שתף קטע נבחר

"גוברות הקריאות בלבנון לפירוק חיזבאללה מנשקו"

העיתון "וושינגטון פוסט" מדווח מביירות כי גוברות הקריאות בלבנון לפירוק חיזבאללה מנשקו. "עבור קהל ערבי מסוים נסראללה הוא לוחם, אבל אנחנו משלמים מחיר גבוה", אומר מנהיג הדרוזים בלבנון. ואפילו בסעודיה מתחו ביקורת על חיזבאללה: "מעשי ההרפתקה הבלתי מחושבים הובילו למצב קשה שמעמיד את מדינות ערב והישגיהן בסכנת חורבן"

חטיפת חיילי צה"ל וירי הקטיושות המאסיבי לעבר ערי ישראל עשויים לגרום לשחיקה במעמד חיזבאללה בלבנון ולהתגברות הקריאה לפירוקו מנשק - כך כותבים שליחי העיתון "וושינגטון פוסט" המדווחים מביירות על הלך הרוח בקרב הלבנונים בעקבות התקיפות של חיל האוויר ביממה האחרונה.

 

"אותה מיומנות צבאית שהביאה לחיזבאללה תמיכה גדולה בלבנון ובעולם הערבי, עשויה עכשיו לסכן את מעמדו של ארגון הטרור כשנשמעת ביקורת על כך שנכנס לעימות שלא ניתן לנצח בו, שממשלת לבנון לא בחרה בו ושאינה רוצה להשתתף בו", נכתב בעיתון.

 

מנהיג הדרוזים בלבנון, וחבר הפרלמנט במדינה, וליד ג'ונבלאט, אמר לכתבי העיתון כי "עבור קהל ערבי מסוים והאליטה הערבית נסראללה הוא לוחם, אבל אנחנו משלמים מחיר גבוה". בראיון שהעניק לעיתון הצרפתי "לה פיגארו", ואשר פורסם אתמול, הוא הוסיף כי חיזבאללה שחטף את שני החיילים משחק משחק מסוכן מאוד ומבצע "התמקחות פומבית", הנתמכת בידי איראן ובידי סוריה.

 

"הסוגיה האסטרטגית של דמשק היא לא פלסטין אלא ניסיונה לשים יד על לבנון בדרכים אחרות. מזה מספר חודשים אנחנו מנסים להוציא את ארצנו מהפח הסורי-איראני אבל היום בעקבות תקיפות חיזבאללה הנתמך על ידה, אנחנו חוזרים אליו בכפייה", אמר ג'ונבלאט שהאשים את דמשק בניסיון לזעזע את היציבות בלבנון ולהפיל את ממשלתה.

 

להערכת ה"וושינגטון פוסט", קרוב לוודאי שהעימות הנוכחי יהיה נקודת המפנה בהיסטוריה של חיזבאללה. מאז החלה מתקפת הארגון על ישראל ביום רביעי, גוברות הקריאות בלבנון לחיזבאללה להתפרק מנשקו.

 

אמנם במדינה קימת הסכמה כי התגובה הצבאית של ישראל היא חסרת פרופורציה, אבל בפגישה של אנשי ממשל לבנונים ביום חמישי הם החלו להניח את היסודות להרחבת השליטה של הממשלה לדרום במדינה. גורמים בממשלה אמרו שלא לייחוס כי זהו הצעד הראשון לקראת שיגור צבא לבנון לאזור גבול ישראל, הנשלט כיום  על ידי חיזבאללה - לא רק צבאית, אלא גם באמצעות בניית והפעלת רשת של בתי ספר, בתי חולים וארגוני צדקה.

 

ראש הגוש הפוליטי האנטי-סורי בלבנון ובנו של רפיק אל-חרירי, סעד אל-חרירי, אמר במהלך שיחת טלפון שקיים אמש עם נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, כי הוא מסרב לכך שלבנון תהפוך לזירה עבור "מטרות אחרות". נאביל פרייג', חבר

הפרלמנט הלבנוני המשתייך לאותו גוש פוליטי הוסיף כי "להכריז מלחמה ולבצע פעולה צבאית זו צריכה להיות החלטה שמקבלת מדינה, לא מפלגה".

 

סמיר פרנג'יה, אף הוא חבר פרלמנט מהגוש האנטי-סורי, אמר אתמול לרשת "אל ערביה" כי "זה נכון שבעיית האסירים הלבנונים היא בעיה אנושית, אך השאלה היא מהי העדיפות שצריך לתת לה. יש שורה של מדינות, כמו סוריה למשל, שלהן יש הרבה יותר אסירים בבתי הכלא הישראלים מאשר לבנון, אך הן לא מבצעות מבצעים כאלה".

 

עם זאת הוא הצהיר כי "הבעיה עכשיו היא שישראל לוקחת את הדברים כל כך רחוק שאם לא תהיה עזרה מהקהילה הבינלאומית, המצב עלול לצאת מכלל שליטה".

 

בעיות גם בחזית הבין-ערבית

 

במקביל לכל זאת, נראה כי גם החזית הבין-ערבית, שלפחות כלפי חוץ שתקה בעבר מול פעולות חיזבאללה, הולכת ונסדקת גם היא. הבוקר דווח כי סעודיה מתחה ביקורת נוקבת על חיזבאללה. סעודיה, המצויה במגעים שוטפים עם מצרים, סוריה ולבנון בניסיון להביא לרגיעה ו"לשכנע את ישראל לשחרר אסירים ערביים", בחרה הפעם שלא לעמוד

בפומבי לצד חיזבאללה.

 

גורם סעודי בכיר אמר בהקשר זה כי "הממלכה הסעודית תמכה תמיד בזכות העמים החיים תחת כיבוש להתנגד לו בכל דרך ולדחות את צעדיו הלא-חוקיים השואפים למחות את הזהות ולשנות את המציאות בשטח. לפי היגיון זה, עמדה סעודיה לצד ההתנגדות הפלסטינית הלגיטימית ששאפה להתנגד לצבא הכיבוש, אך לא לפגוע באזרחים.

 

"אולם לפי אותו היגיון אין מנוס אלא להפריד בין ההתנגדות לבין מעשי ההרפתקה הבלתי מחושבים שמבצעים גורמים בלבנון מבלי לפנות לשלטונות הלגיטימיים במדינה ומבלי להתייעץ עם המדינות הערביות. בשל כך המדינה נקלעה למצב קשה שמעמיד את כל מדינות ערב והישגיהן בסכנת חורבן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חיזבאללה בלבנון. החלטה של מפלגה
צילום: רויטרס
נסראללה. גיבור האליטה
צילום: איי פי
מומלצים