ירוק, צהוב, אדום - ארבעה מתכוני פלפלים
יעל גרטי פוגשת את חומוסון - בשלן שמשתף בפורום אוכל של ynet ומגדל פלפלים כבר שנים רבות - מחלצת ממנו מתכון צמחוני ומגישה עוד שלושה מתכונים, כולם עם פלפלים
אורז מלא עם פלפלים | קיש פלפלים, צנוברים ורוקפור | פלפלים קלויים במילוי גבינות | פלפל ממולא קינואה, חלומי וצימוקים |
רוני זלוטוגורסקי הוא אחד הבשלנים הבולטים בפורום האוכל של ynet (שם הוא ידוע בכינוי "חומוסון"). העובדה שהוא מתגורר במושב צופר בערבה לא מפריעה לו להשיג את השרימפסים הכי טריים, את הפרודוקטים האסיאתיים הכי נדירים ולהרכיב מנות גורמה מפנקות למשפחתו הקטנה.
זלוטוגורסקי, בקרוב בן 50, הוא הסבא הכי חתיך שהזדמן לי לפגוש. הוא מתגורר בצופר כבר 25 שנה, מגדל פלפלים בשלל צבעים, מבשל מהם מטעמים למשפחתו וכשנחה עליו הרוח הוא מסתובב ברחבי הארץ ומחלק ארגזי פלפלים לחבריו מפורום האוכל.
הרומן שלו עם הפלפלים החל בהאחזות הנח"ל מורג. עד היום הוא מאוהב בהם, אולי משום שגידול פלפלים נותר לדבריו אחד הגידולים הרווחיים ביותר. רווחיות הגידול מהווה תמריץ לחברות המפתחות מינים חדשים לפי דרישות הצרכנים. "יש כיום מבחר זנים כמעט אין סופי", הוא אומר, "כולם פותחו בשיטות קונבנציונליות, ולא בהנדסה גנטית, חלילה".
זלוטוגורסקי, המגדל את פלפליו בשיטת ההדברה המשולבת, שפירושה שימוש באויבים הטבעיים של המזיקים, מתגאה בתוצרתו הנקיה לחלוטין מרעלים. לדבריו, רוב הפלפל בערבה גדל במבנים, ולא בשדות פתוחים, שיטה המקלה על הדברת המזיקים. היות ומגדלים פלפלים כמעט בכל אזורי הארץ ניתן להשיגם לאורך כל השנה. חומוסון עצמו עוסק בקטיף בין נובמבר לאפריל - מאי.
פלפל, יש לומר, הוא שם בלתי תקני. השם הנכון לפלפלים שאנו אוכלים הוא פלפלת, בעוד פלפל מתייחס לתבלין. באנגלית נקראים הפלפלים הללו בשם פלפל מתוק, כדי להבדילם מהתבלין. הפלפל, הנקרא בלטינית Capsicum, שייך למשפחת הסולניים. מוצאו ממרכז ודרום אמריקה ומי שאחראי להבאתו לאירופה הוא כריסטופר קולומבוס.
פלפל הוא פצצת ויטמין C. די באכילת פלפל אדום אחד ביום בכדי לספק את מנת הוויטמין C המומלצת. בפלפל אדום יש גם בטא קרוטן, נוגד חמצון מצוין, ההופך לויטמין A בגוף, לוטאין, התורם לבריאות העין, ויטמין B6 וויטמין E. פלפל כתום מכיל, לצד שפע ויטמין C, גם לוטאין ונוגד חמצון נוסף בשם זיאקסנטין, התורם גם הוא לבריאות העין. פלפל צהוב מכיל, לצד שפע ויטמין C, גם לוטאין ואילו הפלפל הירוק מכיל, לצד שפע ויטמין C, חומצות פנוליות המסייעות במניעת סרטן ופיטוסטרולים, המפחיתים ספיגת כולסטרול. בפלפל אדום יש רק 27 קלוריות ב-100 גרם
ומה חומוסון הכי אוהב להכין מפלפלים? פלפל ממולא, כמובן. צמחוני או בשרי. ומתוך התחשבות בקהל הצמחוני (להלן: אני) הוא תרם לנו מתכון צמחוני שהוא מכין מפלפליו.
מתכון של רוני זלוטוגורסקי
המרכיבים ל- 6 מנות:
1 כוס אורז מלא עגול מלא מבושל
מעט שמן זית לטיגון
1 בצל יבש גדול, חתוך לקוביות קטנות
2 שיני שום קלופות וקצוצות
2 פלפלים אדומים, חתוכים גס
2 כפות מסוננות רוטב צ'ילי מתוק (להשיג במרכולים הגדולים)
1 כפית סוכר
2 כפות שמן זית
1 כף זרעי כוסברה שלמים
5 עלי קפיר ליים (להשיג בחנויות שמתמחות במוצרים מהמזרח)
5 עלי דפנה
10 עלי בזיליקום
1 ענף קטן של טימין
1 כף גדושה פפריקה מתוקה
1 כף מיץ לימון
1 כוס בורגול (אין חשיבות לסוג)
מלח
אופן ההכנה:
- מניחים בסיר אורז מלא ושתי כוסות מים ומבשלים על אש קטנה עד שהאורז תפוח ורך.
