שתף קטע נבחר
 

למה אין עדיין מחשבים מדברים?

למרות שחברות גדולות מקדמות את חזון המחשב הקולי, לא חזינו בשום פריצת דרך בתחום זיהוי קולי או ביכולת לנהל שיחה אנושית

מאז הדגמים הראשונים של המחשב האישי המודרני, שפותחו בשנות ה-50' על ידי אדמונד ברקלי, ועד ממשק המשתמש הגרפי אותו אנו גוללים כיום באמצעות עכבר אלחוטי. אפקט ה"וואוו" היה הכח המניע מאחורי רכבת ההרים של המיחשוב האישי. הבעיה היא שכעת אנו קצת בהמתנה בתור, לפני העלייה לקרון הבא.

 

המחשבים הראשונים שהוצגו לציבור המשתמשים היו מעין ממסרים, או במקרה של HP - מחשבים אנלוגיים. עד שנת 1959 דעך העניין המדעי בשימוש במחשבים אלה, שיכולותיהם הסתכמו באפשרות למשחק איקס מיקס דריקס סוער.

 

חסרונם העיקרי היה טמון בצורך לחבר ולנתק כבלים ולשנות מיתוגים ללא הרף, על

מנת להשתמש בהם, וזה בלי להזכיר פעם נוסף את עוצמת העיבוד החלשה. מחשב Altair שהושק בשנת 1975 דרש מיתוג ידני עד ש-Digital Research הוסיפה לו מערכת הפעלה, ובכך ירתה את יריית הפתיחה לעידן של מחשבים שימושיים באמת.

 

התרומה של דון לנקסטר

 

לבואו של העידן החדש תרמה גם המצאתו של דון לנקסטר, הידועה בשם TV Typewriter - מחשב שהיה מעמודי התווך של מיקרו מחשבים בראשית דרכם. במקום לקבל שוק מדשדש במקום, נכנסנו לתור הזהב של עולם המחשבים, הודות להנצת ממשק המשתמש הגרפי. ממשק זה פותח לראשונה על ידי זירוקס, צבר תאוצה במקינטוש, והפך לסטנדרט על ידי מיקרוסופט.

 

עד שנת 1995 כבר היה אפשר למצוא מחשבים עם מערכת הפעלה גרפית ועכבר - בכל מקום. למעשה, לא הרבה השתנה מאז. כולם מקווים שעם הגידול בכוח העיבוד נוכל מתישהו לטפס לשלב הבא. אבל מה יהיה השלב הבא, ומה עושים עד שהוא יגיע?

 

נראה שהרשת הופכת להיות המשך טבעי של המחשב, אבל מעבר לכך, לא נראה שמשהו מעניין קורה. התקדמויות משמעותיות נושאות פרי לאט. מה מחכה מעבר לפינה במעבדה? מה יקפיץ אותנו לדור הבא?

 

מה קרה לחזון המחשב הקולי?

 

די ברור למה אנו מחכים: מחשב אנושי בעל יכולות האזנה ודיבור. חברת IBM מקדמת רעיון זה כבר מספר עשורים. המחשה אפשרית של הרעיון נמצאת בסדרת מסע בין כוכבים. אפשר לדבר אל המחשב, לשאול אותו שאלות, והוא מדבר בחזרה. לא חזינו בשום פריצת דרך בתחום זיהוי קולי או ביכולת לנהל שיחה אנושית, ולכן החזון נותר עדיין מדע בדיוני.

 

לא משנה מה שמעתם בנוגע לזיהוי קולי - הוא עדיין לא בשל דיו כדי להיות באמת שימושי.

 לפני שנים רבות היו תחזיות שהפיתוח הראשון יהיה מכונת כתיבה אליה אפשר לדבר, והיא "תקליד" את המילים הנאמרות בדייקנות. שמעתי על הפיתוח העתידי כשהייתי ילד, ואני עדיין מחכה.

 

המחשב שיוכל לדבר לבני אדם בקול מובן ובתוכן מתקבל על הדעת רחוק אפילו יותר. יש פיתוחים של פני אדם מדומים, שמחקים רגשות אנושיים, אבל אנחנו רוצים לדבר עם המחשב, ולא להשתעשע בנשף מסכות.

 

לא ברור אם החסם הטכנולוגי בדרך לממשק דמוי אדם טמון בכוח העיבוד או בתחכום האלגוריתם. אני חושד ששניהם גם יחד צריכים להתפתח בדרך למחשב האנושי, אבל לדעתי העיקר הוא באלגוריתם.

 

אני מקווה שנוכל להגשים יום אחד את חלום המחשב המדבר, אבל אולי התפתחותו תהיה דומה דווקא לזו של מכונית, ולא לזו של מחשב. במחצית המאה ה-20 חשבו אנשים שעד תחילת המאה ה-21 נרחף כולנו במכוניות מעופפות. במקום לעוף לעבודה, אנו משייטים בפקקים במוצר פשוט ומעשי, שמשרת תועלות נוספות, כגון הצורך בסמל סטטוס ובהצהרות אופנה. האם המחשב יחלוק גורל זהה?

 

המחשב במסע בין כוכבים יכול לנהל שיחה נינוחה על כוס תה, תוך כדי שמירה על אקלים הספינה וניווט בין גרמי שמיים במהירות שעולה על מהירות האור. מגוחך לגלות עד כמה לא התקדמנו בזיהוי קולי בעשרים השנים האחרונות. לעת עתה, המחשב האנושי המדבר באמת דומה למכונית המעופפת. הוא קיים רק בסרטים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
למה שלא נדבר על זה?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים