החטיפה והכישלון: חלוץ מסתפק בהערות
צוות המומחים בראשות האלוף במיל' גיורא איילנד קבע שאירוע החטיפה של גלעד שליט היה כשלון מבצעי. עם זאת נקבע שאין לנקוט בצעדים כלשהם נגד שרשרת הפיקוד
הכישלון המבצעי נגמר בהערות למפקדים: צוות מומחים בראשות האלוף במיל' גיורא איילנד קבע הערב (יום ב') שאירוע חטיפת החייל בכרם שלום שבו נהרגו שני חיילים הוא כישלון מבצעי. למרות הקביעה החד-משמעית, החליט הצוות שהפעולות שננקטו לפני האירוע היו סבירות ושאין לנקוט בצעדים כלשהם נגד שרשרת הפיקוד. הרמטכ"ל קיבל את ההמלצות וציין שבכוונתו להעיר הערות אישיות למפקדים ספציפיים.
הרמטכ"ל צפוי לזמן מספר מפקדים ולהעיר להם באופן אישי, ככל הנראה הערות פיקודיות, אולם ספק אם יהיה בהן כדי להשפיע על קידומם בעתיד של אותם מפקדים בצה"ל. בהקשר המודיעיני קובע הצוות כי רמת המודיעין ההתרעתי הייתה סבירה אך מצביע על מספר ליקויים בממשקים הבין-אירגוניים בתוך הצבא. עוד קובע הצוות כי בטיפול המערכתי באיום המנהרות לא היה ליקוי או מחדל אך נדרש להאיץ את ההשקעה בטכנולוגיה המתאימה בכדי להגיע למענה אפקטיבי.
הצוות מצביע על שורה של שגיאות - בעיקר ברמת הגדוד (גדוד הסיור המדברי) אך גם ברמות הגבוהות יותר - אוגדה, פיקוד ומטה כללי. עם זאת קובע הצוות שהפערים הללו לא הובילו לתוצאה הקשה.
לדברי האלוף איילנד, "לא היה כאן זלזול או רשלנות ביחס להתרעה מצד המפקדים בשטח. כמו כן לא היו ליקויים נורמטיביים בתפקוד הכוחות - לא ברמות הנמוכות ולא ברמות הגבוהות. השגיאות שנעשו, גם בזמן האירוע, לא היו מהסוג הזה". אז איך אפשר להסביר את התוצאה הסופית? "יש מספר מרכיבים שהביאו לתוצאה, בין היתר היכולת המבצעית של האויב, יש שיפור יכולות בצד השני, אי קיומו של שיתוף הפעולה בין צה"ל לפלסטינים מאז עליית החמאס".
האלוף במיל' איילנד בתדרוך (צילום: ירון ברנר)
לדברי איילנד, "בשבועות האחרונים החמאס חצה את הקו. ברצונו לבצע פיגועים ויש לו יכולות שמייצרות איומים גדולים יותר בהשוואה לתקופה שיצאנו מעזה". איילנד פירט מרכיבים נוספים שהביאו לתוצאה: ליקויים ברמת המוכנות ובכוננות, ליקויים של הגדוד והחטיבה, ובעיות באיסוף המודיעין הקרבי - תצפיות ומכ"מים, "יש טכנולוגיה מתקדמת, אך הביצוע לעיתים לא רלוונטי". אין לצה"ל מענה אפקטיבי לנושא המנהרות. "אין בעולם יכולות טובות יותר משלנו", הדגיש, "דברים שבכל זאת ישנם עוד צריך להאיץ אותם. זה פער בדומה לפער שלנו מול הקסאמים. זה לא שיש ולא מביאים".
הרמטכ"ל אמר כי: "אין ספק כי האירוע הוא כישלון מבצעי משום שבכל עימות בינינו לבין האויב אסור לנו לקבל תוצאה שכזו ולהגדיר אותה אחרת מאשר כישלון. הוא כישלון כי במפגש הלחימה הזה שבינינו לבין האויב איבדנו את סגן חנן ברק ואת סמ"ר פבל סלוצקר. חייל נוסף נפצע והחייל גלעד שליט נחטף".
חלוץ הוסיף כי הוא מוצא שלאורך כל התקופה שקדמה לאירוע, היחידות התכוננו באופן סביר אך גם בתחום זה היו ליקויים ושגיאות לגבי תפקוד הכוחות בזמן האירוע, "על אף שהכוח הגיב במהירות, אני מוצא כאן תקלות מקצועיות שהביאו לכך שבניית התמונה המבצעית והבנתה היו איטיות". בסוגיה המודיעינית הדגיש הרמטכ"ל כי הייתה התרעה וביקש להשלים את התחקיר המודיעיני מול השב"כ. הכישלון המבצעי בלט על רקע הצלחות מבצעיות רבות של אוגדת עזה, בין היתר סיכול 61 ניסיונות חדירה לשטח ישראל וסיכול 54 הנחות מטענים.