כתובה זה לא סתם קישוט, זה הסכם מחייב
החלטת לשחק אותה רוטשילד, וביום הגדול של חייך רשמת סכום אסטרונומי כדי שכולם יראו כמה אתה אוהב אותה? זהירות. כתובה אינה מסמך סמלי בלבד, אלא מסמך חוזי בעל משמעות רחבה ותוצאות משפטיות ביחסי הממון בין בני הזוג. כלומר - ייתכן שיום אחד יהיה צורך לפרוע את השטר הזה
ענת התאכזבה מאוד כשאורי ביקש לרשום רק 180,000 שקל בכתובה, וגם הסבריו שמדובר בעשרת אלפים ח"י לא הועילו. "קמצן", הטיחה בו ענת בכעס ובעלבון. "זה רק מספר", אמרה ענת כשאורי שאל למה היא כל כך כועסת. "כל הבעלים של החברות שלי כתבו לא פחות ממיליון שקל. כולן צוחקות עלי עכשיו".
אבל ענת טעתה. זהו לא "רק מספר". הכתובה אינו מסמך סמלי בלבד, זהו מסמך חוזי בעל נפקוּת משפטית רחבה בהלכה, לרבות תוצאות משפטיות ביחסי הממון בין בני הזוג. גם החקיקה הישראלית האזרחית כוללת הוראות מפורשות בדבר שמירת זכויות האשה לפי כתובתה. לכן, חתנים יקרים, כשאתם נוקבים בסכום התייחסו לזה ברצינות - כי אולי יום אחד תצטרכו לשלם אותו.
כתובה בעיצוב מודרני של דוד מרדכי Ktuba.net
שטר הכתובה כולל את ההתחייבויות שהבעל מקבל על עצמו כלפי האשה, עם הנישואים. הבעל והאשה או נציגים מטעמם (ובדרך כלל אביו של הבעל ואבי הכלה), קוראים את הכתובה ובעצם מסכמים את התנאים לנישואים. לכן טענות של האשה או של הבעל, לעת פירוד, כי לא הבינו את הכתוב או לא קראו את הכתובה, אינן תקפות.
מלבד התחייבות כללית לזון את האשה מציינים בכתובה שלושה סכומים: עיקר כתובה כולל תוספת כתובה, נדוניה ותוספת נדוניה, שאותם זכאית האשה לקבל מהבעל לעת גירושים או מיורשיו לעת פטירתו.
היסוד החוזי של הכתובה בא לידי ביטוי בתוספת הכתובה, שהוא חוב הרובץ על הבעל שעליו לפרוע בגט, ובמותו חב בו עזבונו. סכום התוספת משתנה מכתובה לכתובה ונקבע על פי הסכם בין החתן לכלה או בין הוריהם.
לשים לב למה מתחייבים. עיצוב כתובה - דוד מרדכי
על פי הוראות הרבנות הראשית (תש"ס) נקבע שיעור מקסימלי לתוספת הכתובה, אך אין בהן שיעור מינימלי. כלומר הבעל רשאי לכתוב בכתובה רק סכום של 200 זוז, המהווה את עיקר הכתובה. בנוסף לעיקר כתובה ותוספת כתובה כוללת הכתובה גם את רישום נכסי הנדוניה (כספים, חפצים ונכסים שהאשה מביאה בנישואים לבעלה). מאחר שהבעל רשאי לסחור בנכסים, מראש מסכים להוסיף עליהם "תוספת". השתרש מנהג שהוא מוסיף 50 אחוז משווי הנדוניה שהביאה איתה האשה לנישואים. כשבאים לחשב את שווי הכתובה בפועל מצרפים יחדיו את הסכומים המפורטים בעיקר כתובה, תוספת כתובה נדוניה ותוספת נדוניה. טענות הבעל כי לא הבין על מה חתם לא יתקבלו, לכן כדאי להיזהר.
מתי זכאית האשה לקבל את כתובתה?
עודד ועופרה הגיעו למשרדי לערוך הסכם גירושים. כששאלתי את עופרה אם היא מוותרת על כתובתה ותוספת כתובתה, השיב עודד "נו באמת, זה ברור". ובכן לא, זה לא ברור. נכון שברוב הסכמי הגירושים שנעשים מוסדר החלק הרכושי תוך ויתור האשה על כתובתה ותוספת כתובתה, אך עובדה זו אינה גורעת מחשיבות הכתובה, מה גם שלא כל הזוגות המתגרשים מצליחים להיפרד על דרך ההסכמה.
המקרה הברור ביותר בו האשה זכאית לכתובתה הוא כשהבעל מבקש להתגרש ממנה, אך אין לו עילת גירושים מוכחת על פי ההלכה. אבל גם במקרים בהם האשה היא זו שתובעת גירושים קיימת אפשרות שתהיה זכאית לכתובתה, למשל במקרים בהם לבעל קיים מום מלפני הנישואים שהיא לא ידעה על קיומו, במקרים שהגבר סובל מאימפוטנציה, או במקרה בו הבעל עקר ולאחר עשר שנות נישואים לא הצליחו להקים משפחה כתוצאה מעקרותו. גם במקרים בהם הגבר עזב את הבית ומסרב לקיים יחסים עם אשתו הוא יחוייב בכתובה.
ומה עם ההצמדה?
בתנאי אינפלציה מתעוררת שאלת ההצמדה. בפסיקה הרבנית בדרך כלל אין מחייבים בהצמדה אלא אם קיים תנאי מפורש בכתובה המתייחס להצמדה. ומהו סכום החיוב? הרי רובנו לא מודעים לשווי הכספי של זוזים וזקוקים המצויינים בכתובה. הרב דיכובסקי סבור שיש לפסוק לפי הסכום הנקוב עליו התחייב החתן ושהוא מודע לו (אותו סכום עליו הכריז החתן לרב שהוא מוכן להתחייב).
אנחנו חילוניים, מה לנו ולכתובה?
"אנחנו זוג חילוני, אין לזה שום משמעות עבורנו, סתם מסמך שחותמים בחתונה, לא אומר לי כלום". האמירות האלה נשמעות לא פעם כאשר אחד הצדדים מעוניין להתגרש והצד השני מעלה את נושא הכתובה. אז כדאי לדעת מבחינת ההלכה הכתובה היא הסכם יחסי ממון בין בני זוג, ולא רק מבחינת ההלכה. סעיף 1 לחוק יחסי ממון בין בני זוג קובע כי הסכם ממון הוא הסכם בין בני זוג המסדיר יחסי ממון שביניהם בכתב.
לכן, ועל מנת למנוע מצבים של ויכוחים עתידיים, כדאי ומומלץ לכל זוג לערוך הסכם ממון שיגדיר את מכלול היחסים הרכושיים לעת פרידה וימנע אפשרות להפעלת לחצים באמצעות אותה כתובה. כדאי לדעת שדווקא בחוגים החרדיים מקובל לערוך שטר תנאים בנוסח מקובל בשעת האירוסים, או אף בסמוך לחופה, בנוסף לשטר הכתובה. דין שטרי תנאים אלה, ככל שהם קובעים יחסי ממון, כדין הסכם ממון.
- עו"ד ליהיא כהן-דמבינסקי מתמחה בדיני משפחה, מנהלת פורום דיני משפחה ב-ynet ומחברת "המדריך הישראלי לגירושין".
האתר של ליהיא