בשביל הבריאות ובזכות הטעם - עוברים לאורז מלא
אחרי היסטוריה של התעלמות, יעל גרטי מתיידדת עם האורז המלא, משיגה טיפים לבישולו ומכינה ארבעה מאכלים שקשה להחליט האם הם יותר טעימים או יותר בריאים
אורז מלא עם ירקות ורוטב גאדו גאדו | אורז מלא עם תרד ומשמשים מיובשים | אורז מלא עם דלעת ואגוזים או גרעינים | אורז מלא עם גזר וטופו ברוטב טחינה |
יש אנשים שאינם מכניסים לביתם שום מוצר מזון לבן: לא קמח לבן, לא סוכר לבן וגם לא אורז לבן. אחת מהם היא חברתי היקרה לילו, שמאוד אוהבת לאכול אצלי קישים עתירי חמאה ושמנת, אך תמיד שואלת בסיום הארוחה: "תגידי, יעלולה, אי אפשר להכין את הקיש הזה עם קמח מלא?"
בביתה היא אוכלת אך ורק פסטה מלאה, לחם מלא ואורז מלא. בחוץ היא מרשה לעצמה קצת להתפרע. "בתקופה בה עשיתי את השינוי בהרגלי התזונה והתמדתי", היא מספרת, "היה לי פידבק חיובי באופן מיידי, מבחינת תפקודה של מערכת העיכול וחיוניות הגוף. כשאני אוכלת אוכל לבן - אני כבדה יותר ומצב רוחי ירוד. כשאני אוכלת אוכל מלא, מעט פחמימות, מעט חלבונים והרבה ירקות - מורגשת אצלי קלילות שמביאה עמה מצב רוח אופטימי. האורז המלא טעים יותר ועשיר יותר מאורז לבן ואני באמת לא מבינה את אלה המעדיפים אורז לבן".
אני מודה: עד לא מזמן התכחשתי לקיומו של האורז המלא. אחרי שטעמתי מנת אורז מלא עם ירקות בגריל ורוטב גאדו גאדו (פרטים בהמשך) במסעדה האורגנית "משק ברזילי" - נדלקתי. מיד קניתי שני סוגים של אורז מלא וניגשתי למשימה.
אז מה זה בעצם אורז מלא?
"האורז המלא אינו עובר כל תהליך של עיבוד או ליטוש", מספרת ליאורה חוברה, דיאטנית קלינית ומחברת הספר "הדיאטה הסינית להרזיה ולבריאות", "הוא עשיר בוויטמינים ומינרלים ומכיל את כל מרכיבי הדגן כולל מגנזיום, זרחן, וויטמינים מקבוצת B .ע"פ הרפואה הסינית הוא נחשב לדגן המאוזן ביותר, מה שאומר שניתן לשלב אותו בכל תפריט והוא מתאים לרוב בני האדם. לפי הגישה הסינית, האורז המלא מחזק את מערכת העיכול, מספק תחושת שובע ומקטין את הצורך במתוקים. תכולת הסיבים הגבוהה שבו גורמת לאכילה איטית ולתחושת שובע ולכן להקטנה בכמות הנאכלת. כמו כן הוא תורם להפעלה סדירה של מערכת העיכול ובניגוד לאורז הלבן, אינו גורם לעצירות. הוא מכיל פחמימות שתרומתן להעלאת רמות הסוכר בדם נמוכה יחסית ולכן מתאים גם לשימושם של חולי סוכרת. מכיוון שהוא אינו מכיל גלוטן - הוא מתאים גם לחולי צליאק".
"האורז הלבן הוא בעצם פחמימה ריקה", אומרת תום סויצקי, מנהלת פורום אוכל אורגני ובריאותי ב- ynet, "דהיינו סוכר ותו לא".
סוגי האורז המלא
- אורז מלא עגול: הוא האורז המלא הטעים ביותר, לדעת הרוב.
- אורז בסמטי מלא, עליו תום ממליצה בחום.
- אורז מלא אדום, שמחירו גבוה, אותו מציעה תום לערבב עם אורז מלא עגול.