- בינתיים, בסיר אחר, מחממים מעט שמן זית ומטגנים את הבצל עד להזהבה קלה.
- מוסיפים שום ואת יתר החומרים (פרט לאורז) ומבשלים עד להתרככות מלאה.
- בסוף הבישול מוציאים את עלי הדפנה ואת ענף הטימין (העלים יכולים להשאר), מוסיפים חצי מכמות האורז לתבשיל, מכניסים למעבד מזון את כל החומרים פרט לחצי מכמות האורז ומעבדים.
- לאחר העיבוד מוסיפים אורז מבושל לפי הטעם, כף מיץ לימון ומערבבים היטב.
זה מתכון הדגל שלי מפלפלים, או אם תרצו: קיש הדגל שלי. במקום רוקפור אפשר לשלב בו גבינה בולגרית, קוביות חלומי מטוגנות או גבינת עיזים חצי-קשה.
המרכיבים (ל- 8 מנות גדולות):
לבצק:
180 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
2 כוסות קמח לבן
1 ביצה
מעט מלח
1 כף מים קרים (לא חובה, רק אם הבצק מבקש)
למלית:
6-7 פלפלים: אדומים, כתומים, צהובים, ירוקים
שמן זית לטיגון
50 גרם צנוברים
120-130 גרם רוקפור / גבינה כחולה אחרת, כגון: דנאבלו
1 שמנת לבישול
1 ביצה
פלפל שחור גרוס גס
וגם:
מעט פרורי לחם
10-20 גרם פרמזן מגורר
כלים: תבנית פאי בקוטר 28 ס"מ
אופן ההכנה:
- מעבדים במעבד מזון את חומרי הבצק עד להווצרות גוש בצק. עוטפים בניילון נצמד ומכניסים לקירור בן שעה לפחות.
- בינתיים חותכים פלפלים לרצועות דקיקות. מחממים מעט שמן זית במחבת רחבה ומטגנים את הפלפלים עד להתרככותם ולצריבה קלה. מוסיפים שמן זית לפי הצורך. מניחים במסננת מעל צלחת.
- במחבת נקיה מחממים כפית שמן זית ומטגנים צנוברים תוך השגחה צמודה, עד להזהבה נאה. מעבירים מיידית לצלחת ועליה נייר סופג.
- בודקים מה שלום הבצק במקרר, אם הוא קר ומוצק דיו ניתן לרדד אותו בתבנית פאי משומנת בשמן זית. מרדדים דק וקוטמים עודפי בצק. יתכן שישאר מעט בצק, ניתן לעטפו בניילון נצמד ולשמור במקפיא לאורך זמן רב. מכניסים את הקלתית המרודדת לחצי שעה במקפיא או שעה במקרר.
- מחממים תנור לחום 180 מעלות צלזיוס.
- מניחים על הקלתית המקוררת יריעת נייר אלומיניום ועליה מפזרים שעועיות יבשות אשר תשמשנה כמשקולות.
- מכניסים את התבנית לתנור למשך 10 דקות. כעבור 10 דקות מסירים את נייר האלומיניום והשעועיות ובודקים מה שלום הבצק. אם הוא אפוי לגמרי או כמעט אפוי לגמרי - מוציאים אותו מן התנור, אם הוא אפוי בחציו – מחוררים חורים בעזרת מזלג ואופים אותו במשך 5 דקות נוספות, ללא נייר האלומיניום. מוציאים ומצננים.
- מפזרים על הקלתית האפויה כף פרורי לחם, אשר יקלטו את הנוזלים מהמלית וימנעו מהקלתית להיות רטובה.
- חותכים רוקפור לקוביות קטנות. מניחים בקערה: פלפלים מטוגנים, קוביות רוקפור וצנוברים. מוסיפים 1 ביצה טרופה, שמנת לבישול ומעט פלפל שחור גרוס גס. אין צורך להוסיף מלח שכן הרוקפור מלוח.
- מפזרים את התערובת על הקלתית, מיישרים ומהדקים. מפזרים למעלה מעט פרמזן מגורר, מנקים את שולי התבנית בעזרת נייר מגבת ומכניסים לתנור לאפיה של כ25-40 דקות (תלוי בעצמת התנור), בחום בינוני (170-180 מעלות) עד להתייצבות הקיש ולהזהבה נאה של חלקו העליון.
מתכון הדגל. קיש פלפלים, צנוברים ורוקפור (צילום: יעל גרטי)
מתכון של רחל גרטי (אמא שלי)
רבים קולפים את הפלפלים אחרי שהם קולים אותם. אמי ואני לא אוהבות לעשות כן, "הם מאבדים את הברק שלהם", אמא שלי אומרת. שלומי הצלם, שלא ממש נוהג לטעום את מה שאני מבשלת (איש מוזר), טרף את כל הגלילות שהכנתי. וזה, לדעתי, אומר דרשני.
