המונדיאל טוב לכלכלה
גרמניה החלה לקצור את הפירות מאירוח משחקי גביע העולם בכדורגל, שצפויים להוסיף 0.5% לצמיחה שלה השנה, וגם לשפר את תדמיתה בעולם כיעד תיירותי ואת מצב רוחם של הצרכנים במדינה. גם איטליה מקווה להרוויח מהזכייה, ודרום אפריקה, שתארח את המשחקים ב-2010, מקווה לנס כלכלי
גרמניה זכתה לשבחים רבים, לא רק על הארגון המופתי של המשחקים, אלא גם על האירוח הרגוע וקבלת הפנים החמה לה זכו מיליוני המבקרים מכל העולם. למרות שרוב הכלכלנים אינם צופים כי האירוע ישפיע השפעה מרחיקת לכת על כלכלת גרמניה בטווח המיידי, הפוליטיקאים ואנשי העסקים מקווים שהתחושה הטובה תתורגם לגידול בצריכה הפרטית - עקב אכילס המסורתי של הכלכלה הגרמנית.
שר האוצר הגרמני מיכאל גלוס סבור כי "משחקי גביע העולם מסמנים שיפור משמעותי בתדמיתה של גרמניה. למרות שקשה להצמיד ערך כלכלי לשינוי התדמית, אין ספק שהכלכלה תרוויח ממנו". שיפור כזה יכול להיות בעל ערך מוסף מיוחד בתקופה הנוכחית, תקופה של התאוששות בכלכלת גרמניה, שסבלה מקיפאון בשנים האחרונות.
ואכן, נראה כי גרמניה תרוויח בעתיד, לפחות כיעד תיירותי, ממסע היחצ"נות בן החודש. לפי סקר שביצעה חברת התיירות הגרמנית DZT בקרב תיירים ששהו בגרמניה בזמן המונדיאל, 90% אמרו כי ימליצו על גרמניה כיעד לחופשה.
5 מיליון נוסעים נוספים ברכבות
בטווח המיידי, צופים כלכלנים ואנליסטים כי משחקי גביע העולם יתרמו 0.5% לצמיחת התמ"ג הגרמני השנה. הכלכלה הרוויחה באופן ישיר מהגידול בהשקעות - הממשלה השקיעה כ-7.7 טריליון דולר באיצטדיונים ובתשתיות, ביניהם תשתיות התחבורה. במהלך המונדיאל הגיעו לגרמניה כ-2 מיליון תיירים, פי 2 מהצפוי, שלפי הערכות הוציאו במהלך החודש כ-600 מיליון אירו.
בנוסף, תרמו משחקי גביע העולם ליצירה של כ-50 אלף משרות, והובילו לירידה באבטלה בגרמניה, שעמדה ביוני על 10.9% (נתונים מקוריים), לעומת 11% במאי. כמחצית מהמשרות שנוצרו צפויות להיות משרות קבועות.
מגזר הקמעונאות הגרמני היה מהמרוויחים הגדולים - נתונים ראשוניים מראים כי הקמעונאים זכו להכנסות נוספות בהיקף של 2.6 מיליארד דולר במהלך ארבעת השבועות של המשחקים. רשות הרכבות רשמה 5 מיליון נוסעים נוספים בתקופת המונדיאל, וחברת התעופה הגרמנית לופטהנזה רשמה גידול של 200 אלף נוסעים לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
סוחרי האלכוהול ובעלי מבשלות השיכר נהנו מזינוק במכירות, בעיקר של בירה, לנוכח גידול של 8% בכמות הבירה שנצרכה בגרמניה במהלך חודש המשחקים, וזאת לאחר מספר שנים של ירידה בצריכת הבירה במדינה. גם יצרני הדגלים רשמו גידול במכירות.
לפי המכון הכלכלי Ifo, עלה אמון העסקים בגרמניה ביוני לרמתו הגבוהה ביותר בחמש השנים האחרונות. התמ"ג הגרמני צמח ב-0.4% ברבעון הראשון, וצפוי לצמוח ב-0.7% ברבעון השני, לאחר קיפאון ברבעון הרביעי אשתקד. והממשלה העלתה את תחזית הצמיחה ל-2006 ל-1.8%.
המומחה לכלכלת ספורט מאוניברסיטת בוכום, מרקוס קורשיידט, אומר גם כי התמיכה בנבחרת המקומית, שסיימה במקום השלישי בטורניר, הובילה את הגרמנים בהדרגה "להאמין בעצמם שוב". לדבריו, הדבר יכול רק לסייע להעלות את המורל של הצרכנים, שגם כך נמצא במגמת עליה בחודשים האחרונים.
אך, עבור אחרים, התוצאות היו פחות חד משמעיות. לקראת סיום המונדיאל, אמרו רק 48% מהמלונות והמסעדות כי גביע העולם תרם לעסקים. בתחום הביגוד וההנעלה, אדידס מכרה 1.7 מיליון חולצות כדורגל ורשמה הכנסות בהיקף של כ-1.2 מיליארד אירו, אך שאר התעשייה ראתה דווקא ירידה במכירות.
איטליה: "הצלחנו בכדורגל, נצליח גם בכלכלה"
ראש ממשלת איטליה, רומאנו פרודי, מקווה לתרגם את הניצחון של נבחרתו במונדיאל להישג כלכלי. פרודי מקווה לנצל את התרוממות הרוח שהביאה הזכייה, לאחר תקופה קודרת עבור הכלכלה, שהיא אחת מהכלכלות החלשות באיחוד האירופי, ותקופה קשה לא פחות בכדורגל האיטלקי, שזועזע על ידי פרשת שחיתות גדולה.
