על חנויות אסיאתיות ואטריות מוזרות וטעימות
יעל גרטי משוטטת בחנויות המתמחות באוכל אסיאתי ומבזבזת את הונה האישי על אטריות סובה ירוקות במקום לקנות ספה חדשה. ומה יצא לנו מזה? ארבעה מתכוני נודלס צמחוניים חדשים
אטריות סובה ירוקות עם דלעת ושיטאקה | אטריות שומשום עם בצל ירוק ושומשום | אטריות תה ירוק עם באק צ'וי ופטריות | אטריות סובה עם גזר, בוטנים וסויה |
אחת הפעילויות החביבות עלי היא להסתובב בחנויות מזון, במיוחד באלו שמתמחות באוכל אסיאתי. בכל ביקור אני מגלה עוד פטריה מיובשת שלא ידעתי על קיומה, עוד סוג של אטריות. כצמחונית שלא אוכלת בשר, עוף, דגים, פירות ים (וגם אבוקדו, סלק, גויאבות, גבינות לבנות וביצה עין) מוטלת עלי חובה לאתר תדיר פרודוקטים חדשים, פן אשתעמם מול הצלחת.
אני משאירה בחנויות המתמחות מדי חודש חלק נכבד מהוני. כל התכניות שלי לחסוך כדי לקנות ספה חדשה מתפוגגות כשאני פוגשת סובה עם תה ירוק או אטריות שומשום. שלוש חנויות אסיאתיות יש בתל אביב, רבי יהודה היה נותן בהם סימנים:
המעפנה: "המכולת הסינית" - החנות הזו מיועדת לבלתי-מפונקים שביננו: מסובך למצוא את הכניסה לרחוב הכובשים שכן מצדו הדרומי של הרחוב הכניסה היא לאוטובוסים ומוניות בלבד ומצדו הצפוני אין כניסה. מומלץ אם כן להעזר במפת ההגעה הנמצאת באתר האינטרנט של החנות, לחנות בחניון העירוני של שוק הכרמל וללכת ברגל מהחניון לכיוון הים. לפניכם תתגלה חנות צפופה ואפלולית. על השולחן בכניסה מוצגים כלי הגשה אסיאתיים ומכל הכיוונים ניבטים פרודוקטים מעניינים. כאן מצאתי פטריות "לנטינוס" (שנראות כמו שיטאקה לבנות) שלא מצאתי בחנויות אחרות, נצרי במבוק - גם בשימורים וגם באריזת וואקום, אטריות סובה ירוקות, ועוד. השרות חובבני למדי ואין לצפות להנחיות בישול ענייניות.
- "המכולת הסינית
", רחוב הכובשים 48, תל אביב, מערבית משוק הכרמל. טל' 03-5105047.
הזולה והמגניבה: "מזרח ומערב" - באמצע שוק הכרמל ממוקמת חנות גדולה, מוארת, מאווררת ומאירת עיניים. המעברים רחבים, הכל משולט ומסודר והמבחר מבלבל. נותני השרות ידענים, לבביים וכייפים. כאן מצאתי אטריות סובה ירוקות ורגילות, אטריות שומשום, אטריות תה ירוק, אטריות אצות, שמונה סוגים של במבו שוט, ומה לא. ניתן למצוא כאן אפילו מוצרים מכסיקניים או צרפתיים. אם לשפוט לפי מחירה של פחית חלב קוקוס (רק 4.5 שקלים כאן, הכי זול שמצאתי) ומחירן של אטריות סובה – נראה שהמחירים כאן בהחלט זולים. לבד מהחנות בשוק הכרמל תוכלו למצוא חנות נוספת בירושלים. עד לאחרונה היתה גם בהרצליה חנות זכיין של הרשת, אך זו שינתה לאחרונה את שמה והתנתקה.
- "מזרח ומערב
", הכרמל 17, שוק הכרמל, תל אביב, טל' 03-5167925. הרב שמואל ברוך 19, ירושלים.
