שתף קטע נבחר

 

אלף מפגינים בת"א: כן למו"מ עם חמאס וחיזבאללה

"פרץ פרץ אל תדאג, עוד נפגוש אותך בהאג", קראו מאות המפגינים שצעדו בתל אביב במחאה על פעולות צה"ל בלבנון. מבחינתם, "נכון שחיזבאללה עשה דבר שלא ייעשה, אבל זו תגובת יתר. כל מה שקורה הוא תוצאה של אי רצון לשלום ושימוש מיותר בכוח". עוד טענו: "ישראל צריכה לשבת למו"מ עם החיזבאללה והחמאס ולשחרר אסירים". מנגד טענו המתנגדים להפגנה: "שיבואו לגור בצפון ונראה אותם צועקים את השטויות האלה"

"כל הזמן מפמפמים שיש קונסנזוס בעד המלחמה, וזה לא נכון. כל הזמן מפמפמים לאזרחים שזו הדרך היחידה, ואני חושבת שיש דרך אחרת". כך אמרה עביר קובטי, דוברת מרכז מוסאוא לזכויות האזרחים הערבים בישראל, שהצטרפה הערב (יום א') לכאלף מפגיני שמאל שמחו בתל אביב על תקיפות צה"ל בלבנון. המשטרה עצרה שלושה מפגינים, בנימוק שערכו הפגנה ללא רשיון, לאחר שהתקדמו למרות שהשוטרים ניסו לעכבם. 

 

המפגינים, שצעדו משדרות ח"ן לכיוון רחוב המלך ג'ורג', הכריזו: "אולמרט סיכם עם בוש: מלחמה וכיבוש", "די לטירוף המלחמתי", "אין פתרון צבאי", "לא להפגזות הברוטליות על עזה", "להשתיק את התותחים להציל את האזרחים", טוב שחרור אסירים מחפירת קברים". הם צעקו בקול: "בביירות ובקריות ילדים רוצים לחיות", "לא נמית ולא נמות בשירות הציונות", "פרץ פרץ שר הביטחון - כמה ילדים רצחת עד היום"? "פרץ פרץ אל תדאג, עוד נפגוש אותך בהאג".


מפגינים בתל אביב (צילום: אלי אלגרט)

 

הארגונים "תאעיוש", "יש גבול, "קואליציית נשים לשלום", "גוש שלום" וארגוני שמאל נוספים, חברו כדי "להשמיע קול אחר נגד המלחמה, נגד ההרג ובעד משא ומתן", הסבירה קובטי.  

 

לדבריה, היא ושותפותיה אף הקימו תנועת נשים ערביות ויהודיות נגד המלחמה. "אנחנו חושבות שאי אפשר לפתור את זה אחרת. אתמול ממשלת לבנון קראה לנהל משא ומתן ולהפסיק את המלחמה אבל ממשלת ישראל לא נענתה. אנחנו קוראים לה להיענות ולחסוך מכולנו הרג של אזרחים בשני הצדדים".

 

איתן לרנר, שהגיע אף הוא להפגנה, אמר: "ישראל מכניסה את עצמה לעוד מעגל של מלחמה וממשיכה עם האיוולת של כמה שיותר כוח. ממשיכה לפתור כל דבר עם כמה שיותר כוח וליצור בעיות חדשות ושונות באזור אני בא להפגין כי יש קשר ישיר בין ההרעבה והדיכוי של הפלסטינים לבין הפגזים בלבנון". לדבריו, "נכון שחיזבאללה עשה דבר שלא ייעשה, אבל זו תגובת יתר. ממתי אוכלוסיה שלמה אשמה בכל זה? כל מה שקורה כאן הוא תוצאה של אי רצון לשלום ושימוש מיותר בכוח. כל העם מגויס בפטריוטיות להיכנס בהם, בעוד שפטריוטיות היא לחיות כאן בשלום".

 

רלה מזלי מהרצליה, מארגון "פרופיל חדש", הסבירה כי "זו מלחמה אווילית, מיותרת ומרושעת. המנהיגים שלנו יכלו למנוע אותה. בסופו של דבר שבויים משתחררים במשא ומתן אבל בדרך ייהרגו מאות שם, ולא יודעת כמה פה. אני חושבת שמוכרחים להשמיע קול ולנסות. אף פעם לא יודעים מתי הקול ישפיע".


תומכים בשחרור אסירים (צילום: אלי אלגרט)

 

מנאל עמורי מירושלים אמרה: "התוקפנות של ישראל מביאה למלחמה כוללת שאף אחד לא מעוניין בה. אני חושבת שישראל צריכה לשבת למשא ומתן עם החיזבאללה והחמאס ולשחרר אסירים ערביים בטחוניים תמורת החזרת החטופים וכך כל הסיפור הזה ייגמר. מה שישראל עושה עכשיו גורם למוות אזרחים, ילדים חפים מפשע ואין שום צורך בזה מלבד הנקמנות של הממשלה. אני חושבת שזה טוב שאנחנו מראים שגם בישראל יש אזרחים יהודים וערבים המתנגדים למדיניות של הממשלה".