- אורז מלא ארוך, שהוא סביר ותו לא.
אורז בר, יש לציין, איננו אורז כלל.
איפה קונים?
לילו ממליצה לקנות אורז מלא במשקל בחנות הגדולה "עדן מרקט" באור יהודה. תום ממליצה לקנות בכל חנויות הטבע בהן יש תחלופה גדולה של סחורה או בשוק לווינסקי, וממליצה לקנות בתפזורת, מה שמכביד פחות על הכיס. אני קניתי בחנות טבע אקראית אורז מלא עגול של "אדמה" - פשוט מצוין.
ואיך מבשלים את זה?
בית הלל טוען: קודם לבישול משרים ללילה, ואילו בית שמאי גורס: אין צורך בהשריה. ניסיתי עם השריה, ניסיתי בלי: מבחינתי אין צורך בהשריה. אורז מלא עגול יצא טעים להפליא ללא כל השריה. גם לילו חברתי גורסת שאין כל צורך בשטיפה. "אומרים שכך האורז מוכן מהר יותר", היא אומרת, "אבל אני ידועה כטיפוס סבלני ואין לי בעיה לחכות 40 דקות, מה גם שאורז שהושרה יוצא רך מאוד, בעוד אורז שלא הושרה יוצא קריספי, אחד-אחד".
"טעמם של סוגים מסוימים מעט טחוב", אומרת תום, "ולכן ממליצים להשרותם ללילה. לדבריה אין צורך להשרות מראש את סוגי האורז המלא הנמכרים בתפזורת, במיוחד את האורז העגול, האדום והבסמטי, כי אם רק לשטוף היטב.
סוגיה אחרת עוסקת בטיגון האורז לפני בישולו: תום גורסת שאין צורך בכך אם מקפידים על יחס נכון של אורז ומים ועל שימוש בסיר טפלון (חדש ובלתי שרוט או סדוק) ואילו לילו ואני מטגנות את האורז בתחילת הבישול. לילו ממליצה לשים כוס ושלושת רבעי מים על כל כוס אורז מלא. תום ממליצה על יחס של 2 כוסות מים לכוס אורז מלא, עם אופציה לכוס וחצי מים על כל כוס אורז מלא. עוד ממליצה תום להשתמש במי בישול של ירקות לבישול האורז, מה שמוסיף טעם וצבע. כך לדוגמא, היא מוסיפה מי בישול של סלק בעת בישול אורז מלא, מה שהופך אותו לאורז ארגמני נאה.
ומה מבשלים איתו?
לדברי תום אפשר לעשות הכל עם אורז מלא: ממולאים, תבשילים, סלטים, מג'דרה, פשטידות, סושי, קציצות, ועוד. לילו אוהבת להוסיף שפע של ירקות לאורז המלא שלה, כשליש מכלל התבשיל. היא מתחילה מטיגון בצל במעט שמן זית, מוסיפה כרישה ופלפלים או כרישה וגזר, לפעמים גם מעט אגוזים (כגון אגוזי מלך או פקאן), או שעועית מש מבושלת או קינואה מבושלת ועשבי תיבול כגון: כוסברה, פטרוזיליה או שמיר. המתכונים שלהלן משתמשים באורז מלא עגול, שהוא האורז המומלץ ביותר. אם אין בידיכם אורז עגול- ניתן להכינם גם עם אורז מוארך, אך התוצאה תהיה פחות מוצלחת.
מנה בהשראת המסעדה האורגנית "משק ברזילי" במושב ירקונה.
גאדו גאדו הוא רוטב אינדונזי המכיל חמאת בוטנים, פלפל צ'ילי ולעתים גם חלב קוקוס. לעתים השם גאדו גאדו מתייחס לתבשיל ירקות מסוים, אותו מעטר רוטב זה. נכון, חמאת בוטנים איננה בריאותית וגם לא דיאטטית, ועם זאת, השילוב בין האורז המלא, על טעמו העשיר, הירקות בגריל והרוטב הפיקנטי - פשוט מסעיר ומפנק. ניתן להכין את האורז, הירקות והרוטב מראש, ולחמם לקראת ההגשה.
