שנחטף ככל הנראה בשנת 1978 לצפון קוריאה, פגש אתמול (ד') את אמו בטקס סוחט דמעות באתר נופש צפון-קוריאני.

 

"אני מאוד שמח לראות שאת כה בריאה", אמר קים, בן 45 כיום, לאמו, צ'וי גיֶה ווֹל, בת 78. האם הנרגשת, שלא הפסיקה לבכות, אמרה לבנה: "אתה נראה בדיוק כמו שנראית אז".

 

קים היה בן 16 כש"נעלם" בעת שטייל על חוף הים בדרום-מערב חצי האי. משפחתו האמינה שהוא טבע אולם כעבור כמה שנים נודע להם מגורמי ממשל בדרום קוריאה שבנם ככל הנראה נחטף על ידי סוכנים צפון קוריאנים, שהוא בחיים ומוחזק בצפון בניגוד לרצונו.

 

קים הוא אחד מתוך כ-500 אזרחים דרום קוריאנים שנחטפו ברבות השנים על ידי סוכנים של המשטר הקומוניסטי בצפון. המשטר בצפון טען כל השנים שהאנשים ערקו מרצונם החופשי. בדרום טענו שהצפון מחזיק גם ב-542 שבויים מתקופת המלחמה בשנים 1950-1953; בצפון מכחישים זאת בתוקף.

 

את הפגישה המרגשת בין קים לאמו יזמה צפון קוריאה, במסגרת מפגש בין בני משפחות אחרים שהופרדו במהלך השנים בין שני חלקי חצי האי. לפני כחודש הודיעה במפתיע צפון קוריאה כי הצליחה לאתר את קים ותאפשר לו לפגוש את משפחתו. עם זאת, בהודעה לא פורט כיצד הגיע לצפון.

 

מאז שנת 2000, אחרי פגישת פיוס בין מנהיגי הדרום והצפון, התירו השלטונות הצפון קוריאנים איחודי משפחות שכאלה לימים ספורים. עם זאת, שתי המדינות עדיין מצויות במצב מלחמה. הן לא חתמו על הסכם שלום ונמצאות למעשה במצב של הפסקת אש.

 

רמז על גורל החטופות היפניות?

 

באותה שנה הודתה צפון קוריאה כי חטפה גם 13 נשים ונערות מיפן והעבירה אותן לאתרים מבודדים בצפון. על פי הדיווחים, המטרה הייתה לאמן את אנשי השירותים החשאיים של צפון קוריאה בשפה ובהילכות התרבות היפנית, כדי שיוכלו להשתלב טוב יותר במשימות חשאיות ביפן. מאז חזרו חמש "חטופות" לביתן. צפון קוריאה טוענת שהשמונה האחרות מתו.

 

בין החטופות שמתו לכאורה גם מגומי יוקוטה, שנעלמה בשנת 1977. בני משפחתה טוענים בתוקף שהיא בחיים. בפגישה המרגשת התשלב סיפורה של יוקוטה בסיפורו של קים.

 

לפגישה עם אמו הביא קים את בתו, קים היי קיונג. על פי ההערכות, אמה של הנערה היא לא אחרת מאשר יוקוטה היפנית. אולם במהלך הפגישה עם אמו לא אמר קים דבר באשר לגורלה של יוקוטה וגם לא סיפר כיצד הגיע לצפון. בפגישה נכחו נציגים רבים של התקשורת אך גם "משגיחים" של המשטר הצפון קוריאני.

 

ביפן, הוריה של יוקוטה עדיין מצפים לכל שביב מידע על גורלה, אולם אמרו כי הם בטוחים שממפגשי המשפחות בצפון קוריאה לא יצאו פרטים חדשים, משום שהכל נעשה תחת עיניהם הפקוחות של השלטונות הצפון קוריאנים.

 

בעבר ניסו בצפון לטעון שבעלה של יוקוטה הוא אזרח צפון קוריאני. אולם בדיקות DNA שנלקחו מבתה ומאמו של קים בשנת 2002 מצאו קשר גנטי ביניהן, שמעיד שהבת היא החוליה המקשרת בין קים ויוקוטה.

 

פרשיית החטיפות של הנערות היפניות לצפון קוריאה עשתה כותרות ב-2004, כאשר חייל אמריקני בשם צ'רלס ג'נקינס, שערק בתקופת המלחמה והוחזק בצפון קוריאה במשך 39 שנים, הורשה לצאת מהמדינה.

 

ברבות השנים נישא ג'נקינס עם היטומי סוגה, יפנית שנחטפה לצפון בהיותה בת 19. בשנת 2002 הייתה סוגה אחת מחמש היפניות שחזרו ליפן. שנתיים מאוחר יותר כאמור, הותר לג'נקינס ובנותיו להתאחד עם משפחו ביפן.


פורסם לראשונה 28/06/2006 23:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
קים ואמו במפגש
צילום: איי פי
מומלצים