 

גם ב-82' רק חד"ש התנגדה למלחמה

 

ח"כ דב חנין (חד"ש), ממארגני ההפגנה, אמר ל-ynet: "אנחנו יוצאים להפגנה בהתנגדות למלחמת לבנון השנייה. המלחמה היא אסון גם לישראלים, גם לפלסטינים וגם ללבנונים. אנחנו קוראים להפסקת המלחמה, להפסקת הפגיעה באזרחים ישראלים ולבנונים, אנו תובעים הפסקת אש מיידית והתחלת משא ומתן מדיני שהוא החלופה היחידה להידרדרות האזור לאסון".

 

לשאלה איך ייתכן שאף חבר ממשלה לא מביע התנגדות למלחמה ענה חנין: "גם במלחמת לבנון 82' חד"ש הייתה היחידה שהתנגדה למלחמה מהיום הראשון וכך גם במלחמת לבנון השנייה. אני בטוח שמעגל ההתנגדות למלחמה יתרחב במהירות".

 

לדבריו, "צר לי על עמיר פרץ שנכנס לנעליו של מופז, צר לי על מפלגת העבודה וצר לי גם על מרצ, שלא כל מנהיגיה משמיעים קול נגד המלחמה". לדבריו, מספר המפגינים הרב מעיד על כך "שבציבור הישראלי יש גם קולות לדרך אחרת".

 

נועה לוי מתל אביב הוסיפה: "הבחירה אם להסלים את המצב או לא נמצאת בידינו, והשאלה אם להציל חיים או לא גם היא בידינו. ישראל וארצות הברית נכנסות יחד למלחמה בשל אינטרסים אמריקניים ולא ישראליים. ארצות הברית נאבקת בסוריה ואיראן רוצה להשתלט על המזרח התיכון אחרי עיראק ואפגניסטן, והמלחמה כאן זה תירוץ טוב בשבילה. מה שחשוב, זה שלא מדובר במבצע להצלת חיילים. השבת השבויים היא תירוץ, היוזמה למלחמה התחילה חודשיים קודם. אין פתרון צבאי, רק משא ומתן".

 

מפגינה נוספת, איריס רונן, הבהירה כי ההפגנה אינה מהווה לגיטימציה לחיזבאללה. "אני מגנה ארגון כמו חיזבאללה, ואני חושבת שזה אסון שממשלת לבנון לא מצליחה להתגבר בעצמה על הפעולות של הארגון בשטחה, אבל אין לי ספק שמקור הרע זה הכיבוש, וזו עוד הסחת דעת שגונבת את דעתם של אזרחי ישראל".

 

זו לא הפגנה אנטי ישראלית

 

לביא זיטנר תמך בעמדתה: "אני לא בעד אלימות, לא בעד חיזבאללה. אבל גם לא בעד להפציץ מדינה שלמה. אם המטרה של ישראל זה ליצור כוח חזק בלבנון שיהווה כוח נגד מול החיזבאללה אז הפעולות שאנחנו עושים מקרבות את הלבנונים לחיזבאללה. זה נוגד את האינטרסים שלי כישראלי. זו לא הפגנה אנטי-ישראלית", הבהיר.

 

בין המפגינים היה גם ג'ואי דוורסקי בן 15 מעתלית, שעלה לארץ ב-1991 מלוס אנג'לס. לאחר שהיה עד למטחי הקטיושות הבוקר בצפון, הוא בטוח ש"זה פשוט מיותר ואני לא רוצה את זה. החיזבאללה הם אנשים אחרים שכועסים עלינו, כמו שאנחנו כועסים עליהם. מה שצריך לעשות באמת זה ששני הצדדים יפסיקו". 

 

מנגד התקבצו מספר מתנגדים. איה טוגנדר מעכו הביטה על המתרחש בהפגנה ואמרה: "שיבואו לגור בצפון ונראה אותם צועקים את השטויות האלה, שיבואו לגור בעכו, היכן שאני גרה. כל יום אני מתעוררת מהפיצוצים האלה. גם אני רוצה משא ומתן אבל לא ככה".

 

אורי לדרמן ועמוס מלטר שישבו בקרבת מקום, אמרו: "הם צריכים להפגין בנהריה, שיהיו באיזור העימות ושיבינו למה אנשים לא חיים בשקט בשליש מהמדינה. אני חושב שהפעולה מוצדקת ואנו צריכים להשיג את המקסימום מהמצב ושיפי הנפש צריכים להתאחד עם העם. אם אין קו אדום אז מה יכולת ההרתעה שלנו? דם יהודי הפך דם הפקר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מעצר מפגינים בהפגנה
צילום: איי פי
צילום: אלי אלגרט
פעילי חד"ש בהפגנה
צילום: אלי אלגרט
צילום: אלי אלגרט
מזלי. מלחמה אווילית
צילום: אלי אלגרט
קובטי. יש דרך אחרת
מומלצים