השבוע הכריזו פרודי ושר האוצר שלו, טומאסו פדואה-שיאופה, על קיצוץ של 35 מיליארד אירו בתקציב, בניסיון להוריד את הגירעון הציבורי לפחות מ-3% מהתמ"ג, כנדרש לפי כללי גוש האירו.
שר הפיתוח הכלכלי האיטלקי, פיירלואיגי ברסאני, אמר כי הזכייה בגביע העולם ממתיקה מעט את רוע גזירת הקיצוצים. לדבריו, "יש תחושה שאם הצלחנו לעשות את זה בכדורגל, בוודאי שנצליח לעשות את זה בכלכלה".
הכלכלן האירופי הבכיר הווארד ארצ'ר אומר כי זכייה בגביע העולם מתבטאת בגידול ברור וניתן למדידה באמון העסקי, וגם בצריכה הפרטית. "ראינו את זה כשצרפת זכתה בגביע העולם לפני שמונה שנים. השאלה היא כמה זמן ניתן לשמור על זה", אומר ארצ'ר.
בנוסף, קבוצת הבנקאות ההולנדית ABN אמארו סבורה כי הזכייה במונדיאל תתרום לצמיחת איטליה ב-2006, ולצמיחה באירופה בכלל. הבנק מצא כי הצמיחה הכלכלית במדינות הזוכות בגביע מקבלת "בונוס" של כ-0.7% בעקבות הזכייה (לעומת שנה קודמת).
לדברי כלכלני הבנק, מאז 1970 נרשמו רק שתי חריגות בכלל זה - ב-1974 וב-1978, כאשר כלכלות גרמניה וארגנטינה, הזוכות במקרים אלו, שקעו במיתון חריף אחרי הזכייה.
חסויות: פומה המנצחת הגדולה
מבחינת חסויות, המנצחת הגדולה היתה דווקא פומה, שנתנה חסות לנבחרת איטליה. השנה היו לפומה 12 נבחרות בטורניר, ביניהן גם צ'כיה, פולין, שוויץ ופראגוואי. היא נתנה חסות גם לנבחרות אנגולה, גאנה, איראן, חוף השנהב, סעודיה, טוגו וטוניסיה.
נייקי היתה נותנת החסות השניה בגודלה, עם שמונה נבחרות: אוסטרליה, ברזיל, קרואטיה, הולנד, מקסיקו, דרום-קוריאה, ארה"ב ופורטוגל, שסיימה במקום הרביעי. לאדידס היו שש נבחרות, ביניהן צרפת (מקום שני) וגרמניה (מקום שלישי), וכן ארגנטינה, יפן, ספרד וטרינידד וטובאגו.
אנגליה ושבדיה קיבלו חסות מאומברו, וסרביה ומונטנגרו ואוקראינה היו תחת חסותה של חברת לוטו. אקוודור וקוסטה-ריקה קיבלו חסות ממרתון וג'ומה.
פומה צופה כי החשיפה שלה זכתה בטורניר יוביל לגידול של 40% במכירות מוצרים הקשורים לכדורגל. אדידס אמרה כי משחקי גביע העולם יתרמו לה הכנסות בהיקף של 1.5 מיליארד דולר, וגם נייקי דיווחה על זינוק במכירות המוצרים הקשורים למונדיאל.
דרום אפריקה מצפה לנס כלכלי ב-2010
נשיא דרום אפריקה, ת'אבו מבקי, מצפה כי משחקי המונדיאל, שיתקיימו בדרום אפריקה ב-2010, יהוו נקודת מפנה, ואפילו "נס" כלכלי. לדברי מבקי, החששות כי דרום אפריקה אינה מוכנה פיננסית או לוגיסטית לארח את המשחקים אינם מבוססים, וכי המדינה משוכנעת ביכולתה לעמוד בכל דרישות פיפ"א.
בטקס העברת המשחקים לדרום אפריקה, שהתקיים בסוף המונדיאל הנוכחי, אמר מבקי כי הוא מקווה שהמשחקים יהיו עבור דרום אפריקה מה שהיתה עבטר גרמניה הזכייה ב-1954 בגביע העולם וזכתה לכינוי "הנס של ברן". ניצחונה של גרמניה לפני 52 שנים סימן את שיקום הביטחון העצמי ותחילת הפריחה הכלכלית במדינה אחרי ההרס של מלחמת העולם השניה.
כדורגל הוא אחד מענפי הספורט הפופולריים ביותר בדרום אפריקה, אך הנבחרת הדרום אפריקנית חזרה לבמה הבינלאומית רק ב-1992, אחרי שפיפ"א הסירה את החרם שהוטל על המדינה במשך יותר מ-30 שנה, שכוון כנגד משטר האפרטהייד.
מארגני המונדיאל בדרום אפריקה אומרים כי הם צופים שהמשחקים ימשכו למדינה עד 5 מיליון תיירים. לדבריהם, הממשלה תשקיע 50 מיליארד דולר בהכנות וארגון האירוע, ומתכוונת לוודא כי כל הקהילות במדינה ירוויחו ממנו. הכסף יושקע, בין היתר, בשדרוג ובנייה של אצטדיונים, שיפוץ שדה התעופה ביוהנסבורג והקמת מלונות חדשים. נחכה ונראה.