המרכיבים (ל- 20 גלילות):
10 פלפלים בצבעים שונים: אדום, כתום, צהוב
שמן זית
4 שיני שום, קלופות
מלח
פלפל שחור גרוס גס
1 חבילה (200 גרם) גבינת פטה (פטה עיזים של "צוריאל" מומלצת)
60 גרם פרמזן מגורר
80 גרם גרעיני דלעת מיובשים
לאפייה: 20 גרם פרמזן מגורר
אופן ההכנה:
מחממים תנור לחום 180-200 מעלות ומשמנים תבנית תנור במעט שמן זית.
חותכים כל פלפל לחצי, שוטפים ומנקים מגרעינים. מניחים בתבנית. מוסיפים שיני שום שלמות, מזליפים מעט שמן זית, מפזרים מעט מלח ופלפל שחור גרוס גס ומכניסים לתנור. אופים כחצי שעה עד שעה (תלוי בעצמת התנור), עד שהפלפלים רכים. מוציאים ומצננים עד שניתן יהיה לגעת בהם.
מניחים גרעיני דלעת במעבד מזון ומרסקים אותם עד לקבלת שברים קטנים. מוסיפים למעבד המזון פטה, פרמזן, מעט פלפל שחור גרוס גס ומעבדים במשך כמה שניות עד לקבלת קרם חלק. טועמים, אם המלית לא לטעמכם הוסיפו מעט פלפל שחור גרוס גס או עוד מעט פרמזן.
מניחים מחצית פלפל קלוי על משטח עבודה. מניחים כפית מלית בקצהו, מגלגלים, סוגרים ומניחים בתבנית תנור משומנת במעט שמן זית (אפשר באותה תבנית בה היו הפלפלים קודם כן, בתנאי שאין בה נוזלים). כשכל הגלילות מסודרות בתבנית מפזרים מעט פרמזן מגורר ומכניסים לתנור, לחום 180 מעלות, למשך 10-15 דקות או עד שהפרמזן המפוזר למעלה מזהיב. מגישים מיד.
לפלפלים ממולאים מומלץ לבחור בפלפלים בעלי חלק תחתון רחב, כך שישבו יפה בתבנית.
המרכיבים (ל- 5 פלפלים ממולאים):
שמן זית
1 בצל קטן-בינוני
2 שיני שום, קלופות ופרוסות דק
1 כוס קינואה
מלח
פלפל שחור גרוס גס
חצי כוס עד שני שליש כוס שמן תירס
150 גרם גבינת חלומי (של "גד" מומלצת)
50 גרם צימוקים בהירים
50 גרם צנוברים
5 פלפלים בצבעים שונים
מיץ לימון טרי (מ-1-2 לימונים)
אופן ההכנה:
- קוצצים בצל לקוביות קטנטנות. מחממים מעט שמן זית בסיר ומטגנים את הבצל. כעבור דקותיים מוסיפים פרוסות שום. מטגנים עד להזהבה.
- מוסיפים קינואה, מלח ופלפל שחור גרוס גס. מטגנים במשך 2 דקות.
- מוסיפים 2 כוסות מים רותחים, מכסים ומנמיכים לאש הקטנה ביותר. מניחים כך ל-10-15 דקות עד שהמים נספגים בקינואה. מכבים את האש ומניחים עם מכסה סגור למשך 10 דקות נוספות.
- חותכים חלומי לקוביות בגודל 1 ס"מ על 1 ס"מ. מחממים שמן תירס במחבת עמוקה, בכמות של טיגון חצי-עמוק: חצי כוס עד שני שליש כוס, תלוי ברוחב המחבת.
- מניחים את קוביות החלומי בשמן החם. מטגנים עד להשחמה קלה ומוציאים במהירות בעזרת כף מחוררת, על מנת שלא ישרף.
- מחממים מעט שמן זית במחבת נקיה ומטגנים צנוברים תוך השגחה צמודה עד להזהבה נאה. מעבירים מיידית לצלחת ועליה נייר סופג..
- מחממים תנור לחום 180 מעלות ומשמנים תבנית תנור קטנה- בינונית (בה יעמדו חמשת הפלפלים בצפיפות) במעט שמן זית.
- מערבבים בקערה: קינואה מבושלת, קוביות חלומי מטוגנות, צנוברים קלויים, צימוקים ומתבלים במיץ מחצי לימון, מלח ופלפל שחור גרוס גס. בודקים תיבול ומוסיפים מלח או פלפל במידת הצורך.
- חותכים פלפלים לרוחב כך שהמכסה ישאר שלם, דואגים לשמור כל מכסה ליד הפלפל שלו. ממלאים בכל פלפל 2-4 כפות ממלית הקינואה. סוגרים עם מכסה הפלפל ומניחים בתבנית המשומנת. כשכל הפלפלים ממולאים מסודרים בתבנית מזליפים שמן זית בזרזיף דק ומעט מיץ לימון, ומכניסים לתנור.
- אופים את הפלפלים הממולאים עד שהם מתקמטים מעט, משתזפים מעט. מדי פעם מומלץ לפתוח את התנור, לבדוק מה שלומם, להזליף עוד מעט שמן זית או מעט מיץ לימון. מגישים חם.