המרכיבים (ל- 3-4 מנות):
לירקות בגריל:
1 בטטה, קלופה וחתוכה לקוביות קטנות
1 פלפל אדום, חתוך לקוביות
1 פלפל צהוב, חתוך לקוביות
1 חציל, חתוך לקוביות קטנות
שמן זית
מלח
פלפל שחור גרוס גס
לאורז:
1 כף שמן זית
1 בצל יבש בינוני, קצוץ דק
1 כוס אורז מלא עגול
מלח
פלפל שחור גרוס גס
לרוטב גאדו גאדו:
1 כפית שמן סויה/ קנולה/תירס
1/2 כפית שמן שומשום כהה (לא חובה)
3 שיני שום, קלופות וכתושות
2 כפות חמאת בוטנים איכותית ("סקיפי" מומלצת)
מיץ מ- 1 לימון טרי
2 כפות רוטב סויה
1/2 כפית פלפל צ'ילי יבש כתוש
1/2 כוס (עד כוס שלמה) מים רותחים
1 כפית סוכר
אופן ההכנה:
- ירקות בגריל: מחממים תנור לחום 200 מעלות. מניחים את כל הירקות החתוכים בתבנית תנור משומנת במעט שמן זית. מזליפים מעט שמן זית, מפזרים מעט מלח ופלפל שחור גרוס גס ומערבבים היטב. מכניסים לתנור למשך חצי שעה עד שעה, עד שהבטטה מתרככת. מוציאים ומניחים בצד.
- האורז: מחממים כף שמן זית בסיר. מוסיפים בצל קצוץ ומטגנים עד להזהבה נאה.
- מוסיפים כוס אורז מלא עגול ומטגנים במשך 2-3 דקות. מוסיפים מעט מלח ופלפל שחור גרוס גס. מוסיפים 2 כוסות מים רותחים, מכסים ומעבירים מיידית לאש הקטנה ביותר. מבשלים במשך 40 דקות לערך, עד שגרגר אורז רך דיו לטעמכם. קיים סיכוי שהאורז רך דיו לטעמכם ולא כל המים התאדו, במקרה כזה ניתן לסנן את האורז או לשפוך את עודפי המים. מכבים את האש, מכסים ומניחים ל -10 דקות נוספות.
- הרוטב: מחממים מעט שמן סויה/קנולה בסיר קטן. מוסיפים מעט שמן שומשום (לא חובה). מטגנים שום כתוש ומוסיפים חמאת בוטנים, מיץ לימון, רוטב סויה, פלפל צ'ילי, מים וסוכר. טועמים, אם הרוטב סמיך מדי לטעמכם מוסיפים עוד מעט מים רותחים. אם הרוטב חמוץ מדי לטעמכם – מוסיפים מעט סוכר.
- מגישים: מניחים תלולית אורז מלא מבושל בצלחת. מעליה מפזרים תלולית ירקות בגריל. ניתן לבחור אם ליצוק מעט רוטב מעל הירקות או להגיש את הרוטב בנפרד בקערית קטנה, כך שכל סועד יקח לפי רצונו.
המנה המצולמת הוכנה עם אורז מלא מוארך, אך מומלץ להכינה עם אורז מלא עגול.
המרכיבים (ל- 3-4 מנות):
1 כף שמן זית
1 בצל יבש בינוני, קצוץ דק
1 כוס אורז מלא עגול
מלח
פלפל שחור גרוס גס
1 שקית (400 גרם) תרד או בייבי תרד
חופן משמשים מיובשים, חתוכים לרצועות דקות
אופן ההכנה:
- האורז: מחממים כף שמן זית בסיר. מוסיפים בצל קצוץ ומטגנים עד להזהבה נאה.
- מוסיפים כוס אורז מלא עגול ומטגנים במשך 2-3 דקות. מוסיפים מעט מלח ופלפל שחור גרוס גס. מוסיפים 2 כוסות מים רותחים, מכסים ומעבירים מיידית לאש הקטנה ביותר. מבשלים במשך 40 דקות לערך, עד שגרגר אורז רך דיו לטעמכם.