לאנינים: "ג'ינג'ר" - זו החנות לאניני טעם מתוך שלוש החנויות התל אביביות. היא אמנם ממוקמת באזור המוסכים המפויח שליד רחוב המסגר, אך הגישה אליה יחסית לאחרות – נוחה. החנות מוארת, נקיה ומסודרת. בשעות אחר הצהריים ניתן למצוא חניה בשפע ברחובות הסמוכים, אך החנות נסגרת בשעה 18:00. מומלץ, אם כן, להגיע בין 16:00 ל- 18:00 או בימי שישי. החנות מציעה, לצד שלל הפרודוקטים המסודרים בקפידה, גם אוסף נאה של כלי הגשה מקסימים לסושי ובכלל (כלים בודדים וגם סטים יפים) ושרות חביב מאוד ומקצועי. מכיוון שהחנות שייכת ליבואן "אימו" היא מחזיקה בעיקר מלאי של מוצרי החברה (אך לא רק). המצאי בחנות תלוי בהצלחת היבוא, כלומר לעתים חסרים מוצרים מסוימים. בחודש האחרון לא הצלחתי בשני ביקורים שונים להניח את ידי על אטריות אודון וסובה. עכשיו יש. במקום מתקיימות גם סדנאות בישול אסיאתי.
- "ג'ינג'ר
", שונצינו 16, תל אביב. טל' 03-6241825.
גם מרכולים גדולים מקדישים לעתים פינה קטנה למוצרים אסיאתיים (לא הייתי קונה בהם נודלס כי אם מוצרים בסיסיים כמו חלב קוקוס, רוטב סויה ושמן שומשום, שכל חובב נודלס חייב להחזיק בבית באופן קבוע). גם בחנויות מתמחות כגון "ספייסס" ו"פורשף" בתל אביב ובסניפי "טיב טעם" (המאיימים להשתלט על המדינה, רק ברחוב בן יהודה בתל אביב יש שניים!) ניתן למצוא מוצרים אסיאתיים שונים.
אילו אטריות מומלצות, אם כן? סובה, סובה ירוקה, אודון, אטריות ביצים ואטריות קמח חיטה בטעמים שונים.
ממה כדאי להתרחק? אטריות שעועית (שדומות להפליא למדוזה!) ואטריות ביצים בטעם גזר/דלעת ש"מזרח ומערב" מייבאים. אלה הופכות בבישול לדביקות ולא נעימות.
רגע לפני שניגשתי לבישול האטריות החדשות שלי צלצלתי ליועץ הנודלס הנערץ עלי, השף אבי קונפורטי, המכהן, בין היתר, כשף של מסעדת "זוזוברה" החוגגת בימים אלה 7 שנים להווסדה. "זה כמו שיש ביסלי בצל וביסלי גריל", מנסה קונפורטי לכוון את דרכי לקראת בישול אטריות שומשום ואטריות תה ירוק, "טעמו הבסיסי של הביסלי נותר זהה. האם זה עושה הבדל? אני לא יודע. אני לא חסיד גדול של האטריות האלה, הן לא עומדות בפני עצמן. השומשום לא משחק תפקיד באטריות השומשום".
אז מה עושים איתן? "הכל הולך, כל תבלין או ירק שתחברי אליהן יקח לכיוון אחר", אומר קונפורטי, שממליץ להוסיף למשל, עלי תבלין טריים, כגון כוסברה או ריחן פרסי.
אטריות סובה, העשויות מכוסמת, הן בדרך כלל חומות וטעמן אגוזי ונפלא. האטריות אלה ירוקות בזכות תוספת של תה ירוק. גם הן טעימות מאוד וניתן להשיגן בחנויות "המכולת הסינית" ו"מזרח ומערב".
המרכיבים (ל-2 מנות):
50 גרם פטריות שיטאקה
שמן קנולה/סויה/תירס
שמן שומשום כהה
700-800 גרם דלעת
מלח
פלפל שחור גרוס גס
3 גבעולי בצל ירוק, קצוץ
3-4 כפות רוטב סויה איכותי
חבילה (200 גרם) אטריות סובה ירוקות
פלפל שחור גרוס גס
שומשום שחור (לא חובה)
אופן ההכנה:
- מניחים פטריות שיטאקה בקערית עם מים חמימים למשך 5-10 דקות.
