שתף קטע נבחר
 

אטופיק דרמטיטיס - האסתמה של העור: אבחון וטיפול

מאות אלפי ישראלים, רובם ילדים, לוקים ב'אסתמה של העור', מחלה הגורמת ליובש, גרד וסבל רב. תרופות חדשות מביאות לשיפור דרמטי במהלך המחלה. מה הסימנים, איך מאבחנים וכיצד מטפלים? מדריך

אטופיק דרמטיטיס, או בשמותיה הנוספים אקזמה ואסתמה של העור, היא בעיית עור כרונית הגורמת לפריחה קשקשית וגירודים. אצל חלק גדול מהחולים ישנה שכיחות גבוה במשפחה של מחלות אלרגיות כמו אסתמה וקדחת השחת.

 

לדברי ד"ר אלכס זבולונוב, רופא עור ילדים בבית חולים שניידר, המחלה שכיחה בעיקר בקרב ילדים ותינוקות. כ-350 אלף איש בישראל סובלים מהמחלה, כ-90 אחוז מהם ילדים. מקרב הילדים החולים, כמחציתם מתחת לגיל שנתיים. ברוב המקרים סובל החולה משתי התפרצויות בשנה, שנמשכות שבוע עד 10 ימים.

 

אף שהמדובר במחלה השכיחה ביותר אצל פעוטות, היא נעלמת לרוב עד גיל 3. בקרב המבוגרים, המחלה נוטה להיות כרונית. במהלך המחלה מתרחשת תגובה אלרגית של העור הגורמת לדלקת כרונית. התוצאה: יש תחושת גירוד בעור, הוא הופך יבש וקשקשי. הגירוי הכרוני והגירודים הבלתי פוסקים הופכים את העור לעבה יותר ובעל מירקם נוקשה. חשיפה למרכיבים להם החולה אלרגי מחמירה את הסימפטומים.

 

מה התסמינים?

 

הגירוד הניכר, הוא הסממן הבולט במחלה. בנוסף עלולות להופיע שלפוחיות, יובש, ודימומים כתוצאה מהגירוי. אצל פעוטות מתחת לגיל שנתיים עלולים להופיע נגעים עוריים המופיעים תחילה על הלחיים, הזרועות או הברכיים.

 

האבחון נעשה בעיקר על מראה העור, או על סמך ההיסטוריה המשפחתית של אלרגיות. לעתים רחוקות יבצע רופא העור ביופסיה בה ניטלת דגימה מהנגעים, כדי לוודא שאין המדובר במחלת עור אחרת.

 

איך מטפלים?

 

הטיפול משתנה בהתאם לחומרת הסימפטומים ומראה הנגעים על העור. הדרך הטובה ביותר היא כמובן להימנע מהגורמים להם החולה אלרגי. עור יבש פעמים רבות מחמיר את הבעיה. לכן, בכל רחצה כדאי להמעיט בחשיפה למים ולהשתמש בכמות מעטה של סבון. לאחר הרחצה באמבטיה, בים או בבריכה, וכל עוד העור רטוב, יש למרוח קרם לחות על כל שטח הגוף. כאשר העור יבש במיוחד יש למרוח קרם לחות כשלוש פעמים ביום. סביבה חמה ולחץ הגורמים להזעה מוגברת מחמירים את הגרד ואת היובש בעור שמתרחש אחר כך.

 

ד"ר זבולונוב מסביר כי ילדים עם אטופיק דרמטיטיס רגישים יותר לזיהומים בעור, המהווים את אחת הסיבות להחמרת הפריחה. מומלץ לפנות לרופא עור ילדים במקרה של פריחה מפושטת על שטח עור גדול ובמקרה של הפרשה מהנגעים בעור או סימני זיהו ם אחרים, כגון חום.

  

משחות המכילות קורטיקוסטרואידים עשוית להפחית את הגרד וחומרת הנגעים על העור. איזורים בעור שהפכו מעובים מטופלים לעתים גם בתכשירים המכילים פחם. במקרים חמורים ירשום הרופא קורטיקוסטרואידים סיסטמיים הנלקח דרך הפה או ניתן בעירוי לתוך הוריד.

 

בשנים האחרונות פותחו תרופות אימונומודלטוריות דוגמת אלידל ופרוטופיק, בעלות השפעה מאזנת על הפעילות המוגברת של מערכת החיסון. מחקרים הראו כי התרופות הללו יעילות בשיעור של כ-80 אחוז בהקלה על חומרת התסמינים. 

פורסם לראשונה 11/07/2006 01:05

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אסתמה של העור. גירוד בלתי נסבל
צילום: shutterstock
מומלצים