- מניחים תרד בסיר רחב או מחבת גדולה, מוסיפים מעט מלח ומניחים לו להתקמט תוך ערבוב עדין בכף עץ.
- מוסיפים משמשים מיובשים חתוכים ומערבבים היטב. מוסיפים פלפל שחור גרוס גס.
- מערבבים אורז מלא עם תרד ומשמשים. טועמים, במידת הצורך מוסיפים מעט שמן זית או עוד מלח ופלפל.
אם בחרתם להשתמש באגוזי ברזיל – זכרו שלא מומלץ לאכול יותר מחמישה אגוזי ברזיל ביום, שכן אגוזי ברזיל מכילים כמות עצומה של סלניום, שהוא אמנם מינרל נוגד חמצון איכותי וחשוב בהגנה על מערכות הגוף, אך די בכמות מזערית של סלניום ביום. צריכה יומיומית של כמות גדולה יכולה להפר איזון ולגרור תופעות לוואי.
המרכיבים (ל- 3-4 מנות):
שמן זית
1 בצל יבש בינוני, קצוץ דק
1 כוס אורז מלא עגול
מלח
פלפל שחור גרוס גס
1 ק"ג דלעת, חתוכה לקוביות קטנות
100 גרם אגוזים שונים לפי בחירתכם: צנוברים, אגוזי ברזיל, קשיו, גרעיני דלעת, וכו'
אופן ההכנה:
- האורז: מחממים כף שמן זית בסיר. מוסיפים בצל קצוץ ומטגנים עד להזהבה נאה.
- מוסיפים כוס אורז מלא עגול ומטגנים במשך 2-3 דקות. מוסיפים מעט מלח ופלפל שחור גרוס גס. מוסיפים 2 כוסות מים רותחים, מכסים ומעבירים מיידית לאש הקטנה ביותר. מבשלים במשך 40 דקות לערך, עד שגרגר אורז רך דיו לטעמכם.
- הדלעת: שוטפים את הדלעת, מפרידים אותה מקליפתה בעזרת סכין חדה וחותכים לקוביות קטנות.
- מחממים מעט שמן קנולה/סויה/תירס במחבת גדולה או סיר רחב. מכניסים למחבת את קוביות הדלעת, מוסיפים מעט מלח ופלפל שחור גרוס גס ומטגנים-מקפיצים במשך כמה דקות עד שהדלעת מתרככת, אך לא יותר מדי. מניחים בקערה בצד.
- מחממים כפית שמן זית במחבת ומטגנים את האגוזים/גרעינים שבחרתם.
- מערבבים אורז עם דלעת ואגוזים/גרעינים. טועמים ומוסיפים מלח או פלפל שחור גרוס גס במידת הצורך.
מתכון של תום סויצקי, מנהלת פורום אוכל אורגני ובריאותי ב- ynet
המרכיבים (ל- 2-3 מנות):
1 כוס אורז מלא עגול, שטוף
1 גזר, קלוף ומגורר גס
1 כף שמן זית
2 כוסות מים
לטופו:
1/3 גוש טופו, חתוך לקוביות קטנות
1 שן שום, קלופה וכתושה
3 כפות רוטב סויה
לטחינה:
1.5 כפות טחינה גולמית משומשום מלא
מים לפי הטעם
מעט מיץ לימון טרי
אופן ההכנה:
- משרים טופו ברוטב סויה ושום כתוש למשך 15 דקות. 2. מחממים מעט שמן זית בסיר עם מכסה או מחבת גדולה עם מכסה. מטגנים גזר מגורר עד להזהבה. מוסיפים אורז ומים. מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש.
- מוסיפים קוביות טופו ואת שארית המרינדה של הטופו, ומכסים את הסיר/מחבת.
- בינתיים מערבבים טחינה עם מים ומיץ לימון.
- כשהאורז מוכן מוסיפים את הטחינה, מערבבים ומשהים במשך כמה דקות בסיר סגור.
צילומים: אוהד ריינהרץ. לאתר שלו הקליקו כאן .