- מפרידים את הדלעת מקליפתה בעזרת סכין חדה וחותכים לקוביות קטנות. מחממים מעט שמן קנולה/סויה/תירס במחבת גדולה או סיר רחב. מוסיפים טיפת שמן שומשום. מכניסים למחבת את קוביות הדלעת, מוסיפים מעט מלח ופלפל שחור גרוס גס ומטגנים-מקפיצים במשך כמה דקות עד שהדלעת מתרככת מעט אך לא יותר מדי. מניחים בקערה בצד.
- מוציאים את השיטאקה מהמים, סוחטים היטב וחותכים לרצועות דקות. שוב מחממים מעט שמן קנולה/סויה/תירס במחבת גדולה או סיר רחב ומוסיפים טיפת שמן שומשום. מוסיפים לסיר בצל ירוק ומטגנים במשך דקותיים. מוסיפים את השיטאקה ומטגנים במשך דקותיים. מוסיפים 1-2 כפות רוטב סויה, מעט פלפל שחור גרוס גס, מערבבים ומניחים בצד.
- מניחים אטריות סובה בסיר מלא מים רותחים עם מעט מלח. מבשלים עד להתרככות האטריות (4 דקות לערך) ומסננים.
- מחזירים את האטריות לסיר הריק ומוסיפים את תכולת הסיר השני (דלעת, שיטאקה ובצל). מערבבים ומוסיפים עוד 1-2 כפות רוטב סויה. מפזרים מעט שומשום שחור (לא חובה) ומגישים מיד.
האטריות האלה עשויות מקמח חיטה בתוספת שומשום, הן מיוצרות במלזיה ומיובאות על ידי "מזרח ומערב". ניתן להשיגן בחנויות "מזרח ומערב" בתל אביב ובירושלים. מחיר חבילה הוא 8 שקלים. בהמלצת אבי קונפורטי הוספתי להן שומשום קלוי, בצל ירוק, מירין וסויה, קונפורטי המליץ להוסיף להן גם סלט שורשים אסיאתי. מירין הוא סירופ בישול יפני והוא מורכב מסירופ תירס, תמצית אורז מותסס, חומץ וחלבון סויה. טעמו המתקתק הופך את המנה הזו ללהיט.
המרכיבים (ל-2 מנות):
שמן קנולה/סויה/תירס
שמן שומשום כהה
7-8 כפות שומשום
5 גבעולי בצל ירוק, קצוץ
4 כפות רוטב סויה איכותי
2 כפות מירין (להשיג בכל החנויות האסיאתיות)
1 חבילה (250 גרם) אטריות עם שומשום (להשיג ב"מזרח ומערב")
אופן ההכנה:
- מחממים מעט שמן קנולה/סויה/תירס במחבת גדולה או סיר רחב ומוסיפים טיפת שמן שומשום.
- מוסיפים למחבת שומשום וקולים אותו עד להזהבה קלה. מוסיפים למחבת בצל ירוק ומטגנים עד שהשומשום קלוי דיו. מוסיפים 1-2 כפות רוטב סויה ו-1-2 כפות מירין ומניחים בצד.
- מניחים אטריות שומשום בסיר מלא מים רותחים עם מעט מלח. מבשלים עד להתרככות האטריות (4 דקות לערך) ומסננים.
- מחזירים את האטריות לסיר הריק ומוסיפים את הרוטב. מוסיפים עוד 1-2 כפות רוטב סויה ומגישים מיד.
האטריות האלה, העשויות מקמח חיטה בתוספת תה ירוק, מיוצרות במלזיה ומיובאות על ידי "מזרח ומערב". מחיר חבילה ב"מזרח ומערב" הוא 8 שקלים. בהמלצת השף אבי קונפורטי שילבתי את האטריות האלה עם באק צ'וי ופטריות ירדן, אם כי קונפורטי המליץ לשלבן דווקא עם שורש באק צ'וי (ורוטב צדפות, רחמנא לצלן). צורתו וטעמו של הבאק צ'וי, המכונה גם פאק צ'וי, בוק צ'וי או פוק צ'וי, מזכירים מעט תרד או מנגולד. אפשר להשיגו בשוק הכרמל או באתר "אקזוטיקה".
המרכיבים (ל-2 מנות):
שמן קנולה/סויה/תירס
שמן שומשום כהה
1 חבילה פטריות ירדן
1 צרור באק צ'וי, שטוף היטב, עלים בלבד
1 חבילה (250 גרם) אטריות עם תה ירוק (להשיג ב"מזרח ומערב")
1-2 כפות רוטב סויה
2 כפות חלב קוקוס (מי קוקוס/קרם קוקוס) – לא חובה
פלפל שחור גרוס גס
שומשום שחור
אופן ההכנה:
- חותכים את הפטריות לרצועות ברוחב חצי ס"מ עד 1 ס"מ. (אין צורך לשטוף את הפטריות, אפשר לנגב אותן בעדינות בנייר מגבת).
- מחממים מעט שמן קנולה/סויה/תירס במחבת גדולה או סיר רחב ומוסיפים טיפת שמן שומשום. מוסיפים למחבת את הפטריות ומטגנים עד להזהבה/צריבה קלה. מניחים בצד.
- באותו סיר/מחבת מניחים את עלי הבאק צ'וי ומניחים להם להתקפל ולהתקמט. מערבבים מדי פעם, בעדינות, בעזרת כף עץ. מוציאים ומעבירים לקערת מי קרח. מוציאים כעבור שניות אחדות, סוחטים וקוצצים גס. מניחים בצד.
- מניחים אטריות תה ירוק בסיר מלא מים רותחים עם מעט מלח. מבשלים עד להתרככות האטריות (4 דקות לערך) ומסננים.
- מחזירים את האטריות לסיר הריק ומוסיפים באק צ'וי ופטריות ירדן. מוסיפים עוד 1-2 כפות רוטב סויה, 2 כפות חלב קוקוס (לא חובה), מעט פלפל שחור גרוס גס, מעט שומשום שחור אם רוצים, ומגישים מיד.
אטריות סובה, הן אטריות דקות וטעימות מקמח כוסמת בשילוב קמח לבן. ניתן להשיגן בשלוש החנויות האסיאתיות. מחיר חבילת אטריות סובה (מיובאות ממלזיה) במשקל 200 גרם ב"מזרח ומערב" הוא 8 שקלים. השילוב עם הגזר והבוטנים כייפי ומתפצפץ בפה.
המרכיבים (ל- 2 מנות):
5 גזרים
שמן סויה/קנולה/תירס
שמן שומשום כהה
50-70 גרם בוטנים קלויים, קצוצים
3-4 כפות רוטב סויה
פלפל צ'ילי יבש כתוש
200 גרם אטריות סובה
פלפל שחור גרוס גס
חופן עלי כוסברה (לא חובה)
אופן ההכנה:
- קולפים גזר וכשמסיימים את הקילוף שוטפים, קוטמים קצוות וממשיכים לקלוף מהגזר רצועות דקיקות-שקופות לתוך קערה.
- מחממים מעט שמן סויה/קנולה/תירס במחבת גדולה/סיר רחב ומוסיפים טיפת שמן שומשום כהה. מכניסים לסיר את רצועות הגזר הדקיקות ומטגנים עד להזהבתן. מוסיפים בוטנים קצוצים ומטגנים עד להזהבתם.
- מוסיפים רוטב סויה וטיפונת פלפל צ'ילי יבש כתוש, מערבבים בעדינות ומניחים בצד.
- מניחים אטריות סובה בסיר מלא מים רותחים עם מעט מלח. מבשלים עד להתרככות האטריות (4 דקות לערך) ומסננים.
5. מחזירים את האטריות לסיר הריק ומוסיפים את הגזר והבוטנים. מוסיפים עוד 1-2 כפות רוטב סויה, מעט פלפל שחור גרוס גס, חופן עלי כוסברה (לא חובה) ומערבבים היטב. מגישים מיד.
- צילומים: אוהד ריינהרץ. לאתר שלו הקליקו כאן
.